Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Alumīnija koferītis komandējumiem

Ja piekrītam tēzei, ka mūsdienās klēpjdatori veiktspējas ziņā ir vienādi un nosvēršanās par labu vienas vai otras firmas ražojumam drīzāk ir gaumes jautājums, tad Hewlett-Packard (HP) ir darījuši visu iespējamo, lai skatiens pieliptu viņu mazdatoram Mini 2140. Alumīnija korpusā ietērptā sudrabotā ierīce pievelk gluži kā magnēts, vilina paņemt to rokās un aptaustīt. Pirksti uzreiz sajūt atšķirību starp patīkami vēso metālu un ierasto plastmasu, un novērtē.

HP savus miniatūros piezīmjdatorus nesauc par netbukiem, kā to dara vairums konkurentu, taču tas lietas būtību nemaina. Grāmatas izmēra HP Mini 2140 ir liekams tieši šajā kategorijā un sacenšas ar MSI Wind, Asus Eee, Gigabyte M912 un tamlīdzīgiem produktiem.

Mini 2140 ir tiešs HP pērnā gada garadarba 2133 Mini-Note pēctecis. Būtiskākie uzlabojumi ir 10 collu ekrāns un Intel Atom procesors, kas teorētiski ir taupīgāks un tam vajadzētu atsaukties uz datora akumulatora izturību. No citiem jauninājumiem jāizceļ ātrās uzlādēšanas sistēma un cietā diska aizsardzība.

Nocietināta čaula

Kā jau solījuši netbuka prezentācijā, HP savu Mini pielāgojuši ceļošanas vajadzībām. Alumīnija korpuss ļauj apieties ar datoru mazliet nevīžīgāk nekā ar «plastmasniekiem». Stūru nobružāšana tam nedraud un arī sīkas skrambas nebūs pamanāmas.

Ražotāji apgalvo, ka arī eņģes ir īpaši nostiprinātas ar tēraudu, lai izturētu 25 tūkstošus atvēršanas un aizvēršanas reižu. Saprotams, ka testa laikā šo vārdu atbilstību īstenībai neizdevās pārbaudīt. Bet ja tā ir taisnība, ikdienas lietošanā eņģēm vajadzētu kalpot sešus gadus. Diez vai kāds tik ilgi lietos vienu datoru, jo jau pēc trīs tas būs neglābjami morāli novecojis.

Par izturīgo čaulu pat nenākas maksāt ar paša muskuļiem, jo Mini 2140 ar sešu šūnu bateriju sver tikai 1,2 kilogramus. Netbuku kategorijā tas ir viduvējs svars.

Atšķirībā no vairākuma jaunās paaudzes netbuku, HP savā Mini 2140 iebūvējusi divas nevis trīs USB ligzdas. Toties korpusā ir atvēlēta vieta mobilā tālruņa SIM kartei, kas ļauj piekļūt internetam caur mobilo sakaru tīklu. Kompānija sola, ka kādu dienu šāda iespēja jau būšot integrēta.

Viegli rakstīt

HP var apbrīnot un apskaust par prasmi izgatavot tastatūru piezīmjdatoriem. Taustiņi aizņem gandrīz visu niecīgās pamatnes platību un daudz neatpaliek no standarta tastatūras. Skaitliskā izteiksmē tās izmērs ir 92% no «oficiālās» klaviatūras. Protams, mazliet jāpierod pie šo astoņu procentu atšķirības, taču dažu minūšu laikā ar pāreju saistītās drukas kļūdas jau ir izzudušas.

Pogas strādā patīkami viegli un klusi. Tās ir pārklātas ar materiālu, kas aizkavē nobružāšanos un paglābj tastatūru no ūdens kaitējuma. Kopumā var teikt, ka HP Mini samazinātā klaviatūra neērtības nesagādā.

Diemžēl šādus vārdus nevar veltīt skārienpaliktnim. To bez sirdsapziņas pārmetumiem var saukt par izgāšanos. Rodas iespaids, ka paliktnis klausa tikai tam vien zināmās vietās, un to meklēšana ir tīrās mokas. Lapas rullēšana paliktņa labajā malā teorētiski ir iespējama, taču dabā prasa gluži vai speciālu apmācību. Ja ieslēgsiet enerģijas taupīšanas režīmu, viss kļūs vēl sliktāk. Kursors kavēsies un pārvietosies pa ekrānu ar lēcieniem. Tas nozīmē, ka trāpīšana uz vajadzīgās ikonas kļūs kaitinoša.

Par neveiksmīgu risinājumu var nosaukt HP lēmumu samazināt skārienpaliktnim atvēlēto telpu zem klaviatūras. Lai to izdarītu, dizaineri novietoja taustiņus skārienpaliktnim abās malās, nevis zem tā. Rezultātā iegūstam pilnīgi nepierastu sistēmu un tas palēnina darbu.

Jāpērk sešu šūnu akumulators

Tehnoloģiju apskatnieki neskopojas ar atzinīgiem vārdiem un HP Mini 2140 tos godam nopelnījusi. Taču ir dažas nianses, kas sabojāja prieku par izsmalcināto elektroierīci.

Būtisks trūkums ir akumulators. Dienas rīcībā bija datora versija ar 3 šūnu bateriju un tā atstāja sāju sajūtu. Pilnas jaudas režīmā dators «nobeidzās» pēc divām stundām. Arī pārslēgšana uz enerģijas taupīšanas režīmu neko daudz neglāba. Pirmkārt, dzīves ilgums «izstiepās» līdz nieka trīs stundām, taču nācās saskarties ar daudzām neērtībām. Tumšs ekrāns ir tikai sīkākā. Atšķirībā no daudziem citiem ražotājiem, HP tehniskie cilvēki izvēlējušies metodi, kas taupa uz veiktspējas rēķina. Ja ieslēgsiet «blāvo» režīmu, tad dators kļūs ievērojami lēnāks un pat skārienpaliktnis strādās ar aizturi.

Ja vēlaties izvairīties no šādām problēmām, vēlams iegādāties jaudīgāko HP Mini versiju ar 6 šūnu akumulatoru. Tas darbojas vismaz sešas stundas, tiesa, jārēķinās ar augstāku cenu.

Kā pozitīvs jaunievedums jāatzīmē ātrā lādēšanas sistēma, kas lielo bateriju piepilda 90 minūtēs.

Ekrāns saulē nepazūd

Dīvaini, ka Mini 2140 ekrāns salīdzinājumā ar priekšgājēju ir būtiski palielināts, bet izšķirtspēja kļuvusi vājāka. 2133 Mini-Note tā bija 1280x768 punkti, bet Mini 2140 – 1024x576. Tiesa, ikdienā tas pārlieku netraucē un kombinācijā ar stikla ekrānu, kas nocietināts pret skrāpējumiem, displejs darbojas pieņemamā līmenī. Tas ir visnotaļ labi saskatāms saulē un attēls pilnīgi «nepazūd» pat tad, ja ekrānu atvāž uz aizmuguri 45 grādu leņķī.

Jāpiebilst, ka HP ātri noreaģējuši uz kļūmi un otrajā metienā izšķirtspēju palielinājuši līdz 1366x768 punktiem.

Iebūvētā 0,3 megapikseļu vebkamera mūsdienu standartiem ir viduvēja un nav brīnums, ka tās nofilmētais un pārraidītais materiāls ir miglains. VGA izšķirtspējā tas ir gaužām pierasti. Savukārt zem ekrāna paslēptie iebūvētie skaļruņi ir pārsteidzoši skaļi un ražo skaidru skaņu.

Brīvdienām, ne ikdienas darbam

Īpaši priecē, ka HP parūpējies, lai datoru var lietot tieši tajā mirklī, kad to patiešām vajag, un tikpat ātri nolikt. Ar 1,6 GHz Atom N270 vienkodola procesoru aprīkotais Mini 2140 ieslēdzas nepilnā minūtē, bet izslēdzas aptuveni desmit sekunžu laikā. Protams, ar lielāku veiktspēju prasošām programmām Mini 2140 mokās un nelīdz pat 1 GB lielā operatīvā atmiņa. Bet ne jau filmu apstrādāšanai šis dators paredzēts. Interneta, Microsoft Office programmu un Skype videozvanu veikšanā datora izraisīta «bremzēšana» netika novērota.

Vēl viens patīkams atklājums par netbuku – tas nekarst. Protams, uzsilst, taču ne tik ļoti, lai korpuss svilinātu stilbus, ja to tur klēpī.

HP Mini 2140 cena Latvijas veikalos svārstās ap 300 latiem. Tas nav daudz, ņemot vērā izturīgo korpusu un veiktspēju. Tomēr uz līdzīgu datoru vidējās cenas fona tas ir padārgs. Ja esat drošs, ka iemācīsieties rīkoties ar dīvaino skārienpaliktni un tā pogu izkārtojumu, Mini būs noderīgs palīgs ceļojumos un komandējumos. Īpaši jau rakstošo profesiju pārstāvjiem, jo tastatūra nerada neērtības un neprasa ieradumu maiņu.

Viena lieta gan noteikti jāielāgo visiem netbuku pircējiem – nekādā gadījumā neuzstādīt tiem tādas prasības, kādas izvirzām klasiskajiem klēpjdatoriem. Netbuks ir un paliek otrais dators izbraukumiem ārpus mājas. Gluži kā kabriolets braukšanai vasarā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Hewlett-Packard Mini 2140

Plusi

Viena no labākajām netbuku kategorijā pieejamajām tastatūrām

Ekrāns labi saskatāms saules gaismā

Patīkams un pret skrāpējumiem drošs alumīnija korpuss

Mīnusi

Enerģijas taupīšanas režīmā dators burtiski pamirst

Skārienpaliktņa dīvainā uzvedība var izvest no pacietības

Ārpus biroja īsti noderīga ir tikai versija ar 6 šūnu akumulatoru

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko