Nepieciešams: Smilšu mīklai - 200 g miltu, 100 g auksta sviesta, 50 g pūdercukura, 1 ola, 1 ēd. k. etiķa, šķipsna sāls; pildījumam: 2–3 lieli āboli, 100 g cukura, 1 citrons, apmēram 25 g sviesta, 2 ēd. k. ābolu sulas.
Pagatavošana:
1. Miltus izber uz galda un izveido tajos bedrīti. Tajā ieber gabaliņos sagrieztu sviestu, pieber cukuru un sāli, pievieno etiķi un sakultu olu. Visu sajauc, samīca, izveidojot gludu mīklu. Ietin follijā un atstāj uz 30 minūtēm vēsumā.
2. Nomizo ābolus, izgriež serdes un sagriež plānās šķēlītēs. Izspiež citrona sulu un apslaka ābolu šķēlītes.
3. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Kamēr cepeškrāsns uzkarst, samīca mīklu un izrullē to. Mīklu izklāj cepamajā formā un sadursta ar dakšiņu.
4. Pamīšus izklāj sagrieztās ābolu šķēlītes, sagriež gabaliņos pildījumam domāto sviestu un pārklāj ar to ābolus. Cepamo formu liek cepeškrāsnī un cep 180 grādu temperatūrā apmēram pusstundu.
5. Tikmēr katliņā uz lēnas uguns izkausē cukuru, tam pielej ābolu sulu un karsē, kamēr masa iegūst karameles konsistenci.
6. Kūku izņem no cepeškrāsns, bet cepeškrāsnij palielina temperatūru līdz 250 grādiem. Karamelizēto masu pārlej pār kūku un cep vēl astoņas minūtes.
Lai labi garšo!