Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Palīdzību Mālpilī sprādzienā cietušajiem mājas iedzīvotājiem traucē sniegt normatīvo aktu trūkums

Palīdzību Mālpilī sprādzienā cietušajiem mājas iedzīvotājiem traucē sniegt normatīvo aktu trūkums, uzskata Latvijas Pašvaldību savienībā.

Likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 27.pantā ir noteikts, ka pašvaldība var finansiāli palīdzēt iedzīvotājiem arī tad, ja tas ir privātīpašums, taču pašvaldībā ir jābūt pieņemtiem saistošajiem noteikumiem - par pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā. Vairākas Latvijas pašvaldības savā teritorijā šādus saistošos noteikumus jau ir pieņēmušas. Mālpils novada pašvaldībā šobrīd steidz to darīt, lai saviem iedzīvotājiem pēc iespējas vairāk varētu palīdzēt. Savukārt šī paša likuma 27.1 punkts paredz valsts iesaisti palīdzības sniegšanā ar dzīvokļiem saistītos jautājumos.

Valsts arī Mālpils gadījumā varētu palīdzēt traģēdijā cietušajiem, taču, lai to izdarītu, ir jābūt izstrādātiem Ministru kabineta noteikumiem "Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā", taču līdz šim tas nav izdarīts. Mālpils novada pašvaldība vērsās pēc palīdzības arī Ekonomikas ministrijā, tomēr palīdzība šobrīd nav iespējama, jo nav izstrādāti iepriekšminētie MK noteikumi.

Uz šo brīdi Mālpils novada pašvaldība ir iedzīvotājiem izmaksājusi pabalstu ārkārtas situācijā, jo lielāka daļa cietušo ir bez vainas: 200 latu tiem, kuri nav zaudējuši dzīvesvietu, 500 latu tiem, kuri zaudējuši visu iedzīvi.

Ir jau pasūtīs mājas konservācijas projekts. Pašvaldība gaida tehnisko slēdzienu, kā arī ir pasūtīts tehniskais atjaunošanas projekts. Mālpils pašvaldību ar bažām gaidot, cik lielas būs izmaksas, cik daudz varēs ieguldīt paši dzīvokļu īpašnieki, cik pašvaldība, cik valsts, ja būs MK noteikumi. Kā apgalvo Mālpils novada priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs, lai pilnībā atrisinātu šo samilzušo problēmu, kura radusies traģēdijas rezultātā, būs vajadzīgs vairāk nekā gads.

"Ja grib palīdzēt, tad palīdzības formas var atrast, lai atrisinātu šo situāciju," ir pārliecināts Mālpils novada priekšsēdētājs Lielmežs.

Mālpils novada iedzīvotāji un pašvaldība rosinās, ka ir jāpāriet uz Obligāto civiltiesisko apdrošināšanu daudzdzīvokļu mājās, lai iedzīvotāju dzīvība un manta būtu aizsargāta no šādu gadījumu sekām.

Latvijas Pašvaldību savienība uzskata, ka Mālpils novada dome dara visu iespējamo savu iespēju robežās, kā arī piekrīt, ka Ministru kabinetam ir jāizstrādā noteikumi, lai valsts varētu palīdzēt šajā gadījumā, kā arī turpmāk, ja notiek šāda apmēra postījumi privātīpašumam pašvaldībā, apgalvoja LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ilze Mutjanko.

Jau ziņots, ka naktī uz 16.oktobri Mālpils novada Upmalās nogranda sprādziens, kurā sagruva trīsstāvu ķieģeļu dzīvojamās mājas daļa, pilnībā sagraujot sešus no 18 dzīvokļiem un izdzēšot piecu cilvēku dzīvības.

Mālpils novada domes deputāti konceptuāli atbalstījuši lēmumu lūgt valsts palīdzību sprādzienā pussagruvušās mājas atjaunošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas