Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Tēlnieces Intas Bergas jājamzirdziņš ir ķirbis — matiem, nagiem, kauliem

Trausla, izskatīga un smaidīga sieviete. Jūs, lasītāji, varat atpazīt viņu pēc jaunākajiem darbiem — vides dizaina elementa Vēja zvani Siguldā un strūklakas Saules laiviņas Ventspilī. Tēlniece Inta Berga sagaida mūs darbnīcā. Viņa izskatās jaunāka par saviem 53 gadiem.

Jūsu dzīvesveids droši vien ir ļoti veselīgs, jo darbs nav no vieglajiem?

Fiziskais darbs man kaulus nelauž, jo tas notiek tikai laiku pa laikam, turklāt tādos brīžos ir vīrieši, kas palīdz. Lielāko darba daļa aizņem idejas attīstīšana, skiču izveidošana.

Šķiet, esat laimīgs cilvēks, atvērts visai pasaulei.

Es nekoncentrējos uz nepatikšanām, norobežojos no kašķiem. Par laimi, varu to atļauties, jo nestrādāju kolektīvā, tāpēc kontaktējos, ar ko gribu. Ticiet vai ne, bet tagad man ir vieglāk nekā jaunībā, kad dzīves uztvere bija sakāpināta, kad jebkura negācija kļuva par īstu traģēdiju. Tagad uz problēmām skatos no aspekta — kādu mācību no notiekošā varu gūt? Cilvēkam jābūt elastīgam. Man reizēm tikai lats kabatā, bet vai tāpēc jāraud? Nāks rītdiena, radīsies jauns darbs un iespējas.

Dzīvi taču neesat nodzīvojusi bez slimošanas. Vai tādās reizēs dūša neskrien papēžos?

Jaunībā nokļuvu slimnīcā ar redzes nerva iekaisumu. Varēju pat kļūt akla. Taču es nekoncentrējos uz savu kaiti. Apkopu pat palātā gulošās slimnieces un lūdzos. Kad saslimsti, svarīgi izanalizēt, kāpēc tas noticis, ko esi nepareizi darījis. Izveseļojos trijās nedēļās.

Ja pasaulē raidi negatīvos viļņus, tādus arī saņem pretī, ja domā pozitīvi, tad pozitīvi dzīvo. Man šķiet, pozitīvi domājot, es piesaistu sev tādus pašus cilvēkus. Jaunībā gan depresijas periodi reizēm vilkās nedēļām.

Vai pazīstat arī vingrošanu, diētas?


Ja esmu uzkrājusi dažus kilogramus virs sava ierastā svara, atbrīvojos no tiem ar pārbaudītu diētu. Tā neliek badoties, ir pat sātīga, ilgst tikai 13 dienas, un, kas svarīgi, pēc tam svars neatgriežas. Galvenais šajā diētā ir nelietot cukuru, sāli, alkoholu un miltu izstrādājumus. Jādzer vismaz divi litri ūdens dienā.

Vai izlīdzaties tikai ar diētu?

Tā gluži nav. Esmu azartiska, man patīk daudzveidīga dzīve. Savā laikā biju pievērsusies ājurvēdas ēdieniem, citā reizē dabūju ieraugu pašceptai maizei ar sešām dažādām sēkliņām. Pagājušajā rudenī taisīju dārzeņu sāļās zaptes. Ar humoru izmēģinu jaunas lietas un pie kaut kā palieku gruntīgi. Mēģinu šajos pasākumos iesaistīt arī draugus.

Piemēram?


Patlaban mans jājamzirdziņš ir ķirbis. Mazs ķirbja gabaliņš rada sāta sajūtu, bet tajā ir tikai 20 kaloriju un viss organismam nepieciešamais! Ķirbju sulu dzeru ar lielu prieku, gatavoju to arī dažādos citādos veidos. Matiem, nagiem, ādai, kauliem — nekas nav labāks par ķirbi! Ļoti veselīgs un katram pieejams dārzenis. Īsta veselības ādere, kuru Latvijā atkal pamazām sāk novērtēt.

Tad jau jūsu dārzā aug tikai ķirbji!


Bija laiks, kad auga daudz kas, tad atkal neaudzēju neko, šovasar augs spināti, garšvielas, sarkanās pupas, dažādi dārzeņi, un, protams, audzēšu arī ķirbjus. Man taču ir dēls un meita, un divi mazbērni. Lai visiem ir ar ko mieloties!

Ko vēl lietojat ikdienā?

RIMI pērku sasmalcinātas linsēklas. Lietoju vienkārši — vienai ēdamkarotei linsēklu uzleju pusglāzi karsta ūdens, ļauju 15 minūtes ievilkties, un divas reizes dienā pusstundu pirms ēšanas putriņu izdzeru. Šādi rīkojoties, palīdzu organismam veselīgāk funkcionēt, mazinās arī ēstgriba!

Tiešām nekādus vitamīnus, kalciju nelietojat?

Es uzticos ļoti labam ārstam — imunologam Laurim Līcītim. Kaut kādas piešprices manā vecumā jau ir nepieciešamas, un pēc viņa ieteikuma lietoju vitamīnus vai prīmulu eļļiņu. Es gribu justies vesela, tāpēc, ja sajūtu diskomfortu, cenšos problēmu momentā atrisināt. Uzskatu par tumsonību, piemēram, ja sievietes saņem valsts apmaksātu uzaicinājumu ierasties uz mamogrāfijas izmeklējumiem un to ignorē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko