Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mārupes novads vēl vērtēs KM aicinājumu fiziski iznīcināt demontēto "Skultes lidmašīnu"

Mārupes novads vēl vērtēs Kultūras ministrijas (KM) ieteikumu fiziski iznīcināt demontēto "Skultes lidmašīnu", aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrības iesaistes un mārketinga nodaļas vadītāja Elīna Brigmane.

Viņa skaidroja, ka patlaban Mārupes novada pašvaldība ir demontējusi Skultes ciemā kopš 1978.gada apskatāmo vides objekta "Skultes lidmašīna". Pašlaik vides objekts publiskajā ārtelpā vairs nav apskatāms, bet darbi vēl turpinās - jāveic postamenta pilnīga nojaukšana un teritorijas sakopšanas darbi. Likums paredz, ka objektu demontāžu pašvaldības īsteno ne vēlāk kā līdz 2022.gada 15.novembrim.

Pašvaldībā bija pieņemts lēmums pieminekli nojaukt, taču, ņemot vērā lidmašīnas vēsturisko un, iespējams, arī vērtību izglītības un zinātnes jomā, vides objekta daļu, kas ir pati lidmašīna, tika lemts ievietot tam tematiski atbilstošajā, blakus esošajā Aviācijas tehnikas muzejā.

Latvijas Okupācijas muzejs pašvaldībai bija sniedzis oficiālu atbildi, ka savos krājumos lēmis neiekļaut abus Mārupes novadā demontēšanai paredzētos objektus un pašvaldība var lemt, ko ar tiem darīt, uzsvēra Brigmane.

"Pašlaik, ņemot vērā radušos situāciju, vērtēsim, ko darīt tālāk," piebilda Brigmane. Pašvaldība ir rīkojusies atbilstoši likumā noteiktajam, turklāt Mārupes novada pašvaldība objekta demontēšanas plānošanu un virzību uz domes sēdi sāka vēl pirms bija pieejama informācija par likuma "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" tapšanu un stāšanos spēkā.

Kā vēstīts, 27.jūlijā no Skultes uz Aviācijas tehnikas muzeju pārvietoja padomju armijas lidmašīnu "IL-28". Objekts tiks saglabāts pašvaldības īpašumā, noslēdzot glabājuma līgumu. Lidmašīna Skultes ciemā savulaik tika uzstādīta uz postamenta, lai slavinātu padomju armijas lidotāju nopelnus Otrajā pasaules karā.

Savukārt KM šāds risinājums neapmierina, un tā mudina lidmašīnu vispār iznīcināt.

KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) 21.jūlijā nosūtīja vēstuli Mārupes novada domei par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un demontāžu, savukārt 22.jūlijā pie pašvaldības vērsās arī KM, norādot, ka novadā esošā "Skultes lidmašīna" un "Otrā pasaules kara piemiņas zīme" ir iekļauti Latvijas teritorijā esošo demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu sarakstā un uz kuriem attiecas likumā noteiktā objektu demontāžas kārtība.

Atbilstoši likumā noteiktajam, demontēto objektu oriģinālās detaļas vai fragmentus, kam ir mākslinieciska vērtība, arhitektoniska kvalitāte vai kultūrvēsturiska vai izglītojoša nozīme, iekļauj Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) krājumā. Lēmumu par demontēto objektu oriģinālo detaļu vai fragmentu iekļaušanu LOM krājumā pieņem muzeja direktors, pamatojoties uz muzeja krājuma komisijas atzinumu un konsultējoties ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi (NKMP).

Saskaņā ar likumā noteikto, LOM var deponēt tā krājumā esošas demontēto objektu oriģinālās detaļas vai fragmentus valsts, pašvaldības vai privātam akreditētam muzejam. KM vērsa uzmanību, ka Aviācijas muzejs nav ieguvis valsts atzīta jeb akreditēta muzeja statusu, līdz ar to objekts "Skultes lidmašīna" nevar tikt deponēta Aviācijas muzejam.

KM pārstāve norādīja, ka LOM nav izrādījis vēlmi iekļaut "Skultes lidmašīnas" oriģinālās detaļas vai fragmentus savā krājumā un deponēt tos kādam citam muzejam. Šādos gadījumos likumā noteiktajā kārtībā ar objekta demontāžu esot saprotama objekta nojaukšana vai novākšana, ja attiecīgais objekts nav būve, to iznīcinot, kā arī veicot atbrīvotās teritorijas sakopšanu, likumu traktē KM.

KM parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons (NA) uzsvēris - ja padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu detaļas vai fragmenti netiek uzņemti LOM krājumā, visām pašvaldībām Latvijā vienādi jāievēro likums un konkrētais objekts ir fiziski jāiznīcina.

KM 28.jūlijā vērsusies arī VARAM, lūdzot nodrošināt kontroli pār to, kā pašvaldības izpilda likuma un tam pakārtoto Ministru kabineta noteikumu prasības attiecībā uz padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu demontāžu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas