Šos trīs vienkāršos, sātīgos un gardos ēdienus varam pagatavot arī katrs savā mājā, bet, piemēram, plovs ar rozīnēm un aprikozēm, kā arī zaļās pākšu pupiņas pavisam noteikti ies pie sirds veģetāriešiem arī ikdienā.
***
Pildīts lasis
Vajadzēs:
svaigu lasi vai karpu
sviestu
saulespuķu eļļu
melnos piparus
lauru lapas
svaigu sīpolu šķēlītes
pētersīļus
estragonu
sāli
krējumu
Svaigam izķidātam lasim vai karpai iekšpusē iekaisa minētās garšvielas, ieliek sīpola šķēlītes, uzkaisa sāli. Lai zivij būtu maigāka garša, var ielikt arī pāris citrona šķēlīšu.
Pannā ielej nedaudz (3 ēd. k.) ūdens un pievieno mazliet saulespuķu eļļas. Ieliek lasi. Uzmanību, pirms cepšanas laša virspusē ādiņu iegriež ik pa 1,5-2 cm! Cep mēreni karstā cepeškrāsnī.
Pēc 25 min izņem no cepeškrāsns. Pannā būs satecējusi sula. Turpinot zivi cept, ar satecējušo sulu lasi vai karpu ik pa 5-10 min aplaista.
Pēdējo reizi, zivi pārlejot ar sulu, pāri vēl pārlej krējumu. Tas noņem zivs smaku.
Lasis būs gatavs pēc 35-40 min.
Tad to liek šķīvī, griezuma vietās ieliek citrona šķēlītes, bet dekorācijai izmanto granātābola daivas un salātu lapas.
***
Plovs ar žāvētiem augļiem
Vajadzēs:
rīsus
rozīnes bez kauliņiem
aprikozes, sviestu
Atsevišķi vāra rīsus, kamēr tie mīksti. Notecina.
Uz pannas uzlej ūdeni (apt. 2 ēd.k.). Ieber nomazgātas rozīnes un aprikozes. Sautē apmēram 7 min.
Beigās pievieno nedaudz sviesta.
Uz liela šķīvja no rīsiem veido tādu kā Ararata kalnu. Virsū ber sautētos žāvētos augļus.
Ziemassvētkos šo saldo ēdienu dekorē ar ābolos iespraustām degošām no dievkalpojuma baznīcā atnestām svecēm.
Ikdienā plovu ar žāvētiem augļiem ēd arī kā sātīgu veģetāro saldēdienu.
***
Pākšu pupiņas ar olām
Vajadzēs:
pākšu pupiņas 1 paciņu sviesta
sāli
3 olas
Lielveikalā nopirktās saldētās pākšu pupiņas ber sālītā vārošā ūdenī un vāra aptuveni 5 min, kamēr pupiņas mīkstas.
Tad tās nolej un virsū liek sviestu (apt. 2 ēd.k.), lai tas izkūst. Atsevišķi uzputo olas ar sāli. Pārlej pār pupiņām. Samaisa. Var pasniegt kopā ar vistas karbonādi.
Ikdienā pākšu pupiņas ar sakultu olu ēd kā vieglu veģetāro ēdienu un kā piedevu pie putnu gaļas ēdieniem.