Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Trīs mūsdienu runči

Ir lietas, kas brīžiem jau apsteigušas tagadni. Pirms vairākiem gadiem gan HP, gan citi ražotāji bija izveidojuši planšetveida ierīces, bet tās plašu atzinību neguva. Taču, kad Apple izdomāja reanimēt ideju par planšetdatoru izstrādi, tā nekavējoties guva atbalstu un arī pārējie tehnikas ražotāji nespēja atteikties no šīs atjaunotās tirgus nišas.

Tieši vienkāršībā ir spēks!Runājot par pagātni, jāteic, ka tieši Apple iPad planšetu tirgū izraisīja gandrīz vai revolūciju. Jā, bija dažādi mēģinājumi, bet tie vairāk atgādināja parastu datoru. Kaut arī atbilstošas tehnoloģijas bija izstrādātas jau agrāk, tomēr tikai tagad šīs jaunās vēsmas ir patiesi sasniegušas cilvēkus.

Kas īsti ir planšetdators? Atkarībā no tā, ko ražotājs iebūvējis tajā, tas var būt gan liels plaukstdators ar bezvadu tīkla pieslēgumu, gan mazs klēpjdators bez fiziskas tastatūras, gan arī milzīgs mobilais tālrunis, kurā zvanīšana ir atmesta ne vien otrajā, bet arī trešajā, ceturtajā un pat piektajā plānā. Skaidrs, ka šādā gadījumā arī funkcijas ir līdzīgākas mobilajam tālrunim, nevis īstam, pilnvērtīgam datoram, jo planšetdatori nemaz par tādiem nespēj būt.

Šajā NEXT rakstā apskatām trīs Latvijā aizvien lielāku popularitāti gūstošā ražotāja Prestigio planšetniekus. Tie katrs ir cita izmēra un arī atšķirīgi lietojami dažādos apstākļos, bet visi tomēr ir ļoti līdzīgi. 

Vispirms iepazīstināsim lasītājus ar mazāko modeli – Prestigio MultiPad 5070 –, kas veidots no eleganta, melna metāla ar ne visai izteiktu industriālu skrāpējumu. Sānu malām ir spīdīgas plastmastas apdare, lai ierīci būtu ērti turēt rokās, darbojoties horizontāli, kas ir ierīces pamatstāvoklis, jo firmas zīmes arī lasāmas, ierīcei esot horizontāli. MultiPad 5070 ieslēgšanas poga izveidota kā neliela svira virspusē, un blakus tai  iestrādata microSD kartes ligzda. Parējie savienojumi pieejami kreisajā sānu malā.

Nākamo apskatīsim Prestigio planšetdatoru ar vissarežģītāko nosaukumu – MultiPad PMP3084B. Atšķirībā no pārējiem, šim modelim ražotāja logotips izlasāms, ierīcei atrodoties vertikāli. PMP3084B korpuss izgatavots no viscaur glancētas plastmasas un blakus ekrānam labajā pusē novietotas virziena maiņas pogas. To dēļ ierīce ir ļoti līdzīga e-grāmatu lasītājam. Turklāt ieslēgšanas poga visai viltīgi noslēpta korpusa apakšpusē, tādējādi to nākas meklēt, ne vien pirmoreiz lietojot PMP3084B, bet arī citas reizes.

Kā pēdējo apskatīsim pašu lielāko runci – MultiPad 7100. Tā izmēri kā planšetdatoram ir visai iespaidīgi, taču svara ziņā tas šķiet tieši tikpat smags (vai šajā gadījumā – viegls) kā mazākais un pavisam mazais brālis. Tā pamanāms arī sudrabotais tonis un kamera, bet aizmuguri klāj gan melna plastmasa, gan metāls, kas identisks 5070 pamatnē izmantotajam.

Ražotājs viens, bet izjūtas?Protams, katra Prestigio planšete pieder savai klasei – gan cenas, gan izmēru ziņā –, taču tām ir arī daudz kā kopīga bez jau minētā ražotāja nosaukuma. Pirmām kārtām visas trīs planšetes darbojas nu jau populārākās mobilās operētājsistēmas Android vidē. Tiesa, abos mazākajos modeļos uzstādīta diezgan veca Android versija – 2.1, bet 7100 instalēta 2.2. Tas, protams, neliedz entuziastiem atjaunināt operētājsistēmu un modernizēt savas ierīces.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko