Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Pļaviņu novadā NĪN parādnieki pārdod īpašumus

Pļaviņu novada pašvaldības budžetā trijos maksājuma periodos nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) izpilde pagaidām ir 83% no plānotā, un novērota iedzīvotāju maksātspējas samazināšanās. Daudzi NĪN parādnieki savus īpašumus pārdod juridiskām personām.
Pļaviņu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Bērziņa aģentūru LETA informēja, ka NĪN parādu apjoms uz 1.oktobri ir 40 262 lati. Lielāki parādnieki ir fiziskas personas, kuru parāds ir 29 361 lats. Pašvaldībā novērots, ka parādnieku īpašumi tiek atsavināti, pārdoti izsolēs, nonāk banku īpašumā.

Pašvaldības pārstāve prognozēja, ka nākamgad iedzīvotāji vēl vairāk nespēs samaksāt NĪN, jo tas strauji palielināsies. "Ja vēl līdz šā gada beigām dzīvojamo māju palīgēkas ar nodokli netika apliktas, tad, sākot ar 2012.gadu, ar nodokli ir plānots aplikt arī dzīvojamo māju palīgēkas, izņemot ēkas, kas mazākas par 25 kvadrātmetriem, kā arī atcelt NĪN pieauguma 25% ierobežojumu," skaidroja Bērziņa.

LETA jau ziņoja, ka Aizkraukles novada pašvaldības budžetā trijos maksājuma periodos nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) izpilde ir 86,2% no plānotā, aģentūru LETA informēja Aizkraukles novada pašvaldības vecākā NĪN administratore Olga Leitlande.

Kārtējā gada nekustamā īpašuma nodokļa parādi ir 39 000 latu, bet šā gada NĪN plāns ir aptuveni 315 000 latu.

Parādu apjoms nedaudz esot audzis, taču pašvaldība to nesaskata kā problēmu. Parādu pieaugums esot salīdzinoši niecīgs, un Leitlande to skaidroja ar faktu, ka, maksājot NĪN, daudzi iedzīvotāji uzreiz nebija attapušies, ka šogad NĪN jāmaksā ne tikai par zemi, bet arī par mājokli.

"NĪN izpilde ir līdzīga pērn iekasētajam apjomam šajā laikā. Pieļauju, ka lielākās pašvaldībās - lielajās pilsētās un lielākos novados - NĪN izpilde, iespējams, aizkavējas un parādu apjoms audzis vairāk, kas ir lielāka iedzīvotāju skaita un augstākas īpašuma vērtības dēļ. Mazākā pašvaldībā, kāds ir Aizkraukles novads, NĪN iekasēšana pagaidām neliecina par problēmām," komentēja Leitlande.

Jelgavas novada pašvaldības budžetā trijos maksājuma periodos nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) izpilde pagaidām ir 68,7% no plānotā.

Jelgavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Erno aģentūru LETA informēja, ka agrāk iedzīvotāji mēdza samaksāt NĪN uzreiz pilnā apmērā, kas sekmēja nodokļa izpildes apjomu, bet šogad aizvien vairāk iedzīvotāju nespēj samaksāt pēc agrākā ieraduma un izvēlas dalīt maksājumus pa periodiem, kas liecina, ka nodokļa apmēri radījuši zināmas grūtības mājsaimniecībām.

Savukārt Jelgavas pilsētas pašvaldības budžetā NĪN izpilde šogad, pēc trijiem maksāšanas termiņiem, ir 78%, tomēr kopumā NĪN parāds par zemi un ēkām ir gandrīz miljons latu, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Kā liecina pašvaldības informācija, kopējā NĪN parāda summa, ieskaitot aprēķināto soda un nokavējuma naudu, ko pašvaldībai nav izdevies atgūt vairāku gadu garumā, uz 20.septembri bija 998 832 lati, tostarp juridiskās personas pašvaldībai parādā ir 503 923 latus, bet fiziskās - 494 909 latus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas