Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Tradicionālajām receptēm netradicionāli akcenti

"Kaut ko ar Ziemassvētku noskaņu?" pārjautāja šefpavārs Lauris Aleksejevs. "Būs!" Ziemassvētku noskaņa sanāca dubultā. Viesojoties viņa restorānā 36.line, varēja dzirdēt, kā aiz kārkliem pēc nesenās vētras vēl nomierinājās jūra. Lietutiņš, kurš nemīlīgi sijāja pa ceļam no Rīgas, Lielupē jau bija pārvērties sudrabainā migliņā.

Darbdienā gar jūru neklīda neviens, bet brīvdienās, kad tagad ziemas sezonā ir atvērta 36.line, nosalušie un izsalkušie ir laimīgi patverties siltumā. Bet silti ir arī tad, kad vēders pilns. Idejai kādai no adventes ēdienkartēm Lauris piedāvāja pavisam vienkāršas receptes. Vienojošais elements tajās ir ābols. Mūsu pašu vietējais Latvijas sārtvaidzis! Gana skaists, gana sulīgs, gana veselīgs! Var izgrebt un ielikt tajā sveci! Var iekārt eglē. Bet vislabāk izmantot kā akcentu kādā receptē.

***

Kūpināts tītara šķiņķis ar seleriju un ābolu salātiem

Vajadzēs:

kūpināta tītara šķiņķa šķēles

seleriju sakni

ābolu

maurloku saišķi

žāvētas aprikozes

trifeļu eļļu

sāli, cukuru, maltos melnos piparus

Seleriju sakni sagriež salmiņos. To noblanšē divas minūtes verdošā sālsūdenī. Pievieno rupji rīvētus svaigus ābolus un smalki sagrieztus maurlociņus. Aromātam piepilina trīs pilienus trifeļu eļļas, un salātus samaisa. Sāls un cukurs pēc garšas, kā arī mazliet malto melno piparu.

Kūpināta tītara šķēles lieliski garšos ne tikai ar salātiem, bet arī ar smalki sagrieztām kaltētām aprikozēm.

***

Jēra karbonāde ar kartupeļu pistāciju biezeni

Vajadzēs:

jēra gaļu, kartupeļus, sviestu, pistācijas, žāvētas aprikozes

sarkanvīna mērci

melnās plūmes

sāli, piparus, rozmarīnu

Jēra karbonādi ātri (divas minūtes) apcep uz pannas no visām pusēm un tad liek cepties krāsnī (+200 grādos astoņas minūtes). Gaļu pirms gatavošanas nav nepieciešamība iemarinēt, pietiek, ja to apkaisa ar sāli un pipariem. Kad gaļa gatava, to izņem no krāsns un pēc 3-4 minūtēm, kad tā mazliet padzisusi, sagriež. Novāra kartupeļus un pagatavo klasisko kartupeļu biezeni ar sviestu. Uzputo. Pievieno drupinātas pistācijas un smalki sagrieztas kaltētas aprikozes.

Sarkanvīna mērces pagatavošanai vajadzīgs ilgs laiks. Pavāri ļoti ilgi vāra jēras gaļas buljonu, līdz tas reducējas, pievieno sarkanvīnu, rozmarīnu, melnās plūmes. To vēl pavāra stundu un tad izberž caur sietu.

***

Baltijas siļķe ar grauzdiņiem un ķirbju sēklu eļļu

Vajadzēs:

Baltijas siļķi

vārītu olu

dažādu salātu lapas

sarkano sīpolu

rupjmaizes grauzdiņus

cukuru

ķirbju sēklu eļļu

Viegli sālītai siļķei uzber mazliet cukura un liek, lai tā iemarinējas (vienu dienu pastāv ledusskapī ).

Ļoti plāni sagriež rupjmaizi šķēlēs un liek tās cepeškrāsnī uz pannas, kam uzklāts cepamais papīrs. Kaltē. Procesu paātrina, regulējot karstumu, bet jāuzmanās, lai nesadedzinātu šķēles. Rupjmaizes šķēlītes būs kraukšķīgas.

Salātiem izvēlas dažādu šķirņu lapu salātus. Katrai šķirnei ir ne tikai sava forma un krāsa, bet arī sava garša. Salātus aprasina ar ķirbju sēklu eļļu.

Plānās ripiņās sagriež sarkano sīpolu.

***

Ābolu pīrāgs ar lāceņu saldējumu

8 personām Mīklai vajadzēs:

200 g ļoti laba sviesta

220 g sijātu miltu

3 ēdamk. cukura

vaniļas cukuru

1 olas dzeltenumu

1 ēdamk. 9% etiķa

1 kg ābolu

Saldējumam sakuļ 10 olu dzeltenumus ar verdošu koncentrētu cukura sīrupu (200 g). Kuļ, līdz izveidojas stingras putas un masa atdziest. Tad pievieno lāceņu ievārījumu (2-3 ēdamk.). Masu sajauc ar 300 g saputotu saldo krējumu. Liek ledusskapī.

Miltus ar sviestu, cukuru, etiķi un olu dzeltenumu samaisa un sastrādā mīklā. Etiķis tiek pievienots mīklai, lai tā būtu irdenāka. Mīklu izveltnē, liek ietaukotā cepamajā formā.

Nomizo un gabaliņos sagriež apmēram kilogramu saldskābu ābolu. Tos apkaisa ar cukuru un mazliet vaniļas cukuru un liek uz mīklas.

Cep krāsnī +170 grādos apmēram 45 minūtes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko