Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Biļešu cenas pasažieru pārvadājumiem nākošgad varētu augt par 5% līdz 7%

Lai budžeta dotācijas pasažieru pārvadājumiem nākamgad konsolidētu par aptuveni pieciem miljoniem latu, valsts plāno atteikties no virknes pakalpojumu finansēšanas. Konkrētākas ieceres tiek solītas nākamajā nedēļā, bet kā izdevumu samazināšanas varianti tiek apspriesti autoostu skaita samazināšana, biļešu cenu kāpums un atteikšanās subsidēt sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju pārvadājumus, ziņo portāls zz.lv.

zz.lv pastāstīja Pasažieru pārvadātāju asociācijas priekšsēdētājs un SIA Jelgavas Autobusu parks valdes loceklis Pēteris Salkazanovs, valsts iecerējusi par nepilniem pieciem miljoniem samazināt dotācijas pasažieru pārvadājumiem. Līdz nākamās nedēļas sākumam asociācija, pašvaldības un nozares ministrija cer vienoties par subsīdiju samazinājuma avotiem.

"Tā būs vairāk virtuāla naudas konsolidācija nekā fiziska – reisi netiks samazināti, un arī biļešu cenu necels," apgalvo P.Salkazanovs. Pēc viņa teiktā, lielāko ietaupījuma daļu varētu sniegt neadekvāto autoostu iebraukšanas maksu jautājuma sakārtošana. Latvijā ir 38 autoostas, Vācijā trīs, bet Lietuvā – četras. Tāpēc domāts arī mūsu valstī lielākajai daļai autoostu atņemt to statusu, līdz ar to atsakoties arī no trīs līdz sešu latu maksas par katru reizi, kad tajā iebrauc autobuss pasažieru uzņemšanai, informē zz.lv.

Arī Pašvaldību savienības padomnieks Aino Salmiņš galveno ekonomiju saredz autoostu problēmas sakārtošanā. Portāls noskaidrojis, ka tādas varētu palikt vairs tikai deviņās republikas pilsētās, bet pārējās sniegtu tikai daļu pakalpojumu. "Valsts varētu maksāt kaut kādu naudu par minimālu pakalpojumu apjomu, bet citās pilsētās pārvadātājs varētu izvēlēties – iebraukt autoostā vai ne," uzskata A.Salmiņš. Problēmas gan rada biļešu tirdzniecība, jo ne visi gatavi tās pirkt internetā vai pie šofera autobusā. "Lai nopirktu biļeti, nevajag obligāti autoostu. Šī ideja nav slikta, tomēr kārtējo reizi sasteigta," atzīst A.Salmiņš.

Taču pretēji P.Salkazanova teiktajam Pašvaldību savienības pārstāvis pieļauj, ka nākamgad pavasarī vai gada otrajā pusē varētu tikt palielinātas biļešu cenas dzelzceļa un starppilsētu maršrutos. Kāpums gan nepārsniegšot septiņus procentus. Paaugstinājuma mērķis ir vienādot cenas dažādos pārvadājumu veidos, ziņo zz.lv.

Patlaban arī tiek apsvērta doma nākamgad prasīt maksu par braukšanu skolēnu autobusos no tiem, kuri nav skolēni. Sarunās ar Satiksmes ministriju uzsvērts cīņas trūkums pret nelegālajiem pārvadājumiem, kas valstij rada vismaz 1,2 miljonu latu zaudējumus, informē portāls.

P.Salkazanovs piebilst, ka pagaidām nav skaidrības, vai valsts arī nākamā gada otrajā pusē finansēs pirmsskolas vecuma bērnu, invalīdu, bāreņu un represēto pārvadājumus.

Skaidrību par konsolidācijas ceļiem asociācija un Pašvaldību savienība sola nākamnedēļ pēc sarunām ar Satiksmes ministriju un premjeru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas