Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Tīmeklī bez pārtraukuma

Siltās vasaras dienas nudien nav īstais laiks, lai dirnētu telpās. Pat ja jums nav izdevies izcīnīt atvaļinājumu, nevajag nokārt galvu un samierināties ar domu, ka siltākie brīži jums paskries garām pa loga otru pusi. Kopā ar klēpjdatoru varat doties ārā, turklāt nezaudējot saikni ar korporatīvo pasauli. Atliek vien paņemt līdzi mobilo internetu.

Latvijā šādu pakalpojumu piedāvā vairāki operatori un tieši šobrīd gandrīz visi piedāvā vērā ņemamas atlaides. Diena notestēja četru populārāko – Bite, LMT, Tele2, un Triatel piedāvājumu. Testus veicām vairākās Rīgas vietās – centrā, Ziepniekkalnā, Zolitūdē – kā arī Rīgas rajonā Siguldas apkaimē un Brantu pagastā Valkas rajonā netālu no Raunas.

Mērījām lejup un augšupielādes ātrumu ar vairākiem internetā pieejamajiem rīkiem, novērtējām modema un programmas uzvedību, kā arī pārklājumu. Testa laikā modemus visu dienu izmantojām kā primāro interneta avotu. Tas nozīmē, ka ar operatoru nodrošinātajiem sakariem ne tikai klejojām tīmeklī, veicot ikdienas darba pienākumus, bet arī pamēģinājām paskatīties YouTube klipus, Ziemeļamerikas sporta translācijas interneta televīzijās un paviesojāmies tiešsaistes kinoteātros.

Triatel

Šī kompānija piešķīra Dienai testēšanai C-motech CNU-680 un arī antenu, ko papildus var iegādāties par 14,5 Ls. Atšķirībā no trīs pārējiem operatoriem, Triatel nodrošina datu pārraidi ar EV-DO Rev A tehnoloģijas palīdzību. No lietotāja viedokļa tas neko daudz nemaina, ja nu vienīgi ārzemēs grūtāk piemeklēt atbilstošā standartā raidošu tīklu.

Datu pārraides ātrums, protams, krietni atpaliek no solītā lejupielādes maksimuma – 3,1 Mb sekundē. Rīgā vidēji tas svārstījās starp 400 Kb/s un 1 Mb/s. Diemžēl lielākoties ātrums bija nepietiekams, lai straumētu video.

Antena nepalielina pārraides ātrumu, taču lieti noder vājāka signāla pastiprināšanai. Un tā kā Triatel ir pamatīgi pastrādājis pārklājuma paplašināšanā, šis ir viens no diviem variantiem, kura iegādi var apsvērt ārpus pilsētām dzīvojošie. Triatel ātri sameklēja tīklu Valkas rajona miestā un pacietīgi uzturēja interneta lietošanai nepieciešamo ātruma minimumu.

Patīkami, ka pieslēgums ir stabils. C-motech CNU-680 izmēģinājuma laikā ne reizi neatvienojās no tīmekļa tehnisku nepilnību dēļ. Arī lejupielādes ātrums bija puslīdz stabils.

Triatel pieslēgumu ar 10GB ierobežojumu var iegūt par 29 Ls, piemaksājot 0,01 latu par katru pārtērēto megabaitu. Šis arī varētu būt optimāls piedāvājums vidusmēra lietotājiem. Diena divu nedēļu laikā intensīvi lietojot tīmekli un noskatoties divas NHL spēles, «apgrozīja» 5GB informācijas. Tas nozīmē, ka primārā pieslēguma režīmā mēneša kopējais datu apjoms varētu būt ap 10 GB. Kopā ar līgumu uz 24 mēnešiem modemu šobrīd var saņemt par 1 latu.

Tele 2

Dienas rīcībā nonāca Tele 2 jaunākais modems E180, kas atbalsta HSDPA datu pārraides tehnoloģiju. Tas spēj nodrošināt lejupielādes ātrumu līdz 7,2 Mb/s un augšupielādes – līdz 2 Mb/s. Jāatzīst, ka uz konkurentu fona šis modems mūs ļoti patīkami pārsteidza. Dienas redakcijā Mūkusalas ielā dienas vidū fiksētais lejupielādes ātrums 1,8 Mb/s bija tiešām iespaidīgs. Vakaros pat izdevās bez pārrāvumiem skatīties sporta spēļu translāciju. Patīkami, ka E180 mūs nepievīla un neatvienojās pat tad, ja dīkā stāvēja pārdesmit minūtes, kā arī pārslēdzoties starp 2G un 3G režīmiem.

Tomēr Tele2 tīklam ir arī tumšā puse. Acīmredzot bāzes staciju noslogojuma dēļ, datu pārraides ātrums ir ārkārtīgi nestabils. Turpat Dienas redakcijā pēcpusdienā vairākkārt «uzrāvāmies» uz «gliemežpieslēgumu». Vairākkārtēji mērījumi apliecināja, ka datu pārraides ātrums pat stundas garumā bija ap 140 Kb/s. Ar šādu ātrumu apgrūtinoša kļuva pat elementāru uzdevumu veikšana.

Ne pārāk iepriecinoša aina paveras, izbraucot zaļumos ārpus Rīgas. Pilsētu tuvumā, piemēram, ap Siguldu, sakari ir pieņemami, bet Brantu pagastā modems tīklu neatrod – ne telpās, ne pagalmā. Paši Tele2 savā mājas lapā atzīst, ka otrā paaudzes datu pārraides sistēmas jeb GPRS/EDGE nodrošina pārraides ātrumu 236 Kb/s. Un ja palūkojamies pārklājuma kartē, tad nomācošā vairākumā Latvijas teritorijas ārpus Rīgas rajona pieejamas vienīgi 2G tehnoloģijas. Labi, ka jaunais modems atbalsta EDGE sistēmu, jo vēl pērn Tele2 ārpus pilsētām nodrošināja datu pārraidi vien ar krietni «nosirmojušo» GPRS, kura lejupielādes ātrums ir ap 50 Kb/s.

No tā izriet secinājums, ka lauku iedzīvotājiem, pirms iegādāties Tele2 pakalpojumu, vajadzētu pārbaudīt, vai bāzes stacija ir pietiekami tuvu un vai signāls ir pietiekami stiprs.

Šajā tīklā pievilcīgs piedāvājums izskatās Klasiskais. Formāli datu pārraides daudzums tajā netiek ierobežots, bet faktiski operators var traucēt piekļuvi, ja pārsniegti 10 GB mēnesī. Abonēšana 15,38 Ls mēnesī plus 13 lati par modemu E180, slēdzot līgumu uz 24 mēnešiem. Šobrīd spēkā akcija, kas dod iespēju divus mēnešus lietot internetu bez maksas.

Bite

No Bite saņēmām baltu, gludu kā olis modemu Vodafone Huawei E272, kas atbalsta vienu no šābrīža ātrākajām pārraides tehnoloģijām HSUPA. Tā kā nesenā pagātnē testējot Bite tīklam piesaistīto BlackBerry Bold datu pārraides ātrums Rīgā pat pārsniedza 5Mb/s, sagaidījām, ka arī modems šajā ziņā neliks vilties.

Ja runājam par maksimālo ātrumu, tad tā arī bija. Bite tīklā fiksējām absolūto pārraides ātruma rekordu visu dalībnieku vidū – 3,14 Mb/s. Tas notika Zolitūdē un šajā dienā šķita, ka Bite piedāvājums var konkurēt ar fiksētajiem pieslēgumiem.

Tomēr prieki nebija ilgi. Acīmredzot mikrorajonā bāzes stacijas noslogojums bija niecīgs, citādi grūti izskaidrot, kāpēc nācās pieredzēt neticamas izmaiņas. Te būs viens skaitlis, kas spilgti ilustrē pakalpojuma nestabilitāti – trīs dienas vēlāk Dienas redakcijā pieslēgums bija neaprakstāmi kaitinoši lēns. Ātruma mērītāja uzrādītie cipari lika uz brīdi zaudēt valodu – 45 Kb/s. Pat atvienošanās un pieslēgšanās nelīdzēju, un todien vismaz pāris stundas nācās samierināties ar nefunkcionālu pieslēgumu.

Vēl vienu darvas karoti Bite piedāvājumā ielēja izmēģinājumi ārpus galvaspilsētas. Pat Siguldas apkārtnē programma mēmi rādīja, ka nespēj savienoties ar tīklu. Arī citos lauku rajonos mēģinājumi pieslēgties tīmeklim izrādījās bezcerīgi.

Secinājums: ja dzīvojat un plānojat mobilo internetu izmantot Rīgā, tad Bites piedāvājumu ir vērts izskatīt. Iepriekš gan vajadzētu izmantot kompānijas piedāvāto iespēju notestēt modemu un pārbaudīt to savā dzīvesvietā. Ja palaimēsies, varat tikt pie patiešām ātra pieslēguma. Rajonu iedzīvotājiem pārklājumu vajadzētu pārbaudīt vēl rūpīgāk.

Pievilcīgākais piedāvājums šķiet neierobežotais Pro, kurā reālais ierobežojums ir 25 GB. Tiesa, cena uz konkurentu fona ir diezgan baisa – 29,74 lati plus 29 lati par modemu, slēdzot līgumu uz 24 mēnešiem.

LMT

Huawei E220 modems no LMT ļauj izmantot gan otrās, gan trešās paaudzes tīklus, taču atšķirībā no Tele2 un Bite piedāvātajiem, LMT tā maksimālais pārraides ātrums ir 3,6 Mb/s. Loģiski, ka pieslēgums maksimālā ātruma ziņā nevar sacensties ar abiem minētajiem konkurentiem, taču vecākā operatora trumpis ir stabilitāte. Lejupielādes ātrums tikpat kā nepārkāpa 850 Kb/s atzīmei, taču nekad nenokrita zemāk par 500 Kb/s. Apskaužama vienmērība, diemžēl ar šo pieslēgumu tā arī neizdevās jēdzīgi paskatīties nevienu sporta pārraidi. Pārraides ātrums diemžēl bija par lēnu.

Vēl viens akmens LMT dārziņā lido par tīkla neviesmīlību. Modems mūs ne reizi vien «izmeta» no interneta, pats pēc savas iniciatīvas atvienojoties. To varētu skaidrot ar bāzes staciju noslogotību.

Pie plusiem noteikti pieskaitāms pārklājums. LMT, gluži tāpat kā Triatel, spēja pievienoties tīmeklim pilnīgi visās testa veikšanas vietās. Turklāt arī laukos saglabājās visnotaļ atzīstams pārraides ātrums – ap 500 Kb/s

Ņemot vērā, ka LMT piedāvā neierobežotu pieslēgumu par 19 Ls mēnesī, šis variants noderētu visiem uzticamu sakaru kārotājiem. Ļaunas mēles gan melš, ka gluži bez ierobežojuma pa tīklu nevar rosīties un pēc zināma gigabaitu daudzuma pārsūtīšanas savienojums kļūst lēnāks. Modems maksā 9 Ls.

Arī LMT izsludinājis akciju – līdz 30.jūnijam pieslēdzot iBiroju, visu vasaru internetu var lietot par puscenu.

Vēl pāris piezīmju

Testa laikā pārliecinājāmies, ka mobilā interneta modemiem piemīt dažas neizskaidrojamas kaprīzes. Piemēram, kāds var atteikties sadarboties ar vienu datoru, bet bez problēmām sastrādāties ar citu. Tieši tā mums Triatel un Tele2 modemi atteicās akceptēt jauno piezīmjdatoru HP Mini 2140, taču labprāt saslēdzās ar Toshiba Satellite. Vēl jo dīvaināk, ka abiem datoriem bija identiska operētājsistēma. Tāpēc pirms slēgt līgumu, silti iesakām notestēt modemu savā datorā.

Vēl viena lieta, ko iesakām likt aiz auss ikvienam potenciālajam lietotājam: pirms ņemat modemu līdzi uz ārzemēm, rūpīgi pārbaudiet, cik maksā datu pārraide attiecīgajā valstī. Neskaitāmi klienti iekūlušies vairāku simtu latu rēķinos, aplami pieņemot, ka līgumā abonēšanas maksa attiecas arī uz lietošanu ārzemēs. Tā nav! Par lietošanu ārpus Latvijas jāmaksā atsevišķi un tas nav lēti, bieži vien vairāki lati par megabaitu.

Secinājumi

Kopējais secinājums ir skaidrs – šāda veida piekļuve internetam ir ērta un praktiska. Tā lieti noder informācijas vākšanai, e-pasta sūtīšanai un arī bilžu augšup un lejupielādēšanai. Taču ar videopārraidēm ir problēmas un šajā ziņā mobilie operatori vēl nevar sacensties ar kabeļu operatoru piedāvājumu. Ja vēlaties skatīties interneta TV, tad mobilais internets jums noderēs vienīgi kā sekundārais pieslēgums brīžos, kad esat ārpus mājas.

Tomēr skaidrs, ka mobilo sakaru operatoru piedāvātais pakalpojums tuvākajos gados varētu kļūt aizvien populārāks, jo jau tagad tirgu sāk piepildīt netbuki, kuros iebūvēts mobilais modems un atliek vien ievietot SIM karti. Ja vēl operatoriem izdosies nodrošināt stabilu pieslēgumu ar aptuveni 5 Mb/s ātrumu, tad kabeļu interneta pakalpojumu sniedzējiem vajadzēs krietni saspringt, lai nepazaudētu klientus.

P.S. Komentāros labprāt  uzklausīsim arī jūsu pieredzi darbā ar mobilo internetu. Kāds ir pārklājums un datu pārraides ātrums jūsu dzīves vietā?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko