Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Sozinovs apsūdzēts par slepenu dokumentu vākšanu un naudas atmazgāšanu, nopērkot dzīvokli Spānijā

Kādreizējais Rīgas reģiona kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā izskatāmajā krimināllietā apsūdzēts par slepenu dokumentu vākšanu, izmantojot dienesta stāvokli, kā arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, iegādājoties dzīvokli Spānijā, taču vēl atsevišķā kriminālprocesā izdalīta lieta par nereģistrētu uzņēmējdarbību - automašīnu tirdzniecību, raksta žurnāls Ir.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesvedībā patlaban ir krimināllieta, kurā Sozinovs apsūdzēts par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un nelikumīgām darbībām ar valsts noslēpuma objektu. Lieta tiek izskatīta slēgtās tiesas sēdēs.

Žurnāls "Ir" noskaidrojis, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija jeb naudas atmazgāšana prokuratūras ieskatā izpaudusies kā 107 kvadrātmetrus plaša dzīvokļa un palīgtelpu iegāde Spānijas kūrortpilsētā Alikantē par vismaz 67 000 eiro skaidrā naudā. Tas esot noticis 2018.gadā ar paziņu starpniecību un arī dzīvoklis piereģistrēts uz paziņas vārda.

Prokurors Mārtiņš Jansons žurnālam skaidrojis, ka dzīvoklis nav ekskluzīvs. Tomēr, prokuratūras skatījumā, Sozinovs nepārprotami parūpējies, lai darījumu nevarētu acīmredzami sasaistīt ar viņu. Tagad gan šis īpašums ir arestēts kā noziedzīgi iegūta manta. Arestēts arī viņa dzīvoklis Salaspilī un īpašums Taurenē, lai notiesājoša sprieduma gadījumā varētu izpildīt papildsodu - mantas konfiskāciju.

Izmeklētāju skatījumā, iespējamais veids, kā Sozinovs ieguvis skaidro naudu, kuru viņš nebija deklarējis, bet par kuru it kā iegādājies dzīvokli Spānijā, varētu būt ilgstoša nelikumīga automašīnu tirdzniecība. No pamata kriminālprocesa tika izdalīta atsevišķa lieta pēc Krimināllikuma 207.panta par iespējamu Sozinova nelikumīgu uzņēmējdarbību, ko izmeklē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policija.

Maijā nodokļu policijas priekšnieks Kaspars Podiņš Latvijas Televīzijas raidījumam "De facto" atklāja, ka izmeklē Sozinova darbības laikā no 2020.gada sākuma līdz 2021.gada aprīlim. "Runa ir par automašīnu tirdzniecību, kuras tika iegādātas Vācijā un šeit tālāk tirgotas," televīzijai tolaik stāstīja Podiņš. "Varu pateikt, ka ir runa par vairākām automašīnām - tas nav viens vai divi, vai trīs gadījumi. (..) Automašīnas tika pirktas caur cilvēkiem Vācijā un šeit tālāk realizētas. Un visas šīs pazīmes liecina par to, ka šajā gadījumā bija jāreģistrē saimnieciskā darbība un jāmaksā arī nodokļi," skaidroja VID pārstāvis.

Tiesā patlaban jau izskatāmajā krimināllietā Sozinovs apsūdzēts arī par slepenas informācijas vākšanu, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli policijā. Kratīšanās izņemtajos dokumentos, tostarp apsūdzētā dzīvesvietā Ādažos, atrastas gan papīra, gan elektroniska formāta ziņas par vismaz 98 operatīvās darbības veikšanai īpaši pilnvarotām amatpersonām vai darbiniekiem - gan par tiesībsargājošo iestāžu, gan par citu iestāžu amatpersonām un darbiniekiem, kas veic sevišķā veidā veicamos operatīvās darbības pasākumus.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka dokumentus Sozinovs varēja iegūt, tikai un vienīgi veicot dienesta pienākumus Valsts policijā (VP). "Līdz ar to dienesta stāvoklis tādā veidā ir ļaunprātīgi izmantots," žurnālam sacījis prokurors Jansons.

Uz jautājumu, kāpēc Sozinovs vāca šādu informāciju un kā plānoja to izmantot, prokurori nav varējuši precīzi atbildēt, norādot, ka tie varētu būt tikai minējumi. "Ja mēs konkrēti identificētu, kam šī informācija tiktu nodota vai kaut kādā veidā izplatīta, tad tiktu celta apsūdzība par valsts noslēpuma izpaušanu. Šajā gadījumā apsūdzība par to netika celta," skaidrojis Jansons.

Sozinovs neatzīst vainu sev celtajās apsūdzībās. Viņa advokāts Rinalds Bušs "Ir" atturējies sīkāk komentēt šo lietu, atsaucoties uz slēgto tiesas procesu. Iepriekš Bušs medijiem noliedzis, ka Sozinovam būtu saistība ar īpašumu Spānijā, un pat apgalvojis, ka viņa klients tajā vispār nekad nav bijis. Uz jautājumu, kā tad izskaidrot apsūdzībā norādīto, Bušs atbildējis, ka "viedokļi var būt dažādi," un piebildis, ka plašākus komentārus nesniegs.

Lai arī Sozinova darbību jau iepriekš bija apvijušas aizdomas, Iekšējās drošības birojs žurnālam nav atklājis, vai amatpersona jau agrāk bija nonākusi viņu redzeslokā.

Pagājušā gada vasarā kopā ar Sozinovu tika aizturēta vēl viena VP amatpersona, taču apsūdzība celta tikai Sozinovam.

Jau ziņots, ka toreizējais VP Zemgales kriminālpolicijas priekšnieks Sozinovs pagājušā gada vasarā tika atstādināts no pienākumu pildīšanas, pamatojoties uz Valsts drošības dienesta (VDD) piemēroto drošības līdzekli. Nedaudz vēlāk viņš darbu pameta "sakarā ar noteiktajām prasībām neatbilstošu veselības stāvokli". Policijā viņš strādāja aptuveni 29 gadus.

VDD pērn 24.maijā sāka kriminālprocesu un lietā tika veiktas procesuālās darbības 18 objektos, tajā skaitā atsevišķās policijas ēkās.

Pirms pārcelšanu uz Zemgali Sozinovs līdz 2020.gada novembrim strādāja policijas Rīgas reģiona pārvaldē - bija pārvaldes priekšnieka vietnieks un kriminālpolicijas priekšnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas