Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Gandrīz fotokamera

Kopš _Sony Ericsson _februārī mobilajiem telefoniem veltītajā kongresā Barselonā izziņoja par jauna skārienjūtīgā tālruņa Idou izgatavošanu, daudziem japāņu-zviedru kopuzņēmuma produkcijas faniem jau bija skaidrs nākamā lielā pirkuma nosaukums. Lai arī tālrunis veikalus sasniedza tikai novembra sākumā, turklāt ar mainītu vārdu – Satio, ir skaidrs, ka šī telefona un fotokameras krustojuma gaidītāji būs iepriecināti.

Kritiski noskaņotajiem gan ir daudz jautājumu ražotājiem.Lai arī _Satio _ir viens no retajiem _SE _beztaustiņu tālruņiem, uz konkurentu fona tas spēj izcelties vien ar 12,1 megapikseļu fotokameru. Ar 3,5 collu skārienjūtīgu ekrānu nu jau kādu gadu nevienu nevar pārsteigt, jo vairākumam lielo ražotāju jau pasen ir līdzīgi beztaustiņu telefoni. Tiesa, pašiem SE šis savā ziņā ir jaunums, jo uzņēmums ilgi un spītīgi turējās pie klasiskās fizisko taustiņu ciparnīcas, kaut arī sakarīga skārienjūtīgā tehnoloģija tika pielietota jau pērn izdotajā Xperia tālrunī.

Tiešām tālrunis?

Ja nevērīgi paraugāmies uz Satio, var samulst. Tam pietrūkst tikai uz priekšu izvirzāma objektīva, citādi ierīci varētu uzskatīt par modernu amatieru fotokameru jeb tautā sauktu «ziepju trauku». SE patiešām ir noturējuši pozīcijas savos tradicionālajos lauciņos – tālruņa fotokameru un multimediju atskaņotāju attīstīšanā.
12,1 megapikseļa kamera ir viena no labākajām, kādas jebkad redzētas tālruņos. Līdz 4000x3000 punktu izšķirtspējā iegūstamie attēli ir ļoti detalizēti, ar spilgtām krāsām. Attēls mazliet «izšķīst», kad sākam izmantot pietuvinājuma funkciju. «Zūmošanas» dēļ pajūk attēla asums un arī krāsas zaudē dabīgo toni. Taču ņemot vērā telefona kameru specifiku un salīdzinot šo kvalitātes zudumu ar konkurentu iespēto, Satio kamera ir vienā līmenī ar Samsung 12 megapikseļu kameru.
Kombinācijā ar jaudīgo ksenona un LED zibspuldzi tā arī atrisina problēmu ar fotografēšanu naktī. Zibspuldze teicami izgaismo telpu un ļauj attēliem izskatīties gandrīz kā dienā. Protams, plašākā teritorijā tik labi neveicas. Naktī ārā tapušās bildes tomēr ir tumšas, bet fonā esošā gaisma – izplūdusi.

Redzēts izskats

Izvēloties operētājsistēmu, SE devis priekšroku Symbian operētājsistēmai ar S60 5.sērijas lietotāja saskarni. Tādu izmanto arī Nokia N97 un Samsung i8910 HD. Tas nodrošina piekļuvi neskaitāmām ar Symbian saderīgām aplikācijām. Lai arī «starta versijā» Satio sākumekrāns izskatās diezgan pliks, tas ir maldīgs priekšstats. Saskarne veidota tā, lai katrs lietotājs pats varētu pievienot īsceļus uz iecienītākajām mājaslapām, galerijām, programmām vai mūzikas albumiem. Šajā ziņā Satio mazliet atgādina datoru un iespēja pašam izcelt svarīgāko no informācijas gūzmas krietni atvieglo darbošanos ar to. Turklāt tiek dota iespēja izvēlēties piemērotāko ikonu izkārtošanas režīmu.
Uzspiežot uz galvenās izvēlnes skatienam paveras klasiskais SE režģis, kāds redzams pat piecus gadus senākiem modeļiem. Konservatīvajiem lietotājiem patiks, bet tiem, kas gaidīja kaut ko elpu aizraujošu drīzāk nāksies vilties.
Arī mūzikas un video atskaņotājs jau ir redzēts Walkman sērijas tālruņos. Tā ir labi nostrādāta un pārbaudīta sistēma ar labu skaņas kvalitāti. Taču te nu gan gribas pateikt skarbus vārdus tālruņa autoriem, jo Satio ir atgriezies pie tikai SE raksturīgās masīvās lādētāja un austiņu pieslēgvietas, atsakoties no standarta 3,5 milimetru ligzdas. Tas nozīmē, ka šo multimediju tālruni var lietot tikai ar oriģinālajām austiņām. Nav arī iebūvēta ekvalaizera, bet video atskaņotājs neatbalsta tik populāros DivX un Xvid kodekus.

Viegli rakstīt

Dīvaini, ka veidojot savu šā gada karognesēju, SE ir atteikusies no iepriekšējā gada triecienmodeļa sasniegumiem. Te runa ir par displeju. Tā izšķirtspēja ir 640x360 punkti. Salīdzinājumam – Xperia X1 ir 800x480, lai arī displejs par puscentimetru mazāks.
Labā ziņa ir tāda, ka ikonas ir pietiekami lielas, lai uz tām varētu trāpīt ar pirkstu. Pat pilnā virtuālā qwerty tastatūrā taustiņi ir pietiekami lieli, lai ērti rakstītu ar abām rokām. Ciparnīca vispār ir milzīga, bet mini qwerty versija gan nebūs labākā izvēle, jo pogas ir miniatūras un tādēļ ātri rakstot no kļūdām neizdosies izvairīties.
Kopumā ekrāns darbojas labi. Tas ir pietiekami jūtīgs, lai uz displeju nebūtu jāspiež, kā tas bija ar dažiem senākajiem SE skārienjūtīgajiem modeļiem. Tomēr jārēķinās ar dažām dīvainībām. Piemēra, e-pastu pārvaldīšanā. Šajā sadaļā lapu nevar vienkārši paritināt uz leju. Ja vilksiet tai pāri pirkstu, tad iezīmēsiet tekstu kopēšanai. Tādēļ jāizmanto sānu ritjosla. Citādi e-pasta serviss ir ļoti labs. Varat izveidot vairākas e-pasta kastītes un bez sarežģījumiem saņemt ziņas caur visiem lielākajiem publiskajiem pastkastīšu serveriem.
Patīkami, ka interneta pārlūkprogramma atbalsta Flash tehnoloģiju, kas ļauj atskaņot video uzreiz mājaslapās. Šādas iespējas nav pat daudziem viedtālruņiem. Ar Flash izmantošanu gan jābūt uzmanīgiem, jo tie ātri «norij» visu brīvo operatīvās atmiņas jaudu un tālrunis nākamos uzdevumus veiks negribīgi.

Par maz izturības

Ekrāna aktivizēšanai jāpavelk uz leju saslēgšanas taustiņš korpusa kreisajā malā. Tas šķiet veiksmīgāks risinājums par klasisko taustiņu augšpusē. Taču SE īsti nav izdevies padarīt atslēgšanu ērtu, jo ekrāna «pamošanās» paņem aptuveni divas sekundes.
Pēc tam ar lietošanu ievērojamu problēmu nav, ja neskaita sīkas «piebremzēšanas» aizverot un atverot programmas. Kopumā skārienjūtīgā saskarne reaģē precīzi un bez aiztures.
Testa laikā mazliet mulsināja akumulatora nekonsekventā rīcība. Vismaz trīs reizes tikai dažas stundas iepriekš no lādētāja noņemtais telefons dienas vidū izslēdzās un tā arī nebija ieslēdzams, līdz tika pievienots elektrības vads. Pirms pašas izslēgšanās baterijas ikona liecināja, ka tā ir pilna. Cerams, ka šie niķi attiecas tikai uz Dienas rīcībā bijušo spilgti sarkano ierīci un ar citiem nekas līdzīgs neatgadīsies. Pie viena gan jābrīdina, ka Satio piemīt tas pats trūkums, kas daudziem citiem multimediju tālruņiem ar skārienjūtīgo saskarni – 1000 miliampērstundu akumulators ir par vāju, lai nodrošinātu ar enerģiju ilgstošai visu ierīces dāvāto iespēju izmantošanai. Mūsu testā to nācās lādēt vidēji pēc vienas divām dienām.
Kopumā Satio ir interesants multimediju tālrunis, lai arī nav nesis nevienu iespaidīgu inovāciju, kas liktu satraukumā aizturēt elpu. Pat varenā fotokamera Samsung telefonos jau ir. Nevar teikt, ka aptuveni 400 latus dārgais Satio licis vilties, tomēr, ja salīdzinām šā un pagājušā gada SE «triecientālruņus», tad Xperia gaidīšana noteikti atmaksājās vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sony Ericsson Satio

Stiprās puses

Viena no labākajām tālruņu fotokamerām
Pārlūkprogramma atbalsta Flash tehnoloģiju
Ērta īsceļu uzstādīšana

Trūkumi

Nav ne 3,5 mm austiņu ligzdas, ne miniUSB pieslēgvietas
Vājāks ekrāns nekā iepriekšējiem modeļiem
Neatbalsta Divx un Xvid video kodekus

Cena ap 400 Ls

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko