Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Svētku noskaņas cepumos un kūkās

Nu kur gan citur, ja ne pie a/s Rīgas dzirnavnieks maizniekmeistara reģionālās tirdzniecības vadītāja Edgara Grāvīša mācīties cept maizītes, bulciņas, kūciņas un našķus? Gluži kā Kaķīša dzirnaviņu miltu, mandeļu ganģos. Viņš ir dāsns arī ar padomiem un pamācībām. Atliek klāt likt vecmāmiņu pieredzi, mazbērnu interesi un mīlestību.

Edgara Grāvīša padomi!

Ja vēlaties, lai mīkla neliptu pie galda un rokām - ieteicams ieziest tās ar eļļu.

Lai mīkla būtu dzeltena, to var iekrāsot ar olu dzeltenumu, kuram piebērts mazliet sāls, kā arī mīkla kādu stundu jāpatur ledusskapī.

Ja smilšu mīklu paskābina ar citronu, cepumi kļūst trauslāki.

Ja cukura mīklā maz - izstrādājumi būs gaiši un neizteiksmīgi. Ja par daudz - tumši brūni un mazāki.

***

Ābolu našķis

Vajadzēs:

240 g Hercoga miltu

120 g sviesta vai margarīna

80 g cukura

2 ēdamkarotes skābā krējuma

mazliet vanilīna

1 olu (apsmērēšanai)

Virsmas kārtai:

150-200 g smalki rīvētu ābolu

½ tējkaroti kanēļa

1-2 ēdamkarotes cukura

1 ēdamkaroti skābā krējuma (ja vēlas)

Atdzesētu taukvielu sagriež mazos gabaliņos un kopā ar cukuru un miltiem ātri saberž vai sakapā, iemaisa krējumu, saveļ kamolā, pārkaisa ar miltiem un izveltnē 2-4 mm biezu plāksni, ko liek veidnē. Virsū liek smalki sarīvētus ābolus, sajauktus ar cukuru un kanēli.

Cepšanas beigās uzliek virsū skābo krējumu. Vai arī ar dažādām veidnītēm izspiež cepumus, saliek uz pannas, pārsmērē ar sakultu olu, cep 175-180 grādos 20-25 min, līdz tie ir dzeltenbrūni.

No šīs pašas mīklas izspiež mazus pusmēnešus tortu rotāšanai un cep arī tortēm kārtas.

***

Rauga mīklas pīrādziņi

Vajadzēs:

1 kg Hercoga miltu

1,5 glāzes kefīra

20 g rauga

1 ēd. k. cukura

2 olas (viena mīklai, otra apsmērēšanai)

2 ēd. k. sasildīta sviesta

Sāls šķipsniņa

Pildījumam:

150 g cieta, pikanta, apžāvēta siera, 1 sīpolu

šķipsniņu melno piparu

Miltus izsijā, pievieno iepriekš aktivizētu raugu, pievieno cukuru, siltu pienu (+37-+40) , pievieno taukvielas, olu un šķipsniņu sāls. Novieto siltumā uz 1,5 h, kad mīkla apjomā dubultojusies divas reizes, pārmīca un atstāj vēl uz 30 min. Tad veido pīrādziņus ar apceptu sīpolu un gaļu vai veģetāros - plātsmaizes vai smalkmaizītes. Cep +175-+180 grādos (18-23 min).

***

Šokolādes kūka

Vajadzēs:

250 g tumšās šokolādes

200 g sviesta

4 olas

2 naža galus cepamā pulvera

60 g mandeļu

60 g lazdu riekstu

130 g cukura

130 g Hercoga miltu

200 g šokolādes un sviestu izkausē ūdens peldē vai zemā temperatūrā mikroviļņu krāsnī. Olām pieliek klāt cukuru, pievieno sadrupinātus lazdu riekstus un sasmalcinātas mandeles. Pievieno atdzesētu šokolādi ar sviestu, tad miltus, kuros iemaisīts cepamais pulveris, atlikušo daļu šokolādes gabaliņu. Lej tortes vai kēksa formā un cep +180 grādos 25 minūtes. Pasniedz ar plombīra saldējumu vai apsmērē ar putukrējumu, pārgriež ripas uz pusēm.

***

Virtuļi

Vajadzēs:

300 g Hercoga kviešu miltu

80 g sviesta

3 olas, 1/3 glāzes piena

1 tējkaroti cukura

sāli, 50 g rauga

300-700 g eļļas cepšanai

pūdercukuru pārkaisīšanai

mazliet džema

Sviestu izkausē silta pienā, pievieno sāli, izsijātus miltus, divas sakultas olas un saberztu raugu ar cukuru. Apsmērē ar sakultu olu. Samīca mīklu, izveltnē 5 mm biezu kārtu un veido dažādas formas sagataves. Var spiest aplīšus, kuru malas apziež ar olu, vidū liek džemu. Virsū liek neapziestu aplīti, aizspiež maliņas un pieraudzē. Atstāj siltumā uzrūgt apmēram 30 min, tad liek uzkarsēta eļļā un cep brūnus. Gatavus, kad atdzisuši, pārkaisa ar pūdercukuru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko