Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Diena ceļo padomi: Vai vērts riskēt, ļaujot bērnam lidot vienam

Ar 30. jūniju stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kuri nosaka kārtību, kādā bērni šķērso Latvijas Republikas ārējo robežu.

Grozījumi noteic, ka turpmāk bērni, kuri ir Latvijas pilsoņi, Latvijas nepilsoņi vai bezvalstnieki, kam piešķirts bezvalstnieka statuss Latvijas Republikā (Latvijas valstspiederīgie), varēs izceļot no Latvijas patstāvīgi vai pilnvarotas personas pavadībā (neuzrādot papildus dokumentus - piemēram, notariāli apstiprinātu pilnvaru vai piekrišanu) ne tikai uz Šengenas līguma dalībvalstīm, bet arī Eiropas Savienības dalībvalstīm, kuras nav pievienojušās Šengenas līgumam (Lielbritāniju, Īriju, Kipru, Bulgāriju, Rumāniju vai Horvātiju).

Arī zīdainis var ceļot ar pavadošo personu – lidsabiedrības zīdaiņa vecumu klasificē no dzimšanas septītās dienas līdz divu gadu vecumam. Jāņem gan vērā, ka pastāv atšķirīgi nosacījumi zīdaiņa bagāžas pārvadāšanai nekā mazuļa vecākiem – bagāžai var būt arī samazināts svars, vai bagāža var nebūt paredzēta vispār. Pērkot aviobiļeti, šiem nosacījumiem ir jāseko līdzi.

Līdz šim bija noteikts, ka bērni, kuri ir Latvijas valstspiederīgie, izceļojot no Latvijas Republikas uz valsti, kas nav Šengenas līguma dalībvalsts, papildus Latvijas Republikas valsts robežas likumā minētajiem dokumentiem uzrādīja arī citus šajos noteikumos minētos dokumentus.

Katra aviokompānija nosaka savu vecuma robežu, no kuras bērns var ceļot bez pavadošās personas, piemēram, no 12 vai 14 gadiem.

Ja bērns ceļos viens, aiz robežkontroles lidostas telpās viņam nāksies orientēties patstāvīgi. Atbildību par to uzņemas pats bērns, savukārt vecākiem jāizvērtē, cik spējīga tikt galā ar šo uzdevumu ir viņu atvase. Taču ir pieejams arī tā saucamais UM pakalpojums, ko piedāvā dažas aviokompānijas, visbiežāk klasiskās. Tas nozīmē, ka vecāki bērnu var nodod lidostas darbiniekiem, kuri viņu pavadīs no reģistrācijas līdz iekāpšanai lidmašīnā un nodos stjuartiem.

Lidojuma laikā bērnu pieskatīs stjuarti, kuri gatavi sniegt nepieciešamo palīdzību. Izkāpjot no lidmašīnas, bērns tiks nodots nākamajam aviokompānijas vai lidostas aģentam, kurš viņu aizvedīs līdz vietai, kur bērnu sagaida. Šis ir maksas pakalpojums.

Citi vērtīgi ceļošanas padomi un ne tikai - www.diena.lv/dienacelo.

 

Saistībā ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos, 29. jūnijā papildināta visa ziņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi