Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Oktobrī ātrā palīdzība sniegta jau 30 hipotermijas upuriem

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki pēdējā mēneša laikā snieguši palīdzību jau 30 cilvēkiem ar ķermeņa atdzišanas jeb hipotermijas pazīmēm. Pārsvarā cietušie ilgstoši uzturējušies ārpus telpām alkohola reibumā, aģentūrai BNS pastāstīja NMPD pārstāve Ilze Bukša.

Līdzīgs izsaukumu skaits saņemts arī pērnā gada oktobrī. Laikam kļūstot vēsākam, hipotermijas upuru skaits arvien pieaug.

Lielā daļā gadījumu ķermeņa atdzišanu radījusi ilgstoša uzturēšanās ārā alkohola reibumā. "Alkohola lietošana palielina ķermeņa atdzišanas risku. Alkohola ietekmē paplašinās ādas asinsvadi, mazinās drebuļu aizsargmehānisms un cilvēks vairs  nespēj adekvāti uztvert apkārtni un notiekošo," norādīja Bukša.

Vairāki ķermeņa atdzišanas gadījumi konstatēti pēc tam, kad cilvēki iekrituši vai ielēkuši aukstā ūdenī - piemēram, iekrītot kanālā pie Centrāltirgus Rīgā, Zundas kanālā, tāpat vairākiem makšķerniekiem iekrītot ūdenī un ilgāku laiku nespējot izkļūt laukā. Nokļūstot aukstā ūdenī, cilvēka ķermeņa temperatūra pazeminās daudz ātrāk nekā gaisā un var radīt nopietnus draudus veselībai, brīdina mediķi.

Atdzišana jeb hipotermija var iestāties, ja cilvēkam būtiski pazeminās ķermeņa temperatūra, ilgstoši atrodoties aukstumā - staigājot pa āru nepiemērotā apģērbā, nokrītot un aizmiegot ārā, atrodoties aukstās, nekurinātās telpās vai aukstā ūdenī. Atdzišanas rezultātā organisms sāk zaudēt siltumu ātrāk nekā spēj to atjaunot.

Visjūtīgākie pret siltuma zudumu ir bērni un vecāka gadagājuma cilvēki. Ķermeņa atdzišanu var veicināt arī dažādas saslimšanas, piemēram, cukura diabēts, centrālās nervu sistēmas bojājumi, traumas.

Lai sevi pasargātu no ķermeņa atdzišanas, mediķi iesaka ģērbties atbilstoši sezonai un laika apstākļiem. Sajūtot drebuļus, jādodas iekštelpās sildīties.

Vieglas ķermeņa atdzišanas gadījumā cietušajam ir drebuļi, var būt koordinācijas traucējumi, pavājināta domāšana un atmiņa. Savukārt par smagu ķermeņa atdzišanu signalizē palēnināta sirdsdarbība, asinsspiediena pazemināšanās, paplašinātas acu zīlītes, pavājināti ķermeņa refleksi un samaņas zudums.

Ja nosalušais ir pie samaņas, viņš jānogādā siltās telpās, saudzīgi jāatbrīvo no mitrām drēbēm un apaviem, jāsasedz, jādod padzerties siltu šķidrumu, kas nesatur kofeīnu, un jāzvana ātrajai palīdzībai. Cietušo nedrīkstētu gremdēt karstā ūdenī vai dot alkoholu. Ja cietušais ir bezsamaņā, nekavējoties jāsauc ātrā palīdzība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas