Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Nordic Metalplast darbinieki Jelgavā sāk beztermiņa streiku

Itāļiem piederošajā uzņēmumā Nordic Metalplast, kas atrodas Jelgavā bijušās RAF rūpnīcas teritorijā, darbiniekiem joprojām netiek izmaksātas algas un trešdien vairāk nekā 40 cilvēku sākuši beztermiņa streiku, ziņo portāls zz.lv.

Uzņēmuma vadība par to ir informēta, bet par notiekošo neliekas ne zinis. Pieci cilvēki, baidīdamies par darba vietas zaudēšanu, tomēr turpina darbu cehā.

Viena no viņām ir Marija Usika, kurā uzņēmumā strādā no pirmās dienas, arī viņai darba devējs palicis parādā. "Es nekad nestreikoju un to nedarīšu. Man ir 60 gadu, kur citu darbu dabūšu? Cenšos, kā vien varu, lai saimniekam izpatiktu. Man vienalga, kad viņš samaksās, bet agrāk vai vēlāk alga būs. Badā nemirstu, jo vīram ir pensija. Ir kolēģi, kas mani saprot, citi skatās šķībi, bet viņi man maizi nedod, tāpēc man vienalga," stāsta darbiniece.

Citi darba biedri, kuri solidarizējušies streikā, atklāj, ka streikos tik ilgi, kamēr viņiem līdz pēdējam santīmam nebūs izmaksāta aizkavētā alga.

Tāpat darbinieki cer, ka par radušos situāciju un pilsētas cilvēkiem ieinteresēsies arī pilsētas mērs Andris Rāviņš. "Gaidām, kad viņš atbrauks pie mums. Vai viņš vispār zina, kādus uzņēmējus ielaidis pilsētā," saka sadusmotais Oļegs Sjaļins.

Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja vietnieks jurists Edvīns Krieviņš spriež, ka punkts streikam tiks pielikts šīs nedēļas laikā, un "vai nu, vai nu", jo darbinieki šoreiz noskaņojušies kareivīgi. "Ceram, ka darba devējs nokāps no augstumiem un nāks uz kompromisu. Arodbiedrības primārā prasība ir nodrošināt regulāru, cilvēka cienīgu darba samaksu. Tāpat darba devējs no darbiniekiem ir ieturējis arodbiedrības biedra naudu, ko mums kopš februāra tā arī nav pārskaitījis. Algu izmaksu neregularitāti uzņēmējs skaidro ar finansiālām problēmām. Uzskatam, ka bezgalīgi streiks nevilksies, jo pašlaik darbiniekiem vēl ir materiāls, ar ko strādāt, bet jau pēc pāris dienām sagaidāma piespiedu dīkstāve, bet tas uzņēmumam nav izdevīgi," spriež E.Krieviņš.

Nordic Metalplast vienīgais vadītājs ir Eskuilio Martinandželi, pa kura stilizēto zīmējumu strādnieki streika laikā met šautriņus. Rūpnīcā Jelgavā strādājošo vidējā darba alga ir 250 latu mēnesī, tādējādi mēneša algas parāds ir ap 20 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas