Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Trīs milžu savienība — smailes, kas augstākas par trīs kilometriem

Pirmoreiz dodoties slēpot uz Austrijas Alpiem, pavisam viegli var apjukt galvu reibinošajā kūrortu piedāvājumā. Kalni visur ir gandrīz vienādi, tādēļ atliek izvēlēties pēc dārdzības, attāluma, brīvu apmešanās vietu pieejamības vai kādiem personiskiem kritērijiem. Ja nav iebildumu pret ļoti lielām tautas masām un skaļu naktsdzīvi, tad daudzveidīgās, garās un vienmēr sniegiem bagātās trases būs kā radītas tieši jums.

Šis Tiroles miests atrodas visnotaļ izdevīgā vietā, ja lidojat no Rīgas uz Minheni. Pēc divu stundu brauciena no Vācijas dienvidu pilsētas būsiet nonākuši kalniem ieskautā ielejā, kur šopavasar ar slēpēm kājās atpūtās arī Latvijas prezidents Valdis Zatlers.

Savienotie giganti

Viens no Zeldenes plusiem ir pamatīgu ieguldījumu vēsma. Nesenā pagātnē trīs lokāli kūrorti apvienoja spēkus, lai izveidotu slēpotājiem pievilcīgāku piedāvājumu. Tagad Gaislahkoglas, Gigijohas un Zeldenes trases ir savienotas ar gaisa gondolām, kopā veidojot kompleksu, kas tūristu ceļvežos nosaukts par BIG3 Rallye. Lielais trijnieks apzīmē trīs smailes, kas augstākas par trim kilometriem.

Apvienošanas gaitā trasēs uzstādīti jauni pacēlāji, tādēļ kūrorts atstāj modernas atpūtas vietas iespaidu. Pavisam šajā Alpu daļā ir 34 pacēlāju līnijas un kopējais trašu garums 150 kilometru. Īpašnieki apgalvo, ka tās stundas laikā spējot uzņemt līdz 68 tūkstošiem cilvēku. Izklausās neticami, bet sezonas laikā Zeldenē tiešām šķiet, ka nav kur slēpi nolikt. Neskaitāmajās zilajās un sarkanajās trasēs kalna pakājē, kādu īpaši daudz ir Gaislahkoglas teritorijā, bērnu un iesācēju blīvums ir tikpat liels kā uz lielpilsētu galvenās ielas darbdienu pēcpusdienās.

Šīs trases ir īpaši iecienītas, jo saules pielietā un no vējiem pasargātā ieleja ir patīkami silta. Tuvāk smailei un pašā ledāju zonā vējš ir asāks, nereti ir migla, un tur galvenokārt ierīkotas trases pieredzējušiem braucējiem. Citiem vārdiem sakot, Zeldenē ir pietiekami daudz trašu, lai vienas dienas laikā visas nemaz nevarētu izslēpot. Garākā mazliet pārsniedz trīs kilometrus.

Paslēpo, iekod

Steigties nav ne mazākās vajadzības, jo slēpošanu Alpos var savienot ar dabas skaistuma izbaudīšanu. Zeldenē par to ir padomāts. Ja gadās tur pabūt, noteikti nevajadzētu palaist garām iespēju uzbraukt virsotnē, kur klints smailē uzsprausts restorāns — skatu tornis. No turienes paveras skats uz sniegotajiem kalniem vismaz pāris kilometru attālumā. Skaidrā laikā varot saskatīt pat Itālijas robežu.

Tradicionālā tiroliešu garā būvēti restorāni un vienkāršāki bistro izkaisīti pa visu kūrorta teritoriju. Ja jūtat, ka spēki sāk izsīkt, tad kartē viegli atradīsiet tuvāko ēstuvi no 24.

Ja nu spēki pavisam galā, tad pie ledājiem var mēģināt sameklēt ledus viesnīcu, kurā par salīdzinoši civilizētu samaksu var ievīkstīties dzīvnieku ādās un pārlaist nakti. Saimnieki stāsta, ka ļoti iecienīti esot romantiskie numuriņi mīlniekiem, kuru dekorācijām izmantotas erotiskas sniega skulptūras. Tie tiekot rezervēti jau vairākus mēnešus uz priekšu, tādēļ tagad būtu īstais laiks pieteikties.

Tūrisma veicināšanas biroja cilvēki visi kā viens apgalvo, ka Tirolē neesot problēmu ar sniegu no novembra līdz maijam. Pat ja pakājē tā ir pamazāk, augšā pie ledājiem tā esot papilnam.

Trokšņaina ieleja

Pati Zeldene nebūs no klusākajām vietām. Lai arī tur cilvēki nodarbināti gandrīz tikai slēpošanas biznesā un tur dominē sporta preču veikali, nomas un bāri, kūrorts nav paslēpts no civilizācijas. Cauri ciematam ved visnotaļ intensīvi lietots ceļš, tādēļ ceļmalā sabūvētajās viesnīcās nav klusāk kā Purvciema namos.

Zeldenes kūrorts piesaistījis slēpotājus ar to, ka tur reti ir problēmas ar sniegu un nelielo attālumu līdz Minhenes lidostai. Aktīvās atpūtas cienītājus vilina lielais trašu skaits, to dažādība un vieglā piekļuve. Viens pacēlājs atrodas pašā ciematā, pārsimt metru gājienā no lielākajām viesnīcām un viesu namiem.

Kādam pievilcīgs faktors varētu būt visnotaļ jautrā naktsdzīve ciematā, kas izpaužas kā sēdēšana bāros, dzeršana un dziedāšana. Tā gan var atbaidīt padzīvojušus cilvēkus vai mierīgas atpūtas tīkotājus.

Iereibušie atpūtnieki netālu no viesnīcām uzceltajos bāros nereti sataisa tādu troksni, ka aizbaida miegu pat no Alpu gaisa nogurdinātajiem ķersmeņiem.

Autors bija Austrijas tūrisma biroja viesis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko