Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 22. augusts
Rudīte, Everts

Ziemeļblāzmu draudi Zemei

Šopavasar novērotās gleznainās ziemeļblāzmas sagādāja neaizmirstamus mirkļus miljoniem ziemeļu puslodes iedzīvotāju, taču tām varētu būt kāda nepatīkama blakne.

. Saules uzliesmojumu brīžos ik pa laikam no zvaigznes virsmas kosmosā izšaujas protonu mākonis, kas potenciāli spēj sabojāt ozona slāni ap Zemi un tādējādi pastiprināt ultravioleto starojumu.

Zinātnieki šo nesen atklāto fenomenu vēl nav pietiekami izpētījuši un nespēj pilnībā izskaidrot tā ietekmi, taču pirmie secinājumi nav iepriecinoši. Viņi sliecas uzskatīt, ka protonu uzlidojums visbīstamākais ir brīžos, kad Zemes magnētiskais lauks ir pavājinājies. Tad šādi uzliesmojumi spēj nodarīt vislielāko kaitējumu, ziņo žurnāls PNAS.

Darba autori no Vācijas pie šāda secinājuma nonāca, vērojot, kā maijā Saules uzliesmojumi bombardēja tālā pagātnē bez magnētiskā lauka palikušo Marsu. Saules daļiņas izsita no ierindas Mars Odyssey zondi, un to ietekmē arī radiācijas līmenis uz sarkanās planētas virsmas dramatiski palielinājās. Kādā brīdī tas bija 30 reižu intensīvāks nekā starojums rentgena attēla uzņemšanas brīdī slimnīcā. Krietni varot ciest arī Zemi aizsargājošais ozona slānis. Pētnieki lēš, ka Saules daļiņas spēj ierosināt ķīmisku reakciju, kas krietni noplicina ozona slāni, kā rezultātā pieaug planētas virsmu sasniegušais ultravioletā starojuma līmenis. Tas paaugstina acu slimību un ādas vēža risku, kā arī nelabvēlīgi ietekmē klimatu. Darba autori norāda, ka ozona slāņa atkopšanās pēc katra vērienīgāka uzliesmojuma aizņem aptuveni gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 22.08.2024.

Padoms mājsaimniecēm: atvainoties ciemiņiem, ka māja neuzkopta, ir daudz vieglāk nekā uzkopt māju.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko