Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Teniss = pacietība + izturība + sacensība

Kopš esmu atsākusi tenisa treniņus, man arvien grūtāk piespiest sevi iegriezties aerobikas zālē. Daudz motivējošāk ir apgūt konkrētu sporta veidu, kurā esi viens pret vienu ar pretinieku. Pirmkārt, ir jūtams progress katrā spēles elementā, bet aerobikā vienīgo progresu var izjust deju nodarbībās, kur jāapgūst konkrēta horeogrāfija (tās arī ir visinteresantākās).

Otrkārt, tenisa spēlē ir sacensību elements, kas atšķirībā no komandu spēlēm ietver arī lielu stresu, jo, piemēram, serves brīdī ir diezgan liels uztraukums, īpaši, ja punkts ir izšķirošs (līdzīgi kā basketbolā pēdējie soda metieni pirms spēles beigām). Bet stress palīdz sevi kontrolēt un psiholoģiski trenē saņemties grūtās dzīves situācijās arī ārpus laukuma. Tā kā teniss nav nekāds lētais prieks (korta īre vasarā maksā vidēji astoņus latus, ziemā - 15 latu stundā), tad, iepriekš rezervējot kortu un samaksājot, ir jānotiek globālai katastrofai, lai treniņu vai spēli atceltu. Esmu pieķērusi sevi pie domas, ka, piemēram, pēc veselas dienas uz kalna tā gribas gulēt, ka kaut kādu sporta zāli atceltu viens divi, bet teniss jau sarunāts ar treneri un īsti nav variantu - jāiet vien ir. Mīnuss gan ir tas, ka enerģijas patēriņš ir minimāls, ja spēlēt vēl nemāki, turklāt pamatelementu apgūšanai ar pāris mēnešiem vēl nepietiks. Tomēr, ja jūti, ka tas ir tavs sporta veids, atgriezies pie raksta nosaukuma trīs pamatelementiem, kas būs nepieciešami šī sporta veida apguvei hobija līmenī.

Pacietība. Vispirms vajadzīga pacietība, jo tenisu nevar vienkārši uzspēlēt, tas ir jāiemācās, un gandrīz obligāti sākumā nepieciešams treneris, jo pašam apgūt tehniku ir sarežģīti, turklāt rodas kļūdas (nepareizas tehnikas ieradumi), ko vēlāk ir ļoti grūti labot. Protams, kaut kā jau bumbiņu dabūsi pāri tīklam, bet sitiens nebūs tik spēcīgs un precīzs kā tad, ja izmantosi pareizu, trenera iemācītu tehniku. Teniss ir lielisks izturības treniņš, taču tā radīsies pamazām, iepriekš vajadzīga minimāla fiziskā sagatavotība, jo, palielinoties prasmei, palielināsies intensitāte un ķermenis pieradīs pie slodzes. Individuālo treniņu cenas Latvijā svārstās no 10 līdz 15 latiem stundā (bez korta īres), taču sākumā noteikti vari pieteikties grupu treniņam, piemēram, Centrālajā tenisa klubā, kur tie maksā 25 latus mēnesī (vienu reizi nedēļā). Iepriekš gan mēģini atrast kādu informāciju par konkrēto treneri, jo tie ir dažādi - labi, viduvēji un pavisam viduvēji.

Izturība

Izturība iet roku rokā ar pacietību, jo, uzlabojot tehniku, spēle kļūst ātrāka, gribas sasniegt labākus rezultātus, tāpēc regulāri jātrenējas. Divas reizes nedēļā ir minimums, jo jau dažu dienu pārtraukums iespaido rezultātu. Lai tenisa treniņi būtu ļoti intensīvi, vērts spēlēt viens pret vienu ar treneri. Tā arī ātrāk uzlabosi savus rezultātus. Tenisā nevar pateikt, cik kaloriju katru stundu sadedzināsi, jo tas ir ļoti atkarīgs no spēles ilguma un intensitātes. Iedvesmojošus vārdus tenisam veltītā mājaslapā www.tennisweek.com saka Džeks Gropels, sporta medicīnas profesors: "Pētījumi par kaloriju patēriņu sporta nodarbībās liecina, ka sacensību līmeņa tenisā var sadedzināt vairāk kaloriju nekā riteņbraukšanā vai aerobikā." Jāatzīst gan, ka dubultspēlēs, kad vienā laukuma pusē atrodas divi cilvēki, enerģijas patēriņš ir mazāks. Vienspēles var uzskatīt par aerobo nodarbību un intervālu treniņa apvienojumu, dubultspēlēs vairāk ir intervālu treniņa, jo stāvēt uz vietas tomēr iznāk biežāk nekā vienspēlēs, tāpēc arī aerobā slodze ir mazāka. Gan vienspēles, gan dubultspēles liek nepārtraukti koncentrēt uzmanību, jo tenisā nepieciešami ātri un īsi izrāvieni dažādos virzienos, kam seko īsas pauzes. Tas palīdz muskuļiem efektīvi sadedzināt skābekli.

Sacensība

Teniss ir pievilcīgs azartiskiem cilvēkiem, lai gan nereti to līdzīgi golfam uzskata par mierīgu vai pārlieku elitāru sporta veidu. Tieši pateicoties sacensību elementam, teniss tiek raksturots kā lielisks stresa menedžmenta līdzeklis. Baseins un peldēšana lieliski palīdz relaksēties, savukārt teniss - ieviest disciplīnu, jo spēles laikā jāprot likt lietā sava pieredze un spējas konkurences jeb sacensību apstākļos. "Fiziskais, garīgais un emocionālais stress, ar ko jāsastopas tenisā, liks jums uzlabot spējas, kas palīdz tikt galā ar stresu," raksta www.tennis.com.

Paldies Ernestam Gulbim, kura panākumi liek sekot augsta līmeņa tenisam un tajā iesaistīties arī pašiem. Par spīti pacietībai, izturībai un sacensībai, kas jāapgūst treniņos un spēlēs, tenisā ir vērts ieguldīt, jo hobija līmenī tas ir sporta veids visam mūžam, ko var spēlēt gan agrā jaunībā, gan ļoti lielā vecumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko