Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Opel Insignia kļuvusi par vidējās klases avangardu

Pareizs auto nepareizā laikā - tāds ir Opel Insignia īsākais raksturojums līdzās Car of the Year 2009 titulam. Lielākajam Opel ir jauns vārds, jauna šasija, jauni turbomotori, artistisks coupe dizains, vesela gūzma dažādu gadžetu un, ja gribas, pat visu riteņu piedziņa. Tāds auto patiešām nav pelnījis aizkavēties autosalonā, taču tieši Insignia iznākšanas brīdī automobiļu tirdzniecība norāva rokas bremzi, un Adam Opel AG patlaban gaida palīdzību no Vācijas valdības, jo milzis uz māla kājām, vārdā GM, uzgriezis Opel muguru.

Neatkarīgi no tā Insignia ir labākais, ko Opel jebkad radījis, un ir tik ļoti parāks par priekšteci Vectra, ka šos divus auto salīdzināt ir pilnīgi bezjēdzīgi.

Metāla ansamblis

Insignia izskats visbiežāk raksturots kā sportisks, bet atturīgs, atšķirīgs, bet gaumīgs utt. Šādu aprakstu var piemērot jebkuram auto, kas nav Ķīnā ražots kravas auto, taču Opel Insignia ir pamanāms auto. Braukt pa pilsētu ar Opel, uz kuru atskatās, snaikstās gar logiem un palaiž pa priekšu, lai labāk izpētītu tā formas, ir pārsteidzoši. Pirmās apbur izliektās dienasgaitas luktura diodes, tad seko sāns ar durvīs izgrebto spārna bareljefu, tad jumts aši nolaižas zemāk un aiz stūra pazūd eleganti noslīpināts bagāžnieks, ko dizaineru žargonā dēvē par angļu pakaļu, jo tā vēl nesen bija raksturīga britu luksusmašīnām. Kopā tas veido vāciski akurātu metāla ansambli, kura pašapziņu vairākkāršo elementāra pārliecība, ka pudeles saturs atbilst etiķetei.

Bez viltojumiem

Opel Insignia ir trīs veidu virsbūves, turklāt sedanu no hečbeka neatšķirsiet līdz brīdim, kamēr kāds neatvērs bagāžnieku kopā ar aizmugurējo stiklu. Parādoties sērijveida modelim, Opel tika saslavēts par to, ka Insignia iekšiene saglabājusi prototipā iestrādāto detalizāciju un formu bagātību. Opel gan nav spējis atbrīvoties no masveidā sagrupētām pogām, toties parūpējies par daudzfunkcionālu stūres ratu un beidzot kādai Opel automašīnai ir pa īstam skaists instrumentu panelis ar Gran Turismo stilā atdalītiem rādītājiem. Plastmasas ir nesalīdzināmi labākas, visas vadības ierīces izveidotas no jauna, paneļa augša ar kirzas zīmējumu aizliegta ar likumu. Pat aromāts salonā ir citāds. Kaut Opel to kautrīgi noliedz, Insignia ir tikusi ļoti tuvu Audi salona izpildījumam un pilnīgi noteikti ir gaumīgāka par Ford Mondeo viltoto alumīniju un koku. Koka imitācija vienā no četrām komplektācijām ir sastopama, taču aplikācija izgatavota pēc Saab parauga -- matēta, tumša un tāpēc vēl jo elegantāka.

Naktī drošāk nekā dienā

Komplektācijas izvēle ļoti ietekmēs sajūtas pie Insignia stūres. Tas joprojām ir vācu auto, kas lētākajā variantā nepiedāvā neko vairāk par kondicionieri un auduma sēdekļiem. 10 tūkstošus eiro augstāk atrodas cita pasaule ar ortopēdiskiem sēdekļiem kā Mercedes un plaši sazarotu borta datoru, no kura var izburt jebko. Opel pat parūpējies pa divām atšķirīgām krāsu gammām infodisplejam - dienai un naktij. Katram, kas dosies izmēģināt Insignia, obligāti jāizbrauc ar to naktī ārpus pilsētas. Ja auto ir aprīkots (un tas nu ir gandrīz neizbēgami) ar adaptīvo starmešu sistēmu, braucējs nespēs vien nobrīnīties, kā sensori prot sagrozīt staru kūli te pret asfaltu, te baltā gaismas sienā pret mežu šosejas malā. AFS lukturi nav lēti, taču ksenons Insignia piederas pēc statusa, turklāt tos var pasūtīt pakotnē ar citu papildaprīkojumu. Jāpiezīmē, ka sistēma, kas automātiski pārslēdz tālo gaismu uz tuvo, ja pretim nāk cits auto, darbojas labāk nekā Audi A6, kurā šo funkciju redzējām pirms tam.

Nepārspīlēt ar riteņiem

Bet katram, kas sadūšosies pirkt Opel Insignia, rūpīgi jāapsver riteņu izvēle. Masīvais dizains un augstā priekšpuse (veltījums gājēju drošībai) tā uzpumpējusi disku izmērus, ka pat BMW kļūtu domīgs. Opel ar 19 collu diskiem līdz šim varēja redzēt tikai tūninga saietos. Automašīna, protams, izskatās sevišķi prestiži, taču zemprofila riepas nopietni iedragā gaitas komfortu. Konkrētajā automašīnā nevēlamo efektu pastiprina FlexRide sistēma, kurā ietilpst regulējami amortizatori, turklāt Insignia Sport jau no rūpnīcas ir samazināts klīrenss. Galu galā piekare dun kā preču vilciens, un to nespēj noslēpt pat divkāršota skaņas izolācija. Nevajag krist galējībās un apspraudīt tik skaistu auto ar 16 collu bleķa diskiem, taču Insignia nav BMW M5, lai ziemā brauktu ar 245/45 R18 riepām. Un, ja labi padomā, vasarā arī ne. 17 collas būs pieņemams kompromiss.

Klusējošā stūre

17 collas, ne mazāk, -- galu galā zem motorpārsega taču šņāc turbmotors ar 220 zirgspēkiem! Insignia motoru gamma ir īsta dziesma vai, drīzāk, korālis. Tas sākas ar bāliem 1,6 un 1,8 motoriem un tad pāriet uz turbo reģistru, kurā ir motori no 1,6 līdz pat 2,8 litriem. 2 litru turbo ar pilnu gāzi svilpj tikpat neganti kā Zafira OPC, un piekarei ir ko turēt. Ja nospiežam pogu Sport, spidometrs pārvēršas no balta asinssarkanā un Insignia "izšauj" vēl agresīvāk. Pat ar FlexRide stūre ir diegan "tukša", un neko daudz nemaina Sport versijā iespējamā pastiprinātāja programmēšana. Stūres sajūta īsti neaizrauj, un brīžiem rodas sajūta, ka automašīna kaut ko dara bez tavas ziņas. Izgriežot stūri līdz galam, jaušama tāda kā viegla lufte. Varbūt pamēģināt pilnpiedziņu?

Ar visiem četriem

Oho - uz bagāžnieka malas greznojas tāds pats uzraksts kā uz ekskluzīvā Saab 9-3 TurboX, un no turienes arī nāk Insignia visu riteņu piedziņa. Gāze grīdā, un Insignia sniegā gandrīz nostājas šķērsām. Jaunākā Haldex sistēma ieprogrammēta tā, lai vairāk spēka tiktu pakaļējiem riteņiem. Drošības rezerve un pārliecība līkumos pieaug trīskārt, nemaz nerunājot par startu no vietas krustojumā. Tikai vadāmība paliek tikpat atsvešināta, it kā starp stūri un riteņiem sēdētu vēl kāds. Savu daļu iespaidu veido mīkstās ziemas riepas, tomēr pagaidām šķiet, ka piecsimt kombinācijās iestatāmo mehānismu armija ir lieks slogs, gluži kā skaņas pastiprinātājs, ko nekad neieslēdz uz pilnu jaudu. Opel piedāvā citus veidus, kā iztērēt 1030 eiro par FlexRide, un pilnīgi iespējams, ka ar "godīgiem" amortizatoriem un neizmežģītu stūri Insigna brauc pat labāk. Un, ņemot vērā pārējās automobiļa dotības, šie sīkumi ir Insigni… Insignificant, tātad nenozīmīgi.

***

Opel Insignia

***** Dizains

**** tehnika

**** komforts

***

Cenas eiro

Insignia 1.6 19 835

Insignia 2.0 Turbo Sport 27 835

Insignia 2.0 CDTI Edition 24 655

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko