Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Skolas ekskursijas laikā 11 gadus vecs puika, iespējams, lauzis galvaskausu

Skolas ekskursijas laikā Pierīgā kāds 11 gadus vecs puisis, iespējams, lauzis galvaskausa kaulu, portālu Diena.lv informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Negadījums noticis, kad vairāki skolēni grūstījušies, kāpjot autobusā. Viens no skolēniem zaudējis līdzsvaru, kritis un atsities pret cietu pamatu. 11 gadus vecais zēns nogādāts Bērnu slimnīcā Rīgā.

Aizvadītajā diennaktī sadzīviskas traumas guvuši arī citi bērni.

Latgalē suns septiņus gadus vecam puisim sakodis plaukstu. Suns nav bijis zināms. Bērns nogādāts slimnīcā.

Savukārt Kurzemē kāds 11 gadus vecs puisis kritis no koka, vairāku metru augstuma. Zēns guvis galvas traumu. Aizdomas par smadzeņu satricinājumu.

Iestājoties siltajam laikam, aizvien biežāk traumas gūst velosipēdisti. Aizvadītajā diennaktī - negadījumos cietuši pieci velobraucēji, no kuriem trīs bijuši bērni.

Kurzemē, braucot pa ielu, no velosipēda nokritis septiņus gadus vecs pusis. NMPD mediķiem bija aizdomas par smadzeņu sastricinājumu. Šajā pašā reģionā 14 gadus veca jauniete lielā ātrumā braukusi no kalniņa un nokritusi pāri stūrei. Jaunietei konstatēts kājas lūzums un smadzeņu satricinājums. Arī Rīgā reģistrēts līdzīgs gadījums - 10 gadus vecs puika nokritis no velosipēda un guvis smadzeņu satricinājumu un brūci galvā.

Braucot ar velosipēdu, aizvadītajā diennaktī divi vīrieši guvuši traumas. 27 gadus vecu vīrieti Pierīgā aizķērusi automašīna. Vīrietis guvis galvas traumu un nogādāts slimnīcā. Savukārt kāds vīrietis Vidzemē krītot lauzis kāju.

Mediķi vērš sabiedrības uzmanību, ka līdz ar bērnu un jauniešu aktivitātēm diemžēl pieaug arī negadījumu skaits. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) dati liecina, ka 2013.gada ziemas periodā pēc palīdzības ik dienu vērsās 50 līdz 70 pacienti, savukārt šobrīd šis skaitlis ir teju divkāršojies, sastādot vidēji pat 130 traumatisma gadījumus katru dienu.

Lai atgādinātu bērniem un viņu vecākiem par drošības aspektu aktīvās atpūtas laikā, no 16.maija LNT kanālā tiek demonstrēts Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, BKUS un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta kopīgi veidotais sociālās reklāmas rullītis. Vienlaikus vecāki tiek aicināti īpaši parūpēties par bērnu drošību, mazināt iespējamo traumu un negadījumu riskus aktīvās atpūtas laikā, kopā ar bērnu pārrunāt jautājumus, kas saistīti ar drošību, un ar savu rīcību, piemēram, izmantojot aizsargķiveri riteņbraukšanas laikā, sniegt bērniem pozitīvu piemēru.

Salīdzinoši vieglas traumas, ko bērni gūst braucot ar riteni, skrituļslidām vai citādi aktīvi atpūšoties, ir puni, zilumi, nelielas brūces un nobrāzumi, ar ko veiksmīgi var tikt galā mājas apstākļos, konsultējoties pie ģimenes ārsta. Taču nereti bērni gūst ļoti nopietnas traumas, kas prasa ārstēšanos slimnīcā un ilgāku atlabšanu – dažādus lūzumus, galvas traumas, dziļas brūces, locītavu mežģījumus u.c. Tādēļ mediķi vēlreiz uzsver vecāku lomu drošības izvērtēšanā, ļaujot bērnam doties aktīvā atpūtā.





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas