Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

FOTO: Līgatnes dabas takās pēc remonta atkal atvērts skatu tornis

Līgatnes dabas taku 40.jubilejas gadā tās apmeklētājus gaida vairāki uzlabojumi - pēc remonta atkal atvērts skatu tornis un ar uzņēmēju atbalstu teritorijā izveidots bērnu rotaļu laukums un ierīkoti soliņi, portālu Diena.lv informēja Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Inese Pabērza.Skatu tornis Līgatnes dabas takās uzbūvēts 1976.

gadā Cepurīšu kalnā - Līgatnes dabas taku teritorijas un tuvākās apkārtnes augstākajā vietā. Tas tika slēgts 2014.gada vasarā sliktā tehniskā stāvokļa dēļ. 22 metrus augstais tornis apmeklētāju vidū ir ļoti iecienīts - no tā paveras lielisks skats uz iespaidīgo un mežiem klāto Gaujas senleju vismaz 20 kilometru rādiusā. No torņa saskatāmas arī Gūdu klintis. Iecere par skatu torni savulaik radās Gaujas nacionālā parka pirmajam direktoram, Līgatnes dabas taku dibinātājam, Gunāram Skribam pēc tam, kad viņš, devies izjādē pa Līgatnes dabas taku teritoriju, izlēma apstāties pie Cepurīšu kalna un intereses pēc uzkāpt eglē. Tā izdarījis, Skriba konstatēja, ka no augšas paveras iespaidīgs skats uz apkārtni, un Cepurīšu kalns būs lieliska vieta skatu tornim. Objektu būvēt tolaik uzticēja Daugavpils ugunsnovērošanas torņu brigādei, un galvenais noteikums torņa celšanas procesā bija - nedrīkst izpostīt mežu Cepurīšu kalnā. Tā kā Cepurīšu kalns ir augsts un ar stāvām nogāzēm, torņa celšana tā virsotnē bija īsta meistarības pārbaude būvniekiem.Kopš tālā 1976.gada tornis ir vairākas reizes ticis remontēts, tomēr torņa galvenie balsti - četri gari ozolkoka baļķi, ir saglabājušies kopš pirmsākumiem. Skatu torņa atjaunošana veikta ar Dabas aizsardzības pārvaldes finansējumu. Darbus iepirkuma procedūras rezultāta tika uzticēts veikt SIA JaunRīga ECO.Tāpat ar uzņēmēju atbalstu Līgatnes dabas takās tapis bērnu laukums un 30 jauni soliņi - infrastruktūras elements, kas līdz šim ļoti pietrūcis, lai pārvietošanās parkā kļūtu ērtāka un būtu iespējams atpūsties pastaigas laikā.  Līgatnes dabas takas mērķtiecīgi veidotas kopš 1975.gada mežainām gravām bagātā apvidū, lai iepazīstinātu apmeklētājus ar Latvijā dzīvojošo savvaļas dzīvnieku sugām plašā teritorijā, kas maksimāli pietuvināta dzīvnieku dabiskajiem dzīves apstākļiem. Līgatnes dabas takās tiek īstenots nozīmīgs sabiedrības izglītošanas darbs par dabas daudzveidības un dabas aizsardzības jautājumiem. Tieši pirms 40 gadiem 8.martā no Kurzemes mežiem uz Līgatni tika atvesti pirmie taku iemītnieki – staltbrieži.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas