Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Vēnas var ārstēt ar tradicionālo ķirurģijas metodi un modernajām tehnoloģijām

Hroniska venoza mazspēja ir plaši izplatīta slimība. Tipisks vēnu slimnieks sūdzas par sāpēm, smaguma sajūtu, nakts krampjiem, retāk tirpšanu un "skudriņu skraidīšanu" kājās. Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas asinsvadu ķirurgs, LU Medicīnas fakultātes asociētais profesors Dainis Krieviņš stāsta, kā sajust, ka vēnu slimība sākusies, un kā to novērst.

Kādi ir pirmie simptomi, kas liecina, ka sākušās problēmas ar kāju vēnām?


Cilvēks atšķirībā no dzīvnieka, pārvietojas uz divām kājām. Venozā sistēma (asinsrite) ir dīvaini uzbūvēta. Venozās asinis plūst pretējā virzienā zemes gravitācijas spēkam, tas ir, uz augšu. Šādu kustību nodrošina kāju muskulatūra un īpaši vārstulīši vēnās, kas neļauj venozajām asinīm plūst uz leju. Vēnu slimība rodas, kad vārstulīši ir bojāti. Ja cilvēks ar slimām kāju vēnām ilgstoši stāv vai sēž, asinis dodas pretējā virzienā, nekā vajadzētu,— uz leju, tuvāk potītei un pēdai. Šis process rada noguruma sajūtu, īpaši pēc ilgākas stāvēšanas vai sēdēšanas, sāpes. Visbiežāk tas notiek vakaros un tieši vasaras periodā, kad ir karsts laiks. Naktīs kājās var sākties krampji, var rasties tūska apakšstilbos un paplašinātas vēnas. Cilvēks pats var saskatīt sīku vēnu zīmējumu, tā saukto zirnekļu tīklu, vai arī lielus vēnu mezglus. Smagākos gadījumos uz apakšstilbiem parādās brūni vai balti plankumi, kuri izzūd, un āda kļūst biezāka. Tas liecina, ka slimība progresē. Galējā stadijā veidojas čūlas. Tā ir hroniska slimība, ko pilnībā izārstēt nevar. Taču, laikus atklājot kaiti, var novērst tās strauju attīstību un komplikācijas.

Kas slimo biežāk — vīrieši vai sievietes?

Sievietes. Hormonālās vētras sievietēm ir biežāk nekā vīriešiem — tās provocē vēnu slimību. Starp citu, ir vēl viens papildu aspekts: sievietēm uz kājām nav apmatojuma, tāpēc viņas biežāk pamana, ja ar vēnām kaut kas nav kārtībā. Vīrieši savam izskatam nepievērš tik lielu vērību un zem apmatojuma vēnu problēmas bieži vien nemaz nepamana. Arī grūtniecība ir vēnu slimību provocējošs faktors. Gaidot bērnu, palielinās kopējais cirkulējošo asiņu daudzums sievietes organismā. Mazulis augot spiež uz mātes centrālo vēnu vēderā. Tas apgrūtina asiņu atteci no kājām.

Vai cilvēkam, kas nodarbojas ar sportu un ievēro veselīgu diētu, ir mazāks risks saslimt?

Galvenais pumpis kāju vēnām ir ikru muskuļi, tāpēc veselīgs dzīvesveids lielā mērā ietekmē kāju vēnu veselību. Jo spēcīgāka kāju muskulatūra un mazāks liekais svars, kas kaitē locītavām, jo mazāka slimības attīstības iespējamība. Ļoti labs sporta veids ir peldēšana. Tā ne tikai nodarbina daudzas muskuļu grupas, bet arī atvēsina. Skriešana, braukšana ar riteni, nūjošana — ļoti lietderīgi! Svarīgi ir arī apavi. Lai vēnas būtu veselas, ieteicami apavi ar vidēji augstu (3—4 cm) papēdi. Apavi ar ļoti augstu papēdi vai pavisam bez papēža veicina pēdas locītavas mazkustīgumu. Tas nozīmē, ka netiek labi pumpētas asinis venozajā sistēmā.

Kas jādara, kad vēnu slimība jau attīstījusies?

Pirmām kārtām jānēsā kompresijas zeķes. Tikai aptiekā jāiegādājas pareizā izmēra zeķes! Modernās vēnu zeķes nevar atšķirt no parastām sieviešu zeķbiksēm, ko nēsā ikdienā. Taču vienmēr jākonsultējas ar ārstu, jo ir gadījumi, ka vēnu slimnieks kompresijas zeķes nedrīkst nēsāt (ja šī slimība kombinējas ar citām — A.B.-R.).

Vēnu zeķes slimniekiem tiešām palīdz?

Vēnu zeķes ir visefektīvākais ārstēšanās līdzeklis. Var lietot arī elastīgās saites, tās ir lētas, bet grūtāk lietojamas, jo mēdz noslīdēt.

Ko teiksiet par vēnu operācijām?

Vēnas var ārstēt ar tradicionālo ķirurģijas metodi un modernajām tehnoloģijām: lāzerķirurģiju, putu sklerotizāciju, radiofrekvences terapiju, sklerotizāciju. Atbalstu visu moderno, bet brīnos par Latvijas iedzīvotāju lētticību. Vācijā aptuveni 8% no visām vēnu operācijām izdara ar lāzeru, Latvijā — vairāk nekā 20%. Šīs jaunās metodes nav pierādījušas, ka būtu labākas par veco, ķirurģisko.

Ko tad jūs ieteiktu sievietēm, kuras vēlas būt ne tikai veselas, bet arī skaistām kājām?

Var ieteikt skleroterapiju (vēnā ievada specifisku šķidrumu, kas vēnu aizlipina ciet,— A.B.-R.). Ir arī lāzerterapijas metode, kas "novāc" no kājām mazās vēniņas. Taču šajā gadījumā, slimībai progresējot, pēc pusgada vai gada atgriezīsieties iepriekšējā stāvoklī.

Ja uz kājām ir vēnu mezgli, slimība ielaista, jādomā par ķirurģisku operāciju. Tad nepieciešams speciāls izmeklējums, ko nosaka ārsts (cena aptuveni Ls 20—40). Jaunu kāju pacientam nebūs, bet labāk noteikti kļūs. No ķirurģiskiem griezieniem, ja ir vēnu mezgli, nevar izbēgt, bet skaisti izoperēt var (vienas kājas operācija Ls 472—500 un vairāk — atkarībā no klīnikas, kurā operācija tiek veikta,— A.B.-R.).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko