Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Starp Austriju un Šveici iespiestā hercogiste

Visos virzienos — tiešām šķiet, ka visos, — ved gājēju un riteņbraucēju celiņi. Uz maziem ciemiem, uz skaistām kalnu ielejām un arī Lihtenšteinas bankām, kurām patīk ārzonas tikumi

Lielākajā daļā viesnīcu istabu var atrast bukletus par populārākajiem tūrisma objektiem. Taču vēl var dabūt arī citu informāciju. Lihtenšteina ir ārzona, kurā no nodokļiem bēgošu uzņēmēju un bagātnieku apkalpošana veido trešo daļu no šīs minivalsts iekšzemes kopprodukta. Vienā no istabām atradu skrejlapu ar padomu, kā visprātīgāk noguldīt vietējā bankā.

Lapiņu savācu, bet šajā viesnīcā gan nepaliku. Tajā ir pārāk skaļi, jo atrodas pie lielas ielas. Bet, ja finanšu darījumi neinteresē nemaz, protams, vāciski runājošajā hercogistē, kas iespiedusies starp Austriju un Šveici, var atrast arī atpūtai un acīm pievilcīgas lietas.

Valsts rietumos, kur robežu iezīmē plati plūstošā Reina, uz kalnu fona rotājas prinča pils. Un visos virzienos — tiešām šķiet, ka visos, — ved gājēju un riteņbraucēju celiņi. Ielejās saspiedušās mājas, ko vietējie mīl bagātīgi izdaiļot ar puķu dobēm un podiem.

Virzoties austrumu virzienā, kur kalni slejas augstāk, jāšķērso tunelis un kalnu pļavas, un tad var nonākt Malbunas slēpošanas kūrortā, kas piesaista ģimenes arī vasaras laikā.

Tomēr visu to laiku, ko pavadīju Lihtenšteinā, es vairāk dzirdēju stāstus par to, ka slepenos kontos ar nodokļiem neapliktā nauda pelna dividendes.

Īsas ekskursijas

Lihtenšteinā ierados no Šveices pilsētas Cīrihes. Tas ir nepilnu divu stundu brauciens garām ezeriem un Alpu ielejām.

Kad no maģistrāles nogriezos Vaducas virzienā, ainavu papildināja govju fermas, romantiski šveiciešu namiņi un uzkrītoši labi sakārtota rūpnieciskā zona, kur top datori un zobu protēzes.

Vaduca izrādījās moderna pilsēta ar galveno ielu, kas atvēlēta tikai gājējiem un kur cita pie citas rindojas daudzas kafejnīcas. Izbrāķējusi pirmo viesnīcu, devos uz tūristu informācijas biroju, lai atrastu citas naktsmājas.

Laipns darbinieks man atrada istabu Balcersas pilsētā, kas atrodas pie hercogistes dienvidu robežas. Vēl viņš pierunāja nopirkt biļeti braucienā Vaducas pilsētas vilcienam — mazai atrakcijai, kas palīdz iepazīt šīs pilsētiņas šarmu 15 minūtēs.

Pēc vilcieniņa izstaigāju Nacionālo muzeju, kas izstāsta Lihtenšteinas vēsturi no tālās senatnes līdz viduslaikiem, kad mazā zeme izgāja cauri daudzu īpašnieku rokām, līdz to ap 1700.gadu iegādājās dižciltīga austriešu ģimene. Pircējiem automātiski pienācās prinča tituls, taču pagāja vēl vairāk nekā simt gadu, pirms ģimene nolēma pati pārvākties uz pastāvīgu dzīvi Lihtenšteinā.

Daļa no dižciltīgās ģimenes modernās mākslas kolekcijas ir apskatāma netālajā Kunstmuseum. Taču muzeja lielākais pārsteigums izrādās suši bārs otrajā stāvā.

Ceļš no Vaducas līdz Balcersai ir diezgan vienmuļa iela cauri piepilsētai. Par prieku, galā sagaida labi uzturētu mājiņu puduris, kuru ieskauj ganības ar zirgiem, un parki, kuros bērnus var droši laist spēlēties, neuztraucoties, ka varētu notikt kas ļauns.

Vai varu atvērt kontu?

Nākamajā dienā izmetu loku pa Lihtenšteinu, vienā no vīna darītavām nopirku pusi kastes vīna un noslēgumā piestāju pie karaliskās ģimenes bankas LGT durvīm, droši gāju iekšā un taujāju par iespēju atvērt kontu.

Klerks man uzmeta aizdomīgu skatienu un taujāja, no kurienes esmu. Kad atbildēju, ka amerikāniete, viņš norādīja, ka man nekas nesanāks, jo to aizliedz ASV valdības instrukcijas. Man gan bija aizdomas, ka klerka uzticību sagrāva manas vienkāršās sandales.

***

Praktiski

Naktsmājas. Hofbalzers. Vienkārša, moderna un labi uzturēta viesnīca ar savu restorānu skaistajā Balcersas ciemā. Divvietīgs numurs, sākot no Ls 85 ar brokastīm. Hofbalzers.li.

Landhaus am Giessen. Maza viesnīca ar iekšējo baseinu. 10 minūšu gājiena attālumā no Vaducas centra. No Ls 70. Giessen.li.

Park-Hotel Sonnenhof. Eleganta Vaducas viesnīca ar restorānu, kas pievienojusies prestižajai Relais & Chateaux grupai. No Ls 145. Sonnenhof.li.

Maltītes. Café in the Kunstmuseum. Vaduca (32 Stadtle). Suši modernā vidē. Maltītes cena aptuveni Ls 10.

Restaurant Torkel.

Vīna darītavā netālu no Vaducas. Moderna virtuve. Divi ēdieni aptuveni Ls 35.

Informācija. Tourismus.li

***

Arī uz Austrāliju Latvijas pilsoņi biznesa un tūrisma nolūkos turpmāk var doties bez vīzas. Pirms ceļojuma ir jāreģistrējas Elektroniskās ceļošanas sistēmā eVisitors service, kas pieejama Austrālijas Imigrācijas un pilsonības departamenta mājaslapā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko