Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Brocēni var palikt bez sporta centra

Brocēnu novada iedzīvotāji ir satraukti par Brocēnu Sporta centra, kas ir visa novada sporta dzīves sirds, likteni. Patlaban sporta kompleksu apsaimnieko SIA Brocēnu Sporta centrs, kas nesaraujami saistīts ar būvuzņēmēja Zigmunda Birzīša vārdu. Īpašnieks, kurš pats ir liels hokeja fans un atbalstītājs, nevēlas vairs uzturēt šo objektu, precīzāk, grib to pārdot. Pirmpirkuma tiesības ir vietvarai (tai pieder 7,7% kapitāldaļu), kas nu jau divus gadus apsver, vai un kā to darīt, jo pirkuma summa – 1,7 miljoni eiro – nav nekāda mazā.

2019. gadā Brocēnu novada dome izveidoja darba grupu, kuras uzdevums bija izvērtēt iespējamo darījumu – gan finansiālo pusi, gan pašu sporta infrastruktūras stāvokli, gan vajadzīgās summas avotus. Secinājums bija viens – "ja Brocēnos nav pieejama esošā sporta infrastruktūra, kuras īpašnieks ir SIA Brocēnu Sporta centrs, tad Brocēnu novada sporta skola nevar pastāvēt. Tāpēc pašvaldībai ir būtiski vienoties par šīs infrastruktūras iegādi," savā Facebook kontā atzīst darba grupas vadītāja, deputāte Kristīna Maslovska (NA). Viņa norāda, ka tikai no Brocēnu novada pašvaldības vadības kompetentas un profesionālas rīcības būs atkarīgs, vai tā saņems aizdevumu no Valsts kases sporta centra infrastruktūras iegādei. Kamēr aizdevuma saņemšana ir procesā, «pašvaldības vadībai ir jāspēj konstruktīvi komunicēt ar SIA Brocēnu Sporta centrs vadību, lai varētu turpināt nomāt sporta halles un pārējo sporta infrastruktūru sporta skolas un Brocēnu vidusskolas darbības nodrošināšanai".

Deputāts Zigmunds Georgs Fīrers (LZS), kurš tur roku uz pulsa šajā lietā, teic, ka summa, pie kuras sarunu ceļā nonākušas abas puses – 1,7 miljoni eiro –, šādam objektam nav ne liela, ne arī maza. Ja vajadzētu celt jaunu, nāktos izdot krietni vairāk. Tajā, ka darījums iestrēdzis, vainojami tie, "kam vajadzēja virzīt uz priekšu šo jautājumu, bet to nedara". Rezultātā novads var pazaudēt to bagātību, ar ko varēja lepoties gadiem. Ja Saldū tas ir baseins, tad Brocēniem tā ir ledus halle un, protams, hokejs. 

Arī Brocēnu novada Bērnu un jauniešu sporta skolas direktore Evija Šulce nav optimistiskāka. Līdz šim pašvaldība maksāja īpašniekam par infrastruktūras izmantošanu, jo tajā notiek ne tikai profesionālās ievirzes (hokejs, futbols, airēšana), bet arī interešu sporta nodarbības. Kopumā pirms Covid-19 ēras te regulāri sportoja ap 250 bērnu un jauniešu. Nu iepriekšējais apsaimniekotājs līdzšinējās attiecības vairs negrib turpināt, jo pēdējā gada laikā komplekss vairāk stāvēja tukšs, līdz ar to zaudējumi vien. Ja īpašnieks izlemj pārdot objektu citam pircējam, viņa Brocēnos neredz vietu, kuru varēs izmantot sporta skolas vajadzībām. Vidusskolā ir zāle, bet tā ir par mazu šim nolūkam. Vadāt hokejistus uz Tukumu, kur ir halle? To var darīt tikai brīvlaikā, kad nav mācību, jo Tukums nav gluži ar roku sasniedzams. Tāpat jārēķinās ar transporta izdevumiem. Pārējiem sportot gribētajiem būs jābrauc uz Saldu? Diez vai arī tas ir labākais risinājums, spriež Šulce.

Brocēnu domes priekšsēdētājs Ārijs Sproģis (LZP) uzsver, ka pašvaldība nav vēl atmetusi domu par ēku atpirkšanu. Runāts par to arī ar Saldus novada domes vadību (pēc administratīvi teritoriālās reformas Brocēni būs Saldus novada teritorijā, tāpēc lieli tēriņi ir jāsaskaņo ar to), kas nav teikusi nē šādam risinājumam. Saldus domes priekšsēdētāja Māra Zusta (LZP) balsī lielu entuziasmu gan nedzird, kad viņam tiek vaicāts par 1,7 miljonu eiro vērto pirkumu. Viņš atbalstītu nomas attiecību turpināšanu, nevis tik lielus izdevumus. 

Runājot par finansējuma avotiem, viens no variantiem – iegādāties caur SIA Brocēnu siltums vai pašvaldību, ņemot Valsts kasē aizdevumu, skaidro Sproģis. Pieteikums jau tiek gatavots. Gan viņš, gan M. Zusts atzīst, ka šobrīd lielas cerības uz to nav. Kāpēc? Jo patlaban vietvarām nav paredzēts izsniegt aizdevumu sporta infrastruktūras iegādei. Ja nu vienīgi jaunajos Ministru kabineta noteikumos tas netiks iestrādāts. Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs apliecina, ka šāds noteikumu projekts Kārtība, kādā izvērtē pašvaldību izglītības iestāžu investīciju projektus valsts budžeta aizņēmuma saņemšanai tiešām top un 25. februārī tas jau ir izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. "Bet īpašuma iegāde kā pozīcija šobrīd nav ietverta. Gaidām vēl atzinumus, tostarp no Latvijas Pašvaldību savienības," informē Severs, piebilstot, ka kritēriji pašvaldību aizdevumiem, ja būtu paredzēta iegāde, arī nebūtu viegli izpildāmi. Ja pašvaldībai nebūs iespējams aizņemties, tad vismaz būs skaidrība, kā jāvirzās uz kapitālsabiedrību modeli. Viņu Brocēnu gadījumā mulsina arī tas, ka "tie koncepti mainās – tad aizņēmums kapitālsabiedrībai (Brocēnu siltums), tad pašvaldībai".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas