Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Uz modernās pasaules brīnuma titulu pretendē arī Kristus statuja Riodežaneiro

Stāsta, ka pirmos priekšlikumus par Kuprainā kalna "apseglošanu" ieceļotāju mācītāji izteikuši jau XVI gadsimtā - jau tolaik viņi sapņoja, ka kristiešu simbola uzstutēšana 700 metru augstajā un stāvajā paugurā, kuru vietējie dēvē par Corcovado jeb Kupri, nesīs svētību 1565.gadā portugāļu dibinātajai pilsētai.

Pie šīs idejas vēlreiz atgriezās tēvs Pedro Marija Boss, kurš Riodežaneiro ieradās 1859.gadā un aizgrābts izteicās, ka skaistajā virsotnē noteikti būtu jāslejas kādai reliģiskai figūrai. Galu galā 1921.gadā tika izlemts - uz Kupra stāvēs Kristus Pestītājs.

Ierosinājumi bija dažādi - vienkāršs, liels krusts, statuja ar zemeslodi rokās, - tomēr izvēlēts tika Kristus ar izplestām rokām, kas jau pats par sevi atgādina kristiešu krustu. Galīgo dizainu izstrādāja inženieris Heitors da Silva Kosta, un pie veidošanas ķērās Francijā dzīvojošais poļu skulptors Pauls Landovskis. Celtniecība sākās 1927.gadā un ilga četrus gadus. Tā galvenokārt tika apmaksāta no ziedojumiem.

Līdz Kristum var nokļūt pa autoceļu vai ar elektrisko vilcieniņu - tieši otro īpaši iesaka tūristiem, jo skati, kas paveras 17 minūšu ilgās augšupcelšanās laikā, esot elpu aizgrābjoši. Izkāpjot no sarkanajiem vagoniņiem, vēl 222 pakāpieni jāveic kājām. Sliņķiem, dzīves nogurdinātajiem un cilvēkiem ar īpašajām vajadzībām ir ierīkots speciāls pacēlājs.

Tikpat iespaidīgs kā pats Kristus, veroties no pilsētas, ir skats, ko iespējams baudīt pie šīs pasaulē lielākās art deco statujas kājām, - lejā salām izraibinātais Gvanabaras līcis un daudzmiljonu pilsēta, kuras iedzīvotāju skaits kopā ar piepilsētām tiek lēsts ap 13 miljoniem cilvēku.

Pēc dievišķajiem skatiem dzīves realitātē strauji atgriež uzmācīgie taksisti, kas kāri tver ceļotājus, solot par "pašu labāko cenu" nogādāt pilsētā vai uz citiem tūrisma objektiem. Zinātāji iesaka paiet nostāk un bez grūtībām atrast citu vedēju. Nešaubieties, tas būs lētāks! Protams, taksometri Riodežaneiro nav īpaši dārgi, taču kāpēc gan pārmaksāt? Jebkurā gadījumā - vienmēr taču ir iespējams atstāt dzeremnaudu sirsnīgam šoferītim.

***

Statuja

- Kalna augstums 709 m

- Statujas augstums 30 m

- Kopā ar postamentu 38 m

- Statujas svars 700 t

- Pabeigta 1931.g.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Aivo Oskis iedvesmo ar jauno singlu Nebaidies krist

Otrdien, 8. oktobrī, ar jaunu dziesmu “Nebaidies krist” klajā nāk mūziķis Aivo Oskis, mudinot cilvēkus nevis baidīties no neveiksmēm, bet pārvarēt grūtības, uzvarēt bailes un pēc katra kritiena no ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko