Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

AT pabeigusi tiesas izmeklēšanu krimināllietā par uzbrukumu G4S Latvia inkasācijas automašīnai

Uzklausījusi apsūdzētos un cietušā pārstāvi, Augstākā tiesa (AT) trešdien pabeidza tiesas izmeklēšanu apelācijas kārtībā izskatāmajā krimināllietā par 2008.gada nogalē Mārupē notikušo drošības risinājumu kompānijas G4S Latvia inkasenta slepkavību un aptuveni 300 000 latu nolaupīšanu no inkasācijas automašīnas.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, ceturtdien plkst.10 šajā lietā plānotas tiesas debates.

Kā ziņots, izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2010.gada 7.oktobrī apsūdzētajam bijušajam Rīgas kriminālpolicistam Jānim Ozoliņam piesprieda brīvības atņemšanu uz 13 gadiem. Viņa sievai Kristīnei Ozoliņai pirmās instances tiesa piesprieda 11 gadu cietumsodu. Savukārt trešais apsūdzētais - Georgs Ivanovskis - kā sodu par saviem nodarījumiem saņēma desmit gadu brīvības atņemšanu. Visiem apsūdzētajiem tika noteikta arī mantas konfiskācija un policijas kontrole uz trim gadiem.

Tāpat apgabaltiesa nolēma par labu nogalinātā inkasenta atraitnei piedzīt aptuveni 49 000 latu lielu morālā kaitējuma kompensāciju. Savukārt nepilnu 300 000 latu kompensāciju par labu kompānijai G4S Latvia, ko tā bija prasījusi, tiesa nolēma nepiedzīt.

Ozoliņš un Ivanovskis jau iepriekš atradās apcietinājumā, bet Ozoliņa tika apcietināta tiesas zālē pēc apgabaltiesas sprieduma nolasīšanas. Abi Ozoliņi savu vainu noliedza, bet Ivanovskis to atzina.

Prokurore Inese Šulte toreiz pastāstīja, ka apsūdzību par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos tiesa esot pārkvalificējusi uz slepkavību pastiprinošos apstākļos. Arī piespriestie cietumsodi atšķīrās no prokurores prasītajiem. Tiesas debatēs prokurore bija lūgusi J.Ozoliņu sodīt ar 18 gadu brīvības atņemšanu, viņa sievu K.Ozoliņu - ar 16 gadu cietumsodu, bet Ivanovski - ar brīvības atņemšanu uz 15 gadiem.

Prokurore gan apgabaltiesas spriedumu vēlāk nepārsūdzēja, bet apelācijas sūdzības par to iesniedza abi Ozoliņi un viņu aizstāve, kā arī cietusī AS G4S Cash Services Latvia, informēja Kataja.

Kā ziņots, prokurore Šulte izskatīšanai tiesā lietu nosūtīja 2009.gada 16.decembrī. Apsūdzība norādīja, ka uzbrukums bijis inscenēts. Cietusī drošības risinājumu kompānija kriminālprocesā pieteica kaitējuma kompensāciju aptuveni 300 000 latu apmērā.

Visiem trim apsūdzētajiem tika inkriminēts Krimināllikuma 118.panta 5.punktā paredzētais noziedzīgais nodarījums - slepkavība sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi organizēta grupa, taču notiesāti viņi tika pēc nedaudz vieglāka panta.

Šajā kriminālprocesā teorētiski ir apvienotas divas lietas. Vienā no tām apsūdzētais Ivanovskis ieņem cietušā statusu, jo saskaņā ar apsūdzību Ozoliņš, inscenējot laupīšanas uzbrukumu, Ivanovski sašāvis.

Kā ziņots, 2008.gada 17.decembra vakarā Mārupē notika bruņots uzbrukums firmas G4S Latvia inkasācijas automašīnai. Viens inkasents tika nogalināts, bet otrs - ievainots. Tika nolaupīta ievērojama naudas summa, kas uz pirmās instances tiesas sprieduma pasludināšanas dienu joprojām nebija atrasta, un nebija arī zināms, kur tā ir.

Kā pratināšanas laikā apgalvojis ievainotais inkasents, klusajā meža celiņā viņi bija apstājušies, lai nokārtotu dabiskās vajadzības. Inkasents stāstījis, ka pie mašīnas saņēmis sitienu pa galvu un zaudējis samaņu. Vēlāk šis ievainotais inkasents - Ivanovskis - nonāca uz apsūdzēto sola.

Prokurore atklāja, ka, izmeklētāju ieskatā, uzbrukumu inkasācijas automašīnai organizējis Ozoliņš, viņa sieva bijusi atbalstītāja un kūdītāja, bet Ivanovskis - izpildītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas