Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Ziņas par absinta nāvi bija pārspīlētas

Esmu ieradies Parīzes sarkano lukturu rajonā ar īpašu plānu — pilnu muti baudīt zaļo feju, tas ir, iepazīt pilsētas absinta bārus. Halucinogēno īpašību dēļ daudzi to uzskata par nejauku dzērienu, un daži no manis uzrunātajiem parīziešiem pat domā, ka absints joprojām ir oficiāli aizliegts.

Šo dzērienu tik tiešām aizvien pavada dažādas leģendas. Par zaļās krāsa liķera ziedu laikiem var uzskatīt XIX gadsimta beigas un XX gadsimta sākumu, kad absints bija ļoti iecienīts Parīzes mākslinieku un rakstnieku aprindās, taču 1912.gadā to aizliedza ASV un 1915.gadā arī Francijā, norādot, ka dzēriens izraisa psihozes. Galvenais vaininieks bija tujons — vērmelēs atrodama ķīmiska viela, kas izraisa halucinācijas.

Tagad absints atgriežas gan Eiropā, gan arī Amerikā, jo jaunākie pētījumi apliecina, ka sākotnējās bažas par tujona neganto ietekmi bijušas pārspīlētas.

Reibinošā strūklaka

Es nolēmu izmēģināt trīs Parīzes bārus. Mani īpaši vilināja nevis vēlme pašam izbaudīt, kādu ietekmi uz prātu rada absints, bet gan pats dzēriena baudīšanas rituāls. Vairāk par apreibināšanos mani interesēja iespēja baudīt bohēmisko atmosfēru.

Iesākumam izvēlējos H?tel Royal Fromentin foajē bāru (11 Rue Fromentin) pašā pilsētas centrā. Tur nolēmu baudīt Versinthe, ko dēvē par absinta vājāko māsu. Viesnīcas interjera koka paneļi, greznie spoguļi un smalki dekorētā akmens fasāde rada jauku Belle Époque auru, un tajā labi iederas arī stikla "strūklaka" uz mana galda.

Lai gan Versinthe atpaliek no īstā absinta standartiem, tā pasniegšanas tehnika ir līdzīga: liķiera deva tiek ielieta biezā stikla gāzē, tai tiek pārlikta sudraba karote ar cukurgraudiņu, un tad uz tā tiek pilināts auksts ūdens, ļaujot cukuram izkust. Šī vēsā "duša" palīdz atšķaidīt absinta rūgtumu un atmodināt zālītes un ēteriskās eļļas.

No 25 līdz 150 eiro

Vīna un stipro dzērienu veikalā Les Alas du Roy (31 Rue Simart, Cavesduroy.fr) par absintu daudz ko var uzzināt no angliski runājošās lietpratējas Kamillas Nodas un izvēlēties kādu no apmēram 30 šā dzēriena veidiem. Tur var iegādāties arī absinta pasniegšanas piederumus.

Noda manu uzmanību pievērš Roquette 1797 pudelēm. Tās ir veidotas pēc receptes, kura tika izstrādāta pirms absinta aizlieguma, un tiek uzskatīts, ka tieši tās ir precīzas sākotnējā dzēriena mantinieces.

Dzērienu cena ir no 25 līdz 150 eiro. Noda vēl iesaka Nouvelle-Orléans, kas patīk viņai pašai sarežģīto aromātu dēļ. Pudele kopā ar karoti par septiņiem eiro maksā 45 eiro.

Tālāk es dodos uz Cantada II (13 Rue Moret, Cantada.net), un galu galā šī būs tā vieta, kur gūt vislabāko absinta baudīšanas pieredzi XXI gadsimta Parīzē. Tā ir sirreāla paradīze jeb, precīzāk, zaudētā paradīze. No skaļruņiem dārd smags metāls, sienas ir klātas ar asinssarkanām flīzēm, aiz bāra pie sienas piesliets koka zārks, un pat absinta strūklakas, kas sarindotas uz letes, izdveš kaut kādu dīvaini ļaunu noskaņu.

Dēmonu aizbaidīšana

Sākumā ir diezgan neomulīgi, bet, kad iepazīstaties ar bārmeni Ediju un īpašnieku Mikiju, raizes izgaist tāpat kā cukurgraudiņš zem aukstā ūdens pilēm. No 25 absinta veidiem es izvēlos divus. Vispirms Mansinthe glāzi par pieciem eiro. Šī absinta receptes autors ir rokeris Merilins Mensons. Tad palūdzu Roquette 1797 glāzi par 10 eiro. Izdzirdējis manu izvēli, Edijs tai veltīja skaļu "oho".

Kad ūdens un cukurs savu darbiņu bija padarījuši, es paņēmu sudraba karoti un kārtīgi samaisīju to, ko Kamilla Noda dēvē par "problēmu", — zaļajam liķieriem nav labpaticies sajaukties ar abām piedevām. Bet tad tā ir pagātne, jo bārā mītošie dēmoni pamazām sāk izgaist, savos spārnos mani ir paņēmusi zaļā feja un nes arvien tuvāk un tuvāk mākoņiem.

***

Absints

Ieteicams jaukt ar aukstu ūdeni — attiecībā četri pret viens, taču nepārcentieties, jo pārāk daudz ūdens var izskaust absinta garšu. Lai gan daži ražotāji iesaka dzert absintu bez cukura, reizēm tas tomēr palīdz mīkstināt rūgto garšu.

Šie ir četru veidu absinti, kurus vērts nobaudīt Parīzē:

Versinthe (45% alkohola). Zālīšu piedeva dod izteiktāku garšu;

Nouvelle-Orleans (65%). Ziedu piedeva dara to maigāku un saldenu;

Mansinthe (65%). Izteikto garšu papildina pikants aromāts;

Roquette 1797 (70%). Pikants un tajā pašā laikā maigs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko