Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Liepnas pagastā vīrietis ieslodzījis un nodarbinājis cilvēkus

Ziemeļaustrumu Vidzemē pie Krievijas robežas vairākus gadus pastāvējusi īsta viduslaiku saimniecība, kurā pusbadā metāla būros brutālos apstākļos turēti "mūsdienu dzimtcilvēki", ziņo portāls kasjauns.lv.

Portāls vēsta, ka, izmeklējot kāda Alūksnes novada Liepnas pagasta 1974. gadā dzimuša iedzīvotāja lietu, atklājušies šokējošie fakti. Viņš vairākus gadus ir bijis gan Liepnas pagasta vergturis, kontrabandists, slepkava un zaglis.

Vīrietis par vergiem padarījis vairākus vietējos iedzīvotājus, kuri savas pases bija ieķīlājuši nelegālā alkohola tirgotājiem. Vīrietis šīs pases izpirka no "točku" turētājiem, bet pasu īpašniekiem viņš lika nodarboties ar kontrabandu, veikt celtniecības darbus un mežā meklēt sprāgstvielas. Šos cilvēkus viņš mēdza regulāri iekaustīt un iespundēja metru reiz metru lielos metāla būros, vēsta kasjauns.lv.

Viens cilvēks, kurš pagājušajā vasarā centās izbēgt no važām, tika nošauts un aprakts mežā. Tāpat varmāka arī centās izrēķināties ar varas pārstāvjiem, kuri centās ierobežot viņa nelikumības, vēsta portāls.

Noziedzniekam likumsargi uz pēdām nokļuva, izmeklējot kāda veikala Gulbenē ugunsgrēka lietu. Izmeklējot ugunsnelaimes izcelšanās iemeslus, izmeklētāji arī ieguva informāciju par slepkavību, raksta kriminal.lv.

Vīrietis šos cilvēkus nodarbināja celtniecībā, tostarp viņi arī būvēja māju savam saimniekam. Tā kā Liepnas pagasts robežojas ar Krieviju, ieslodzītajiem cilvēkiem nācās nelegāli pāri robežai pārvest gan cigaretes, gan degvielu. Šos cilvēkus apkārtnes mežos piespieda meklēt no kara laika palikušās granātas un sprāgstvielas, lai saimnieks no tām varētu izgatavot trotilu, bet granātu čaulītes pārdot kā suvenīrus.

Kad policisti veica kratīšanu vīrieša mājās, viņi konfiscēja ieroču arsenālu, kas pietiktu veselam policijas bataljonam, ziņo kriminal.lv.

Vietējie Liepnas pagasta iedzīvotāji par notiekošo it kā zinājuši, bet bijuši tik iebiedēti, ka nevēlējās palīdzēt izmeklētājiem. Par iebiedēšanu liecina gan mēģinājums aizdedzināt vietēja ceļu policista automašīnu, gan kāda robežsarga mājas durvju dedzināšana, ziņo kasjauns.lv.

Jau ziņots, ka februārī Vidzemes reģiona Kriminālpolicijas biroja darbinieki atklāja slepkavību, kas 2010. gada jūnijā mēnesī notikusi Liepnas pagastā, kad personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās ar vairākiem šāvieniem nogalināts un mežā aprakts 1990. gadā dzimis vīrietis – Henrijs Štrauhmans, kura deklarētā dzīvesvieta bija Rīga un kurš jau pagājušā gada jūnijā bija izsludināts meklēšanā.

Uzsāktās izmeklēšanas laikā tika aizturētas trīs personas, kas tika turētas aizdomās par minētās slepkavības organizēšanu un izpildīšanu – 1974. un 1980. gadā dzimuši Liepnas pagasta iedzīvotāji un 1969. gadā dzimis Mālupes pagasta iedzīvotājs, ziņoja LETA.

Tiesa visiem aizdomās turamajiem piemēroja apcietinājumu. Veicot izmeklēšanas darbības uzsāktā kriminālprocesa ietvaros, vairāku sankcionētu kratīšanu laikā aizdomās turamo dzīvesvietās, šķūnīšos, garāžās un pirts telpās atrasti un izņemti vairāki ieroči – astoņas karabīnes, piecas bises, trīs ložmetēji, četri automāti, seši revolveri un to detaļas, 2267 patronas, ložmetēju lentas ( 700 patronas), astoņas granātas un sprāgstvielas - 200 gramu trotila.

1974. gadā dzimušā Liepnas pagasta iedzīvotāja dzīvesvietā izņemtas arī vairākas kastes cigarešu, kas marķētas ar Krievijas akcīzes nodokļu markām.

Izmeklētāji noskaidroja, ka banda darbojās Alūksnes, Gulbenes, Balvu un Valkas novados. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas