Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Sāk iztiesāt nonāvētās Diānas lietu, kurā māte no cietējas pēkšņi izrādījās apsūdzētā

Baiba rīt obligāti ieradīsies tiesā - pirmdien pārliecināti teica dobelnieces Baibas Kozlovskas advokāts Dzintars Bluķis. Otrdien pulksten 10 plānota tiesas sēde, kurā Baiba sēdīsies uz apsūdzētā sola, - viņai uzrādīta apsūdzība desmitgadīgās meitas Diānas slepkavībā. Pār Baibu aizdomas meitas nāvē kritušas teju visu četrarpus gadu ilgo izmeklēšanas laiku, taču visus šos gadus viņa dzelžaini apgalvojusi, ka nav vainīga. Tā ir arī tagad - pirms tiesas. «Viņa saka - lai meklē vainīgos,» bilst advokāts.

Tiesas priekšvakarā par Diānas lietu izteikties negrib ne Baibas advokāts, ne arī prokurors. Vēl noslēpumaināk uzvedas Zemgales apgabala tiesa, kura 6. martā sāks skatīt lietu. Preses pārstāve pat atteicās izpaust abu apsūdzēto personu advokātu vārdus, aizbildinoties, ka tiesas process taču būs slēgts. Lai arī prokurors Pāvels Sondors skopi komentē apsūdzības rakstā teikto, uz Dienas jautājumu, vai Diānas slepkavība bija apzināti veikta vai nejaušas rīcības rezultāts, viņš ar Ģenerālprokuratūras pārstāves Lauras Pakalnes starpniecību atbild: «Apsūdzībā bija norādīts, ka tīša slepkavība, sīkāka informācija netiks sniegta.»

Tas ir jaunums, jo iepriekš policija bija neoficiāli izteikusies, ka slepkavība, visticamāk, notikusi nejauši, piemēram, meitene pagrūsta sadzīves strīda laikā, un tas izrādījās nāvējoši.

Tomēr bija virzība

Jau pati lietas nodošana tiesai šāgada janvāra beigās bija diezgan liels pārsteigums, jo šajā lietā pēdējos divos trīs gados bija vairāk klusuma nekā ziņu, radot aizdomas, ka Diānas slepkava netiks sodīts. Lai arī bija veikta virkne ekspertīžu, iepriekš no policijas puses neoficiāli izskanēja - trūkst tiešo pierādījumu. Tiesa, pērn pavasarī policijas pārstāvis Jānis Lazdiņš Dienai izteicās krietni cerīgāk - drīz varētu būt gaidāmi jaunumi šajā vairākus gadus izmeklētajā lietā. Par iepriekšējo izmeklēšanu viņš sacīja: «Ar tiem pierādījumiem, kas bija, bija par maz, lai virzītu lietu kriminālvajāšanai. Visu šo laiku, cik vien varējām, strādājām, lai gūtu vairāk pierādījumu.»

Pērn vasaras vidū policija lietu nodeva prokuratūrā apsūdzības uzrādīšanai, un šāgada janvāra beigās prokuratūra paziņoja, ka lieta nodota tiesai. Turklāt atklāja, pēc kādiem Krimināllikuma pantiem uzrādītas apsūdzības Baibai Kozlovskai un viņas draugam Andrejam Kuļijevam. Jaunums bija tas, ka Baibas draugs apsūdzēts ne tikai pēc pantiem par līķa apgānīšanu un nozieguma slēpšanu, bet arī par netiklu darbību veikšanu ar Diānu. Arī viņš savu vainu neatzīst. Ja tiks pierādīta Baibas vaina, viņai draud cietumsods uz laiku no 10 līdz 20 gadiem vai pat mūža ieslodzījums, taču Andrejam par labu var izrādīties vēl pērn veiktie Krimināllikuma grozījumi. Tie paredz «mīkstāku» sodu par netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgo. To vairs neuzskata par «smagu» noziegumu, bet gan «mazāk smagu», paredzot maksimālo sodu - piecus gadus cietumā sešu vietā.

Sākotnēji policija pauda versiju, ka slepkava imitējis seksuāla rakstura noziegumu, uzdodot notikušo par maniaka roku darbu. Un kā maniaka pastrādātu noziegumu sabiedrība sākotnēji arī uztvēra Diānas pazušanu 2007. gada augusta vidū. Kad pēc mēneša atkritumos netālu no Diānas mājām atrada paslēpto meitenes līķi, uz šo vietu atbrauca ne tikai dažāda līmeņa policijas struktūrvienību šefi, bet arī tālaika iekšlietu ministrs Ivars Godmanis. Sabiedrību satrauca arī iepriekš izskanējušās «bērnu lietas». Dažus mēnešus pirms Diānas pazušanas sabiedrība bija uzzinājusi, kas noticis ar citu pazudušu meiteni - trīspadsmitgadīgo Justīni Legzdiņu. Viņa bija iesēdusies nepareizajā mašīnā - Justīni izvaroja, nogalināja un paslēpa atkritumos iepriekš tiesātais Gundars Paipala. Joprojām nebija atrasta 16 gadu vecā Annamarija Indāne ar garo bizi, kas pazuda no šosejas malas Aizkraukles pusē, un novadniece septiņgadīgā Laura Strazdiņa.

Jau likās aizdomīga

Ja tiesā atklāsies Baibas vaina, varēs teikt - viņa centās apmuļķot visus. Kad nākamajā dienā pēc Diānas pazušanasDiena Dobelē satika Baibu, viņa sēdēja uz daudzstāvu ēkas betona lieveņa un tvēra katru izmeklētājas vārdu - ko policija jau izdarījusi, ko aptaujājusi. Arī ļoti raudāja. Meitas bērēs Baiba saļima un kliedza, viņa arī presē bija aicinājusi ziedot naudu savas «princesītes» piemineklim. Taču jau drīz policija aizturēja Baibu un viņas draugu Andreju.

Vēlāk policija neoficiāli atzina - jau pirms Diānas nedzīvā ķermeņa atrašanas Baibas uzvedība likusies aizdomīga. Licies, ka māte nevis grib palīdzēt, bet gan centusies ko noslēpt. Sniegusi nepatiesas ziņas par meitas apģērbu, stāstījusi, ka Diānai neesot mobilā telefona. Par problēmām ģimenē liecinājis arī rakstītais Diānas burtnīcās. Pēc aizturēšanas Baibai un Andrejam tiesa piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu. Baiba cietumā pavadīja mēnesi, viņas draugs - pusgadu. Arī pēc Diānas nāves viņi turpināja kontaktēties, pērn pavasarī neoficiālas ziņas liecināja, ka viņi abi un Baibas 12 gadu vecais dēls dzīvo kopā vienā dzīvoklī, tiesa, citā mājā - ne vairs pie baisās vietas, kur tika atrasts Diānas līķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

uzziņa


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas