Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Skanošie telefoni

Muzikālo mobilo telefonu tests, kurā piedalās četri lieliski modeļi: LG KM900 Arena, Nokia 5800 XpressMusic, _Samsung M7600 Beat DJ un  Sony Ericsson W715_.

Kā mēs meklējām labāko skanējumu?

Muzikālie telefoni parādījās uz skatuves apmēram pirms gadiem četriem. Pirmais no tiem, vismaz būtiskākais, bija Sony Ericsson W800. Tad jau maisam gals bija vaļā, un šajā skrējienā sāka piedalīties vairāki ražotāji. Līderpozīciju ilgu laiku izdevās saglabāt Sony Ericsson. Un zināmā mērā viņiem tas izdodas vēl arvien. Tagad gan sevi pamatīgi pieteikusi kulta manta iPhone, bet tā lielā mērā spēlē savā līgā un sacenšas pati ar sevi. Gan tā, gan citu iemeslu dēļ šis telefons testā nepiedalās.

Šobrīd muzikālie telefoni ir pieejami lielā un plašā klāstā un arī tiem paredzēto mūziku piedāvā praktiski ikviens lielais telefonu ražotājs. Gan Sony Ericsson, gan arī Nokia ir savi lejupielādes servisi, būtībā lieli un pamatīgi mūzikas veikali. Turklāt ļoti bieži lietotājam, kurš iegādājies jaunu telefonu, tiek piedāvāta iespēja pirmo gadu tos lietot pilnīgi bez samaksas vai arī par ļoti niecīgiem cipariem un iegādāties sev interesējošu mūziku.

Testa kritēriji

Šajā testā mēs dosim atbildes uz jautājumu – vai šie telefonos iebūvētie atskaņotāji vispār spēj labi atskaņot mūziku? Tas ir svarīgi kaut vai tāpēc, ka liela daļa cilvēku šobrīd tieši telefonus izmanto, lai baudītu mūziku ikdienā – jo tas ir ērti un vienkārši.

Testa galvenie kritēriji

Telefons, tā pamatfunkciju lietošana

Dizains un ergonomika

Ergonomika un funkcionalitāte atskaņotājam

Skaņas kvalitāte atskaņotajam

Telefona pamata funkciju vērtēšanas īss apraksts

Protams, ja jau tas ir mobilais telefons, tad ir jāaplūko arī tā spējas veikt savas primārās funkcijas – zvanīt, rakstīt īsziņas, ielūkoties internetā un vēl dažādas ikdienā biežāk izmantotās papildfunkcijas. Galvenais ir noteikt, cik kvalitatīvi un ērti telefons spēj nodrošināt augstākminētās lietas. Un, protams, arī no ergonomikas viedokļa jānovērtē, cik ­parocīgs un praktisks ir pats telefona aparāts.

Skaņas kvalitātes vērtēšanas īss apraksts

Lai novērtētu mūzikas skanējumu, mēs ne tikai klausījāmies mūziku ar austiņām, bet izvēlējāmies vēl vienu, objektīvāku testa variantu. Atsakāmies no telefonu komplektā dotajām austiņām un, izmantojot speciālu pāreju, pieslēdzam tos pie pastiprinātāja un stereo akustikām, kuras ir krietni vien kvalitatīvākas un dārgākas par ikvienu aparātu. Ekvalaizera uzstādījumi ikvienā telefonā ir nolikti neitrālā stāvoklī, tādejādi nekas netiek mainīts vai uzlabots.

Kā muzikālais materiāls tiek izmantoti ar programmu EAC konvertēti dažādu mūzikas CD disku fragmenti. Mūzika konvertēta orientējoties pirmkārt uz tās maksimālo kvalitāti, tāpēc fragmenti ir ar bitreitu 320kbit/s.

Paši diski ir no tiem, kurus izmanto, lai novērtētu un testētu dārgu un augstvērtīgu muzikālo tehniku.

Diski: Eagles, Hell Freezes Over, 2000, JVC XRCD2 un Burmester Vorführungs CD III

Nokia 5800 XpressMusic – klasiķis visās jomās

Cena veikalos: Ls 200

+ Pilnvērtīga skārienjutīgā vadība

+ Augsta funkcionalitāte

+ Normāli atskaņo klasisko mūziku

- Izteikti „plastmasīgs” korpuss

- Līdz galam nenostrādāta saskarne

- Neapmierinoša kameras kvalitāte


Par un ap

Nokia 5800 XpressMusic telefons jau kādu laiku ir brīvi nopērkams Latvijas veikalos, un lielākajai tiesai lietotāju labi zināms. Nesauksim to par iPhone slepkavu, jo šeit ir pilnībā cita ideoloģija un uzbūve. Taču telefonam ir liels, skārienjutīgais ekrāns, ar kura palīdzību pamatā notiek aparāta funkciju vadība. Pilnīgi bez pogām gan nav iztikts, un mūzikas telefonam tas ir pat saprotams. Uz lielā ekrāna ievērības cienīga ir augšējā, labajā stūrītī esošā ikoniņa ar uzrakstu Xpress Music, kuras nospiešana aktivizē uzreiz mūzikas klausīšanās, radio vai video skatīšanās funkcijas.

Uz korpusa labās malas ir skaļuma regulēšanas pogas un visu taustiņu funkciju bloķēšanas slēdzis. Augšējā malā ir austiņu arī USB kabeļa pieslēgvieta, bet kreisajā sānā – atmiņas kartes un SIM kartes ligzdas. Vairāk nekā specifiska nav. Nu jā, vēl tikai pogas zvanīšanai ar sarkanu un zaļu klausulīti.

No ikdienas lietošanas viedokļa šis aparāts ir tiešām ļoti sakarīgs. Ņemot vērā tā cenu, mēs iegūstam patiešām labu funkciju komplektu, sākot gan no tūliņ turpinājumā aprunātā mūzikas atskaņotāja, līdz WiFi, fotokamerai, dokumentu pārlūkam, lielam ekrānam un vispār kopumā ļoti interesantam un gana oriģinālam sniegumam. Telefonsakaru jomā nav īpašu piebilžu – viss notiek labā līmenī un, galvenais - vairāk vai mazāk intuitīvi. Ļoti patika iespēja ekrānu bakstīt ar ģitāras mediatoru, kas gumijas ļipā ir piekarams pie telefons. Priekš pirmā skārienjutīgās vadības telefona (pēc ilga, ilga pārtraukuma) Nokia ir tiešām ļoti centusies.

Tuvāk mūzikai

Bet nu par mūziku. Austiņu pieslēgvieta ir ar standarta 3,5 mm spraudni, tāpēc var pievienot praktiski ikvienas jums iepatikušās austiņas. Bet mīnuss ir tas, ja pievienosiet austiņas pa tiešo un starpā nebūs Nokia kabelis ar vadības pogām, tad nekāda lielā, operatīvā slēgāšanās starp dažādām dziesmām nesanāks. Tā kā Nokia 5800 XpressMusic atrodas glītā un ērtā maciņā, kurš nosedz visas vadības pogas, tad jokaini ir, ka bez dzimtajiem kabeļiem mūzikas atskaņotāja vadība ir neiespējama.

Mūzika telefonā ievietojas samērā elementāri un var pat nelietot Nokia softu, kas tiek dots komplektā. Tas ar nosacījumu, ka nevēlēsieties vēl arī diska vāciņus skatīties aparātā. Tas nu pēc jūsu izvēles. Bet pāriesim pie mūzikas klausīšanās. Vēl tikai daži vārdi par vadību – tā šai telefonā ir samērā ērta un patīkama, un, kas pats galvenais, nerada liekas galvas sāpes.

Skanējums

Bet tagad tiešām mūzika. Vislabāk Nokia 5800 XpressMusic atskaņoja Eagles. Nekādu īpašu jautājumu, viss savās vietās un kaites tās pašas, kas citiem telefoniem. Mūzikā trūkst telpiskuma, un tembri reizēm mēdz būt mākslīgi. Bet, lai baudītu mūziku austiņās, būs ļoti labi. Pats lielākais pārsteigums sagaidīja klausoties klasisko mūziku. Šis materiāls ir klupšanas akmens visiem testa dalībniekiem, un secinājums ir viens – telefoni nespēj labi atskaņot klasisko mūziku, tembrāli un detaļās tā tiek nospēlēta viduvēji. Taču Nokia 5800 XpressMusic bija vienīgais aparāts, kurš kaut nedaudz to spēja pavilkt. Laikam jau Nokia izstrādātāju vidū ir kāds cilvēks, kurš mīl klasisko mūziku. Kopumā Nokia 5800 XpressMusic ir laba izvēle tiem cilvēkiem, kuri vēlas stilīgu, oriģinālu telefonu ar plašām funkcijām un, protams, arī ar visai sakarīgu mūzikas atskaņotāju.

Samsung M7600 Beat DJ - jauniešu prieks

Cena veikalos: Ls 215

+ Daudz papildiespējas mūzikas apstrādei

+ Oriģinālas formas korpuss

+ Skan tiešām skaļi

- Nav WiFi

- Saulē vāji redzams ekrāns

- Nav QWERTY teksta ievades

Par un ap

Šis Samsung M7600 Beat DJ ir tik jauns modelis, ka mūsu testētāju rokās bija nonācis vēl neviena neredzēts pirmspārdošanas eksemplārs. Telefons izskatās visai interesanti, jo abi tā gali ir noapaļoti, un tā turēšana rokās reizēm ir neērta. Toties vizuāli Samsung M7600 Beat DJ izskatās novatoriski un ar formām tas noteikti izcelsies citu vidū. Lieti noderēs jau konstrukcija paredzētā iespēja nēsāt to saitītē kaklā. Un visticamāk tā tas arī tiks darīts. Galu galā – tā ir manta, kas jāredz arī citiem!

Arī šim aparātam pogu ir visai maz un pamatā tās ir uz korpusa malas. Turpat arī austiņu un USB pieslēgvieta. Visa vadība uzticēta skārienjūtīgajam ekrānam. Kopumā vadība patīkama, taču pie tās nākas pierast zināmās niansēs.

Ikdienišķās lietošanas ziņā aparāts nevainojams – veikt un saņemt telefonzvanus nav nekādu sarežģījumu, sakaru kvalitāte teicama. Īsziņu rakstīšanā Samsung būtu varējis piedāvāt arī QWERTY teksta ievadi, bet iespējams, ka tieši salīdzinoši nelielā ekrāna dēļ tas nav bijis iespējams un mums būs jāsamierinās ar virtuālajiem, klasiskajiem burtciparu taustiņiem. Pārējo iespēju ziņā telefons ir līmenī – pietrūkst vien WiFi, bet toties ir GPS. Fotokamera, lai arī megapikseļu (3,2MP) ziņā nav nekāda diženā, bildes rada pat ļoti sakarīgas. Tomēr vislielāko interesi šī telefona kārotājos, paredzams, tieši jauniešos, raisīs dīdžejošanas funkcija, kura vairāk piederētos diskotēkās izmantojamam profesionālam CD atskaņotājam. Tātad – Beat DJ aplikācija, kas lietotājam dod iespēju jebkuru dziesmu miksēt, skrečot, semplot utt. Visvisādi specefekti, cilpas, tempa mainīšana, eho efekti un tā tālāk. Turklāt visu to izdarīto var ierakstīt Live režīmā. Šaubu nav – jauniešiem patiks!

Skanējums

Telefons ir veidots sadarbībā ar Bang & Olufsen un tajā ir iestrādāts ekskuzīvo preču ražotāja patentētais un izgatavotais pastiprinātāja modulis ICEpower. Tas arī nosaka to, ka aparāts patiesībā ir fenomenāli skaļš. Daudz skaļāks par citiem testa dalībniekiem. Jāsaka, tas laikam būs skaļāks par visiem mums zināmajiem ražošanā esošajiem telefoniem. Ar mūziku aparāts tiek galā godam, un Eagles izskan telefona izpildījumā pat ļoti dzīvi un ar izjūtu. Telefons patiešām māk atskaņot mūziku, un deju vai rokmūzika ir tā īstenā stihija. Ar klasiku ir kā nu ir, atkal jau zūd detaļas, tembri kļūst mākslīgi un ne pārāk ticami. Testā Samsung M7600 Beat DJ izpelnās atzinību par savu neviltoto muzikālo aizrautību un to, ka tam ir daudz interesantas papildus iespējas. Samsung M7600 Beat DJ noteikti patiks jauniešiem, un, domājams, pat varētu iegūt zināma kulta aparāta statusu mūzikas jomā.

Sony Ericsson W715 - žanra pirmsākumi

Cena veikalos Ls 215

+ Ērta un vienkārša vadība

+ Ir WiFi un GPS

+ Labs atskaņotājs ar Shake funkciju

- Nav standarta 3,5 mm austiņu ligzdas

- Lēna mūzikas pārkopēšana atmiņā

- Pieticīga uzņeto video kvalitāte

Par un ap

Tas nu ir fakts, kuru neviens neapšauba - tieši Sony Ericsson bija tā firma, kura vispār uzsāka muzikālo telefonu kā atsevišķas aparātu kategorijas ražošanu. Šis ir jau n-tais pēc skaita modelis SE muzikālo aparātu klāstā. Aparāts ir veidots kā atbīdāmais telefons un testā vienīgais, kurš aprīkots ar parasto taustiņu klaviatūru, un kura vadībā netiek izmantots skārienjutīgais ekrāns. Taisnību sakot, tas pat ir ļoti patīkami, jo ne jau katram visi tie "tači" un "skrīni" liksies tik gigantisks ieguvums. Telefons veidots jau ierastajā SE stilistikā, un nekādu īpašo pārsteigumu tajā nav. Viss savās vietās, un viss notiek kā solīts.

No klasisko telefonfunkciju viedokļa mums šķiet, ka pēdējo gadu Sony Ericsson aparāti vispār ne ar ko neatšķiras. Iekšēji tie ir gandrīz vai līdz garlaicībai vienādi, bet varbūt tieši tādēļ liela daļa cilvēku šo zīmolu ciena. Tā teikt, pārbaudīta vērtība. Ar zvaniem, īsziņām, mobilo internetu – viss kā jau ierasts labā līmenī. Pārējais? Kā jau teicām, superklasisks Sony Ericsson. Nu labi, ir mums arī GPS un WiFi atbalsts. Pavisam nav slikti muzikālajam telefonam.

Telefons ir gatavs strādāt tikai un vienīgi komplektā ar savu dzimto programmatūru. Nu labi, uzliekam SE telefonam paredzēto programmu. Tā kā jau pienākas, SE instalējas ilgi, un arī mūziku uzreiz piedāvā transformēt dažādos citos standartos. Bet nu tas mulsina tikai pirmajā brīdī. Tas, kurš jau reiz to iepazinis, zina, ka visus šos niķus var atslēgt vai ignorēt, un nekas slikts no tā nenotiks.

Tuvāk mūzikai

Smieklīgi, bet SE konstruktori vēl arvien austiņu pieslēgvietu veido nevis 3,5 mm variantā, bet ar saviem aparātiem vien raksturīgo pieslēgvietu. Citu firmu austiņas var pieslēgt, bet tik un tā pa vidu atkal būs lieks kabelis. Aparāta vadību un mūzikas klausīšanos var veikt, to neizņemot no kabatas, jo pietiks ar vienu lielo pogu pašā priekšējā paneļa centrā zem ekrāna. Ar to šis telefons iepriecina. Vēl pozitīvi, ka telefons piedāvā Shake Control, kas ļauj mūziku kontrolēt arī bez pogām – ar pakratīšanu un pašūpošanu vien. Tas īstenībā ir ērti, jo nav jāatbloķē taustiņi. Vienkārši nospied Walkman pogu, pakrati pa labi vai pa kreisi un dziesmas tiek nomainītas. Arī skaļumu var regulēt šādā veidā.

Skanējums

Mūziku tas atskaņo ar tādu cieņas pilnu eleganci, un tembrāli viss ir kārtībā. Vienīgi jau atkal trūkst telpas, maz detaļu, taču ar elektroniskajiem žanriem, roku un deju mūziku telefons tiek galā labi. Ar klasiku atliek tikai noplātīt rokas, un secināt, ka arī šai firmā telefonu un to muzikālu īpašību izstrādātāji ne pārāk mīl šādu mūziku. Aparāts būs labu labais jauniešiem un arī ne jauniešiem. Sava žanra klasika, kas nenoveco, un ar gadiem tikai attīstās un paliek labāka.

LG KM 900 Arena - lielais pārsteigums

Cena veikalos Ls 300

+ Izcili kvalitatīvs, liels ekrāns

+ Ļoti labs funkciju aprīkojums

+ Teicams mūzikas atskaņotājs

- Klausulīšu pogas varēja būt fiziskas

- Viduvējs baterijas sniegums

- Ekrānam vāja redzamība saulē

Par un ap

LG KM 900 Arena, vel viens absolūts jaunums Latvijas un arī pasaules tirgū. LG uz to liek lielas cerības un – jāsaka, laikam pamatoti. Tas ir ļoti labi nostrādāts, un izdevies tik solīds, it kā būtu nācis no ražotāja, kurš jau vairākus gadu desmitus nodarbojas ar šo biznesu. LG KM 900 Arena ir pasmags un ar lielu, augstas kvalitātes skārienjutīgu ekrānu. Interesanti ir tas, ka aparāts ir arī ļoti ātrs. Tā izvēlne brīžiem pat liekas par ātru (gandrīz neiespējami, vai ne?), viss kustās, viss notiek pat vissarežģītākajos 3D variantos. LG ir pamatīgi piestrādājuši pie šīs jaunās ierīces, un tas, kas viņiem ir izdevies ir cieņas vērts. Aparāts ir pasmags, tomēr kabatā vai arī rokā ieguļ ērti, un, starp citu, tas ir mazāks, kompaktāks par iPhone. Patīkama ir arī iespēja pašam konfigurēt četrus lielos sākuma izvēlnes ekrānus. Šeit nu taustiņu nav gandrīz vai nemaz. Ir tikai skaļuma regulēšanas poga un kameras aktivizācijas taustiņš. Arī klasiskās klausulītes ir skārienjutīgas, tomēr lietojot ikdienā sajūtas ir tādas, ka labāk būtu patikušas tomēr fiziskas pogas – tās šķistu pārliecinošākas un ērtākas.

No funkcionālā snieguma viedokļa LG KM900 Arena ir tiešām viens pamatīgi nopakots aparāts, kas savus muskuļus var parādīt visdažādākajās jomās. Ar zvaniem, īsziņām, mobilo internetu te viss ir labākajā kārtībā, turklāt mūsu rīcībā ir arī WiFi, GPS un laba 5MP kamera. Un starp citu – šis ir vienīgais no testa dalībniekiem ar tiešām apjomīgu 8GB iebūvēto atmiņu.

Skanējums

Lai kā arī negribētos ticēt skaļiem vārdiem un saukļiem, bet LG sadarbība ar Dolby ir devusi rezultātu, un telefons mūziku atskaņo tik perfekti, ka tiešām var kalpot par pilnvērtīgu mūzikas atskaņotāja aizstājēju. Mūzika tajā ievietojas viegli un ērti, un viss notiek arī bez speciālu programmu izmantošanas. To var pieslēgt vienkārši kā ārējo disku datoram. Ar rokmūziku un ar Eagles testa mūziku vispār nav nekādu jautājumu - viss ir ļoti labi. Arī ar deju mūziku un elektroniskajiem žanriem viss ir tikpat labi. Ar klasiku ir tā, kā ir, bet tas, kā jau rakstījām, ir klupšanas akmens visiem testa dalībniekiem. Uz mūziku tas neattiecas, bet arī video LG KM 900 Arena atskaņo ļoti labi. Mūsu testā, summējot visus plusus un mīnusus, tieši LG KM 900 Arena ir uzskatāms par līderi. Turklāt tas arī varētu patikt ļoti plašai auditorijai.

Kopējie secinājumi:

Kas ir kas šajā muzikālajā sacensībā? Labākos rezultātus, ja runājam par muzikālajām kvalitātēm sniedz jaunais LG KM 900 Arena, kas, jāsaka ir arī krietni dārgāks no šeit apskatītajiem modeļiem. Kvalitātes un iespēju piedāvājums būs interesants visiem, kam ir svarīgas jaunākās tehnoloģijas un to kvalitāte. Savukārt interesantākais gan formas, gan papildiespēju ziņā neapšaubāmi ir Samsung M7600 Beat DJ, kas īpaši varētu patikt jauniešiem un šajā vidē iemantot pat kulta telefona statusu. Nokia 5800 XpressMusic noteikti ir ievērības cienīga tieši ar savu spēju sakarīgi nospēlēt ari klasisko mūziku, savukārt Sony Ericsson W715, kā jau šīs telefonu klases aizsācējs ir klasiski ērtākais lietošanā. Patīkami, ka visi testa dalībnieki atšķiras gan pēc iespējām, gan noformējuma. Savukārt no muzikāla skanējuma kvalitātes viedokļa tie visi piedāvā vairāk vai mazāk, bet līdzvērtīgu līmeni, ļaujot ikvienam lietotājam izvēlēties sev tīkamāko modeli arī no emocionāla viedokļa.
Lai laba mūzika pavada jūs ikdienā arī turpmāk!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko