Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

PEN prasīgam entuziastam

Olympus PEN sērijas kameras nav svešas NEXT lasītājam. Daudziem nopietni noskaņotiem fotografēt gribētājiem pievilcīga šķitīs iespēja mainīt kameras objektīvus un samērā lielais makro 4/3 (Micro Four Thirds) sistēmas sensors. Ņemot vērā Olympus ilggadējo pieredzi un izstrādājumu augsto kvalitāti, lietotāji iegūst, piemēram, Olympus PEN E-PL2. Taču ražotājs uzsver, ka šī kamera ir uzlabota E-PL1 un neaizstāj to, bet papildina piedāvājumu.

Piegādes komplekts

Apskatam iesniegtā Olympus kamera pie NEXT nonāca ne pārāk bagātīgā komplektācijā: pati kamera ar objektīvu, akumulators un tā lādētājs, rūpnieciski neražots disks (CD-R) ar elektronisku lietotāja instrukciju un neliela kamerai apliekama somiņa vai maciņš, kas ērti noder, kameru nēsājot pleca siksnā. Tādējādi tā ir aizsargāta pret apkārtējās vides ietekmi, turklāt apliekamo somiņu iespējams noņemt pāris sekunžu laikā. 

Visas minētās sastāvdaļas ievietotas vecinātas ādas somā, par kuras piederību veikala komplektācijai ziņu nav. Arī testu komplektā iekļautā atmiņas karte diez vai ir standartkomplektācijas elements un iedota tikai testu nolūkam. Kā vēsta tīmekļa dzīlēs samedītais, standarta komplektācijā ietilpst kamera, akumulators ar lādētāju, USB un video kabeļi, pleca siksna, CD ar programmām un instrukcijām, kā arī rokasgrāmata.

Ķeram mirkļus!

Fotografēšana ar E-PL2 ne ar ko īpašu neizceļas. Fotogrāfa rīcībā ir ierastais vadības pogu, sviru un objektīva gredzenu komplekts (tālummaiņa notiek, grozot gredzenu uz objektīva).

Ir gan pilnībā automātiskais viedais režīms, gan prioritātes, gan arī pilnībā rokas režīmi. Dažas vadības funkcijas, kaut arī ērtas, tomēr intuitīvi ne uzreiz saprotamas, taču NEXT speciālists tika galā ar visu, lietotāja instrukcijā pat neieskatoties. Piemēram, slēdža prioritātes režīmā uzreiz nav skaidrs, kā nomainīt ekspozīcijas laiku, jo šim mērķim tradicionāli izmantotā rullīša kamerai nav. Taču tad atklājām, ka parametra iestatīšanai jāizmanto rotējošais gredzens, kas izvietots ap virzienpogām kameras aizmugurē.

Atzinību pelna arī komplektācijā iekļautais uzlabotais objektīvs M. Zuiko Digital ED 14-42mm f/3.5-5.6 II MSC, kas par 25% ir vieglāks nekā priekšgājējs. Arī optiski tas ir kvalitatīvāks.

Iebūvētā zibspuldze, kā jau iebūvētā,  nav pārāk jaudīga. Taču iespējams izmantot ārējās E-sistēmas zibspuldzes, kuru klāstā šobrīd jau ietilpst vismaz sešas dažādas.

Intereses pēc paspēlējāmies arī ar dažādajiem mākslas fotogrāfijām paredzētiem filtriem, kuru angliskie nosaukumi ir Pop art, Soft focus, Grainy film, Pin hole u.c. Tie darbojas labi un tiešām ļauj iegūt bildes ar dažādiem efektiem. Tas nenoliedzami ir interesanti, bet ne vairāk.

Toties pārsteidz fakts, ka kamerai Olympus PEN E-PL2 nav orientācijas sensora. Tātad tā nejūt, kad tiek uzņemtas portreta fotogrāfijas, un automātiski tās nepagriež vertikāli. Dīvaini, ir taču 21. gadsimts!

Video

Atsevišķā video ieraksta uzsākšanas poga iestrādāta kameras aizmugurē. Video ierakstīšana aprobežojas ar 720 (HD) izšķirtspēju. Tātad Full HD, ko tagad nodrošina teju katra otrā fotokamera, nav. Tas arī nav nekāds pārsteigums, ņemot vērā, ka 

E-PL2 ir uzlabota E-PL1 versija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 23.10.2024

To, ka pāroties var ar jebkāda izskata un krāsas īpatni, vislabāk izpratušas zeķes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko