Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Zinātnieks izskaidro, kāpēc visi hipsteri izskatās vienādi

Kāpēc visi hipsteri tik ļoti cenšas būt atšķirīgi, bet beigu beigās tāpat izskatās vienādi – uz šo paradoksālo jautājumu ar fizikas formulu un statistikas datu analīzes palīdzību atbildi radis matemātiķis un neirozinātnieks Žonatans Tubuls.

Savā pētījumā Hipstera efekts: Kad antikonformisti izskatās vienādi pētnieks ar sarežģītu formulu palīdzību izskaidrojis procesu, kā, pēc iespējas vairāk cenšoties "peldēt pret straumi" un izvairīties no masu produkcijas – vai tā būtu mūzikas gaume, kino vai šajā gadījumā apģērbs un modes tencences -, subkultūras pārstāvji galu galā panākuši tieši pretējo efektu, vēsta portāls Vocativ.

"Ja aplūkojam grupas, kur indivīdi ir savstarpējā kontaktā cits ar citu, bet nolemj "peldēt pret straumi" vairākumam, cenšoties atšķirties, viņi galu galā tāpat visi darīs vienu un to pašu," skaidro Tubuls, piebilstot – šai parādībai ir visai vienkāršs iemesls. Tas ir laiks, kas indivīdam jāpatērē, lai fiksētu citu izdarītās izvēles. "Tu nevari reālajā laikā zināt, ko citi cilvēki (šajā gadījumā vienas subkultūras pārstāvji) nolemj darīt vai vilkt mugurā. Tas prasa laiku," skaidro pētnieks.

Pieņemot, ka ar terminu "hipsters" raksturojam sava veida modes inovatoru – personu, kura ir informēta par kādu modes knifu vai ideju, kas līdz plašākam sabiedrības lokam nonāks vien pēc krietna laiciņa, Tubuls secina, ka patiesam hipsteram visu laiku tas vien būtu jādara, kā jāseko līdzi jaunākajiem trendiem, jāmeklē, kā izcelties ne tikai uz "pelēkās masas" fona, bet atšķirties arī no "atšķirīgajiem".

Tubuls piemin arī attāluma faktoru. "Ir viegli atšķirties no saviem istabas biedriem, jo tos tu redzi teju katru dienu. Tomēr, ja tu vēlies izcelties lielākas kopienas vidū, starp cilvēkiem, kurus tu nepazīsti, tas jau būs krietni grūtāk. Ir ļoti liela iespēja, ka arī viņiem būs tādas pašas idejas kā tev. Beigās jūs izskatīsieties tikpat vienādi kā katoļu skolas audzēkņi," par bārdaiņiem flaneļa kreklos un šauros džinsos, kas nu jau labu laiku ir meinstrīma modes tendence tā dēvēto hipsteru vidū, saka Tubuls.

"Galu galā var secināt, ka patiess hipsters ir tikpat iespējama parādība kā vienradzis," rezumē pētnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko