Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

BITE: Savienoto ierīču tirgus izaugsmi veicinās gudrās mājas, drošības un virtuālās realitātes risinājumi

Ja līdz šim tā dēvēto savienoto ierīču skaits uz vienu cilvēku palielinājās uz viedtālruņu, datoru, planšetdatoru un fitnesa aproču rēķina, turpmāk segmenta izaugsmes dzinējspēks ilgtermiņā būs gudrās mājas, GPS izsekošanas ierīces bērnu un senioru drošībai, virtuālās realitātes risinājumi uzņēmumiem, secinājis mobilo sakaru operators BITE, analizējot pērnā gada pārdošanas rezultātus un starptautiskās tendences.

Pēc BITES tehnoloģiju ekspertu novērojumiem februāra beigās Barselonā (Spānijā) notikušajā izstādē Mobile World Congress 2018 (MWC 2018), savienoto ierīču, bet īpaši viedpalīgu, pamatfunkcija mūsdienās vairs nav tikai izklaide – tās kļuvušas par praktiskiem ikdienas rīkiem, ko vienlīdz efektīvi var izmantot kā privātām, tā biznesa vajadzībām.

Piemēram, kompānijas GlobalData aprēķini liecina, ka Lielbritānijā pērnā gada 3.ceturksnī bija 3,5 savienotās ierīces uz vienu iedzīvotāju, bet vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem – pat 4,1 ierīce. Uzņēmuma eksperti uzsver, ka šis ir rekordaugsts rādītājs.

Arī BITES dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāji ikdienā izmanto vairāk nekā vienu viedierīci – ne vien mobilo telefonu, bet arī planšetdatoru vai kādu viedpalīgu, jo viens lietotājs BITES tīklā šobrīd izmanto vidēji divas SIM kartes. Turklāt uzņēmuma viedierīču kopējie pārdošanas apjomi 2017.gadā, salīdzinot ar 2016.gadu, pieauga par 15%, bet viedpalīgu pārdošanas apjomi – par 35%.

“Attīstoties tehnoloģijām, savienotās ierīces kļūst gan praktiskākas, gan cenas ziņā pieejamākas, tāpēc tās ienāk mūsu ikdienā aizvien vairāk. Piemēram, šobrīd strauji pieaug pieprasījums pēc viedpalīgiem bērnu un senioru drošībai. Tie nereti pilda divu un pat vairāk ierīču – fitnesa aproces, GPS izsekošanas ierīces, SOS pogas un mobilā telefona – funkcijas. MWC 2018 redzētais liek domāt, ka šo risinājumu potenciāls vēl nav izsmelts – jau tuvākajā nākotnē tirgū parādīsies praktiskas, jaudīgas ierīces, kas palīdzēs efektīvi risināt bērnu pieskatīšanas un senioru uzraudzības jautājumus,” uzskata BITES Mobilo ierīču un loģistikas nodaļas vadītājs Roberts Birnbaums.

Par drošības jautājumu aktualitāti sabiedrībā liecina arī BITES piedāvāto bērnu drošības pulksteņu MyKi Watch un MyKi Touch pārdošanas rezultāti. “Lai gan šos produktus piedāvājumā iekļāvām vien pērnā gada rudenī, to pieprasījums pāris mēnešu laikā pārsniedza plānoto par aptuveni 160%, būtiski ietekmējot BITES kopējos pārdošanas rezultātus – bērnu drošības pulksteņi veido 3% no uzņēmuma kopējā pērn pārdoto viedierīču skaita,” atklāj BITES pārstāvis.

Viņš arī prognozē, ka jau tuvāko pāris gadu laikā uzņēmuma pārdošanas rezultātus būtiski ietekmēs pieprasījums pēc gudrās mājas un ar šo tehnoloģiju saistītiem risinājumiem, jo iedzīvotāju interese pēc tiem strauji palielinās. Ne velti starptautiskās tirgus izpētes kompānijas Mordor Intelligence aprēķini liecina, ka, ja 2017.gadā pasaulē gudrās mājas risinājumu tirgus apgrozījums veidoja apmēram 28,45 miljardus eiro, līdz 2023.gadam tas varētu pieaugt vairāk nekā četras reizes, sasniedzot 122,4 miljardus eiro.

“Ilgtermiņā šī tirgus attīstību būtiski ietekmēs ne vien tehnoloģiju attīstība un mobilā interneta pieejamība, bet arī izmaiņas patērētāju ieradumos un vajadzībās. Arī uzņēmēji aizvien vairāk meklē veidus, kā izmantot viedierīces, lai padarītu savus pakalpojumus efektīvākus un lietotājiem draudzīgākus. Piemēram, šobrīd Latvijā , līdzīgi kā daudzviet pasaulē, mehāniskie elektrības un ūdens skaitītāji tiek aizstāti ar viedajiem,” skaidro Birnbaums, piebilstot, ka jaunajos Latvenergo elektrības skaitītājos tiek izmantotas arī BITES SIM kartes.

Vēl viens viedierīču segments, kura attīstību, spriežot pēc Birnbauma novērojumiem MWC 2018, būtiski varētu ietekmēt izmantošanas iespējas tieši uzņēmējdarbības vidē, ir virtuālās realitātes risinājumi.

Jau šobrīd tie tiek izmantoti ne vien izklaidei, bet arī sapulču un attālināto apmācību organizēšanai, virtuālajām tūrēm pa veikaliem vai nekustamajiem īpašumiem, lai uzskatāmi parādītu potenciālajiem pircējiem, kāds ir vai būs viņu mājoklis. Taču nozares eksperti lēš, ka, ņemot vērā virtuālās realitātes iespējas, ko var lieliski kombinēt ar papildinātās realitātes iespējām, pārskatāmā nākotnē uzņēmēji varētu fiziskus veikalus aizstāt ar virtuāliem.

Līdzīgi ir ar bezpilota lidaparātiem jeb droniem – arī to pieprasījums tirgū pieaug, paplašinoties šo ierīču izmantošanas iespējām. “Droni, līdzīgi kā virtuālās realitātes ierīces, ir “izlauzušies” no izklaides segmenta – tos plaši izmanto sūtījumu piegādei, reljefu skenēšanai, kā arī cilvēku glābšanas vai meklēšanas misijās, jo šīs ierīces var piekļūt vietām, kur cilvēks nespēj. Protams, arī šajā jomā mums vēl ir, kur augt, īpaši, ja runājam par drošību un normām, kas saistītas ar satiksmes regulēšanu gaisa telpā. Tāpēc līdz brīdim, kad droni kļūs par plaša patēriņa preci, vēl ir mazliet jāuzgaida,” tā Birnbaums.

Iepriekš minētās tendences lielā mērā ietekmē mobilo sakaru operatoru piedāvāto ierīču klāstu. Ja vēl salīdzinoši nesen to veidoja tikai mobilie telefoni, planšetdatori un datori, tagad lielu daļu šī piedāvājuma veido dažādi viedpalīgi – sākot ar tik populārajiem viedpulksteņiem, multifunkcionālām skandām un beidzot ar viedajām zobu birstēm, lecamauklām un slēdzenēm, portatīvajām meteoroloģiskajām stacijām, eholotēm un gudrās mājas novērošanas sistēmām. BITES pārstāvis ir pārliecināts – gadu no gada šis piedāvājums kļūs tikai plašāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko