Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Daugavpils pašvaldība neatklāj pieminekļus demontējušo uzņēmumu

Daugavpils pašvaldība neatklāj pieminekļus demontējušo uzņēmumu, jo tā ir ierobežotas pieejamības informācija, noskaidroja aģentūra LETA.

Atbilstoši normatīvo aktu prasībām, konkrēti, likumam un Ministru kabineta noteikumiem par demontējamiem padomju un nacistisko režīmu slavinošiem objektiem, pašvaldība nepiemēroja publisko iepirkumu. Abu pieminekļu, kas Ministru kabineta noteikumos apzīmēti ar objekta numuriem 59 un 60, būvniecības ieceres dokumentācijas izstrādes un demontāžas darbu veikšanas izmaksas sastādīja 40 780 eiro bez PVN.

Informācijai par Objektu demontāžas darbu veicēju (būvuzņēmēju) ir noteikts ierobežotas pieejamības informācijas statuss saskaņā ar Informācijas atklātības likuma 10.panta ceturto daļu un Daugavpils valstspilsētas pašvaldības amatpersonām ir saistošs apliecinājums par šīs informācijas neizpaušanu.

Demontēto pieminekļu vietās 18.novembra iela, bijušajā Slavas skvērā un pretim Komunālajiem kapiem, nav plānota nekāda jaunu objektu būvniecība, aģentūrai LETA sacīja Daugavpils Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta vadītāja Santa Pupiņa. Patlaban plānots tukšajās vietās nākamajā pavasarī novietot ziedu piramīdas. Par demontēto objektu teritoriju turpmākiem izmantošanas veidiem pašvaldība plāno rīkot publisko apspriešanu, informēja pašvaldība.

Valsts finansēs ne vairāk kā 50% no kopējām objektu demontāžas izmaksām pēc fizisko un juridisko personu ziedoto resursu izlietojuma, savukārt pašvaldības objektu demontāžas finansējuma daļa būs atkarīga no Daugavpils valstspilsētas domes pieteikuma izskatīšanas rezultātiem Satversmes tiesā.

Naktī uz pirmdienu, 31.oktobri, Daugavpilī sākta bijušajā Slavas skvērā esošā pieminekļa padomju karavīriem demontāža, liecina aculiecinieku publiskotā informācija dažādos interneta sociālajos tīklos. Objektu teritorijās iepriekš novietoto ziedu un sveču pārvešanu nodrošināja pašvaldības kapitālsabiedrība SIA "Labiekārtošana - D".

Kā aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sabiedrisko attiecību nodaļā, padomju pieminekļu demontāžu Daugavpilī VARAM panākusi ilgstošu sarunu rezultātā ar pašvaldības vadību.

VARAM uzsver, ka tā neatbild par pieminekļu nojaukšanu, jo tā ir pašvaldības autonoma kompetence. Taču VARAM kompetencē ir pašvaldību pārraudzība, lai tās ievēro likumā "Par pašvaldībām" noteiktās prasības.

"Runājot par padomju pieminekļu nojaukšanu, VARAM rūpīgi sekoja līdzi pašvaldībai kā arī ilgstoši komunicēja ar pašvaldību, lai tiktu ievērots likums "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" un minētie objekti likuma kārtībā tiktu demontēti, kā arī tiktu ievērots Daugavpils pašvaldības ministrijai dotais rakstiskais apliecinājums, ka pieminekļus nojauks līdz mēneša beigām," skaidro VARAM.

Kā jau ziņots, Latvijas Republikas Saeima 16.jūnijā pieņēma likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā". Minēto objektu demontāžu pašvaldībām jāīsteno ne vēlāk kā līdz šī gada 15.novembrim.

Abi pieminekļi iekļauti Ministru kabineta noteikumu "Latvijas Republikas teritorijā esošo demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu saraksts" pielikumā ar kārtas numuru Nr. 59. un Nr. 60.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas