Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vēstule no Ēģiptes. Uz dārziņu ar cīņu

Nācās izcīnīt pāris konservatīvu kauju un lauzt ģimenes tradīciju – bērnu audzināšana mājās līdz skolas laikam –, un abi puikas sāka savas bērnudārznieku gaitas jau sešu mēnešu vecumā. Vīra brāļa meita pārspēja mūs un jau četros mēnešos pusi dienas pavadīja mazuļu grupiņā, mamma tikai noteiktā laikā ieradās un pabaroja ar krūti.

Ēģiptē pieņemts, ka sievietei pēc dzemdībām statuss mainās uz mūžu – mamma. Nostāk no lielpilsētām nemaz nav tādu bērnudārzu, jo neviens ģimenē neatļautu jaunai māmiņai turpināt karjeru, ja tāda bijusi. Tikai patstāvīgākās un uzstājīgākās panāk, ka bērns pavada bērnudārzā vismaz uz pirmo dienas daļu.

Tūrisma pilsētās dzīve rit citu gaitu – šeit nav dekrēta atvaļinājuma, ja gribi noturēties apritē, kaut kas jāziedo. Kūrortā ir liela daļa ārzemnieču, kuras palikušas šeit dzīvot un kurām bērnudārzs nav sinonīms vārdiem «slinka sieviete», «slikta māte», bet gan kontakts ar bērniem, daudzpusīga attīstība, pašas atpūta.

Bērnudārzu piedāvājums atbilst pieprasījumam. Vecpilsētā atrodami mazi dzīvoklīši, kuros bērns saules un svaiga gaisa devu saņem pa nelielu lodziņu. Bērni ēd to, ko vecāki tiem iedod līdzi. Remonts šādos dzīvokļos parasti tiek veikts, šo iestādi atverot, arī oficiālu dokumentu šādām iestādēm bieži vien nav. Parasti šādi bērnudārzi strādā līdz pulksten vieniem diviem un maksā aptuveni piecus septiņus latus mēnesī.

Nākamais solis jau ir plašāki dzīvokļi vai divstāvu mājas otrais stāvs. Tur ir vairāk svaiga gaisa, vieta, kur spēlēties un izskrieties. Šādas iestādes pieņem bērnus tikai no divu gadu vecuma, pamatā te notiek mācību stundas. Šie bērnudārzi vairāk līdzinās sākumskolām, kur jau no trim četriem gadiem bērniem jāpilda mājas darbi. Ēd līdzi paņemto, šāda tipa dārziņi ir tīrāki, un tajos sastopami ne tikai ēģiptiešu bērni, jo īpaši, ja skolotājas ir labas. Cena jau ir 15–17 latu mēnesī.

Visbeidzot ir tādi bērnudārzi, kurus atver jauktās ģimenes – ēģiptietis un ārzemniece. Šādos dārziņos piedāvā brokastis, pusdienas un vakariņas. Bērnus pieņem no sešu mēnešu vecuma, par papildu samaksu viņi var palikt arī ārpus darba laika, var pat atstāt uz nakti. Bērniem māca vairākas valodas. Šādos dārziņos cena svārstās no 50 līdz 60 latiem par piecām stundām vai 90–100 latu par visu dienu, neskaitot papildstundas.

Vecākajam dēlam ir četrarpus gadu, un Ēģiptē tas nozīmē, ka bezrūpīgais bērnības laiks beidzies. Sācies nākamais – sagatavošanās skolai. Tāpēc puiku pārcēlām uz bērnudārzu, kurā uzsvars tiek likts uz nodarbībām un rotaļas atstātas starpbrīžiem. Ēģiptē ir divas sagatavošanas klases, kuras bērnam jāpabeidz līdz sešiem septiņiem gadiem, tur iemāca rakstīt, lasīt, skaitīt un sāk mācīt divas svešvalodas. Bieži vien ir iestājeksāmeni, tāpēc jau tagad jādomā un jāgatavojas, lai bērns tos spētu izturēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mērces ar alkoholu

Šoreiz izmantošu rudens doto iespēju – piedāvāšu četras receptes mērcēm, kuru pagatavošanā lieti noderēs kāds alkoholiskais dzēriens. Karsējot alkohols iztvaikos, bet mērcē paliks raksturīgā garša, p...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko