Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

FOTO: Aicina uz izstādi par godu leģendārās veļas mašīnas Rīga 70. jubilejai

1. maijā Tukuma novada Variebā durvis interesentiem vērs Laimīgo kolliju zemes lielais siena šķūnis, kurā tiks atklāta veļasmašīnām Rīga veltīta ekspozīcija, vēsta rīkotāji.

Veļasmašīnai „Rīga” – 70

Ar komunistiskās partijas lēmumu "Modernizēt Rīgas rūpnīcas ražoto veļas mazgājamo mašīnu, papildinot to ar ierīci ūdens novadīšanai, un sākt modernizētās mašīnas ražot ar 1954. gada 1. maiju", ceha darbinieku aplausiem skanot, no konveijera tika noņemta pirmā veļas mašīna „Rīga-54, bet gadu vēlāk tā ieguva mums visiem jau zināmās aprises – Rīgā ražoto apaļo mašīnu nevarēja sajaukt ne ar vienu citu.

Vairākus miljonus eksemplāros saražotā „Rīga” kļuva par visvairāk pārdoto un iecienītāko veļas mašīnu Padomju Savienībā, tā ar nosaukumu „Soviet elite washing machine Riga” tika eksportēta uz daudzām ārvalstīm, piemēram, Kubu, Indiju un Afganistanu.

Veļas mašīnas Rīgā tika ražotas līdz pat 1991. gadam, taču juku laikos, sabrūkot padomju rūpniecībai, Rīgas Elektromehāniskās rūpnīcas „RER” saražotajām veļas mašīnām „Rīga-91” vairs nebija noieta.

Ja gribi redzēt Rīgu, brauc uz Variebu!

1. maijā Tukuma novada Variebā durvis interesentiem vērs „Laimīgo kolliju zemes” lielais siena šķūnis, kurā tiks atklāta veļas mašīnām „Rīga” veltīta ekspozīcija. Tajā būs skatāmas 60 apaļās veļas mašīnas, 10 centrifūgas un dažādi veļas mazgāšanai nepieciešamie sadzīves priekšmeti, bet kolekcijas veidotājs Vecais Kollijs pastāstīs mašīnu tapšanas vēsturi un ik pa laikam izmazgās arī pa kādam drēbju gabalam. Iespējams, viņam palīdzēs arī dzīvnieki no interneta seriāla „Fermas kolliju piedzīvojumi” - kolliji, kaza Doro, āzis Azimuts un aita Herta.

Ekskursija iepriekš piesakāma.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko