Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Ūdeni no krāna vai veikala?

Ko lai tagad dzer? Šonedēļ Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija paziņoja, ka 73% pašvaldību ir problēmas ar dzeramā ūdens kvalitāti centrālajās ūdensapgādes sistēmās. Devos uz veikalu pētīt dzeramos ūdeņus. Piedāvājums plašs: dzeramais ūdens, galda ūdens, minerālūdens, dabīgais minerālūdens, karbonizēts, still, dzīvs, no avota, no dziļurbuma, no zemes dzīlēm.

Diētas ārsts Atis Tupiņš mierina, ka ūdens tirgū tā ir normāla prakse. "Kopumā veikalos nopērkamie dzeramie ūdeņi pēc sastāva ir ļoti līdzīgi, atšķiras zīmols, nosaukums, daiļrunība. Piemēram, karbonizēts ūdens ir tas pats gāzētais. Dietoloģe Lolita Neimane stāsta, ka tieši ar nosaukumu ražotāji cenšas emocionāli piesaistīt pircēju. "Avota ūdens taču izklausās labāk nekā vienkārši - dzeramais ūdens, vai ne?" Minerālvielu sierā vairāk

Bieži vien cilvēki saka: "Ieskriešu nopirkt kādu minerālūdeni," taču nopērk negāzētu dzeramo ūdeni. Turklāt minerālūdens dažkārt garšo tāpat kā vienkāršs ūdens. Tie nav atšķirīgi produkti? Laura Krastiņa, Aldara preses pārstāve, stāsta, ka ražotāji uzskata: atšķirība starp minerālūdeni un dzeramo ūdeni praktiski izzudusi. Tehnoloģijas ļauj sagatavot dzeramo ūdeni tā, lai tam pievienotu tik daudz minerālvielu, cik ieteicamas lietot uzturā. To apstiprina arī Cido pārstāve Inese Lielpinka un klāsta, ka, piemēram, Mangaļi Sports sastāvā ir dzeramais ūdens, kas papildināts ar minerālūdeni Mangaļi garšas uzlabošanai. Savukārt lielajā 5 litru pudelē esot tikai dzeramais ūdens, ko cilvēki labprāt dzer un kurā vāra kartupeļus. Arī hidroģeologs Ivars Levins norāda uz neskaidro robežu starp galda ūdeni un minerālūdeni. Patlaban par dabīgu minerālūdeni tiekot dēvēts gan Evian, gan Borjomi, gan Mangaļi, taču garša tiem esot atšķirīga. Ūdens izvēlē hidroģeologs aicina paļauties tikai uz garšu, ne etiķešu aprakstiem un reklāmām. Kādā no tām rādīts - jo dziļāks urbums, jo vērtīgāks minerālūdens. Tās esot muļķības. Latvijā jau ap 200 metru dziļumā ūdens kļūstot izteikti sāļš, taču ap 500 metriem pat rūgts. Latvijā iegūtajiem minerālūdeņiem gāze tiekot pievienota mākslīgi, jo "nedzīvojam Gruzijā, kur minerālūdeni ar gāzi bagātina no atradnes. Tā vismaz viņi apgalvo." Tā kā Latvijā trūkstot dzeramā ūdens kontroles mehānismu, cilvēkiem pašiem jābūt gudriem. Labs ūdens esot dzidrs, bez smakas un smaržas. "Nesaprotu, kāpēc cilvēki koncentrējas uz minerālūdeni. Vērtīgākais minerālūdenī ir ūdens. Minerālvielas ir tik niecīgā devā, ka ēdot sieru var uzņemt vairāk." L.Neimane tam piekrīt - lai uzņemtu organismam nepieciešamās vielas, vajadzētu izdzert ļoti daudz minerālūdens.

Cik ilgi ir svaigs

Termina minerālūdens ikdienišķo lietošanu L.Neimane skaidro ar pieradumu. Un, ja arī dzeramo ūdeni nodēvē par minerālūdeni, melots jau neesot, jo jebkurā ūdenī ir minerālvielas. Vien minerālūdenī to ir krietni vairāk nekā dzeramajā. Minerālūdens ir ūdens ar paaugstinātu mineralizācijas pakāpi. Par tādu varot uzskatīt to, kurā mineralizācija ir augstāka par 1 gramu litrā. Tas lasāms uz etiķetes. L.Krastiņa skaidro, ka par ārstniecisko minerālūdeni pēc MK noteikumiem Latvijā dēvējot to, kura saturā mineralizācija pārsniedz 3 gramus litrā. "Vislabāk mineralizāciju var noteikt pēc garšas. Ūdens vienkārši ir sāļāks," skaidro dietoloģe L.Neimane. Ar tā ikdienišķu lietošanu aizrauties nevajadzētu - ja minerālūdens sastāvā esot liels nātrija joda daudzums, tas varot radīt nelielu uzpampšanu. Gastroenterologs Ivars Tolmanis iesaka ikdienā dzert negāzētu ūdeni, jo gāzētais apgrūtina ēdiena sagremošanu.

Kāda ir kvalitāte ūdeņiem, ko cilvēki smeļ no avotiem Ķekavā, Imantā un citur? Reiz uzrunāju kādu kungu pie Ķekavas avota, vaicājot, vai ūdens ir labas kvalitātes. Viņš paraustīja plecus: "Man garšo." Atis Tupiņš uzskata, ka nekas slikts tas nav, ja vien zināms, ka avota ūdens ir tīrs un tā ķīmiskais sastāvs neveicina infekciju rašanos. "Citi ūdenim piedēvē iracionālas lietas, piemēram, svētumu un zvaigžņu stāvokli. Tas ir ticības jautājums. Labākais tajā visā ir tas, ka cilvēks dzer ūdeni." Savukārt ūdens bunduļus darbavietu stūros dietologs vērtē pozitīvi, jo lielākoties tie izgājuši sertifikācijas un pats labākais - cilvēks garāmejot ierauga ūdeni un domā - padzeršos, kaut varbūt nemaz negribas.

Cik ilgi ūdens lietojams, ja pudele stāv atvērta istabas temperatūrā? Cido rekomendē pudeli izdzert uzreiz vai uzglabāt ledusskapī un izlietot pāris dienās, savukārt L.Neimane uzskata, ka ūdens jāizdzer nedēļas laikā, jo citādi tajā var savairoties mikroorganismi. Ūdeni nevajadzētu turēt saulē. "Labs ūdens ir svaigs un dzidrs," - tā dietoloģe. Bet varbūt gana labs dzeršanai ir krāna ūdens? Pat gastroenterologs Ivars Tolmanis atzīst, ka ūdeni dzer no krāna! Hidroģeologs I.Levins uzskata, ka tas atkarīgs no ūdensvadu stāvokļa - pat ja lielais ūdensvads labs, ūdeni var sabojāt sarūsejusi pievadcaurule. "Drošības labas es dzeru vārītu ūdeni." Savukārt Atis Tupiņš mājās dzer gan krāna ūdeni, kas tiek speciāli filtrēts, gan no otra krāna "tāpat pa taisno. Un tīri veiksmīgi dzīvoju. Ja cilvēks ir vesels, tad viņam krāna ūdenim nevajadzētu sagādāt problēmas, jo organismam ir aizsargbarjeras, tomēr jāskatās individuāli, jo daudzviet ūdens caurules ir ļoti sliktā stāvoklī un ūdeni sabojā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko