Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Plešs: Daugavpils mēra vilcināšanās demontēt okupācijas varu slavinošus objektus ir satraucošs signāls

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs Daugavpils mēram Andrejam Elksniņam uzsver, ka līdz šī gada 15. novembrim Daugavpilij jāizpilda likumā noteiktās prasības un jādemontē abi pašvaldības teritorijā esošie padomju okupāciju slavinošie objekti, kas iekļauti Ministru kabineta izstrādātajā sarakstā, informē ministrija.

“Daugavpils domes rīcība arvien vairāk izskatās pēc likumā noteiktā pienākuma demontēt okupācijas varu slavinošos objektus sabotāžas un padomju okupācijas “varoņu” aizstāvēšanas, kas šī brīža ģeopolitiskajos apstākļos ir īpaši satraucoša situācija. Dome nedrīkst kavēties ar likuma ievērošanu, un sagaidām, ka pašvaldība šīs nedēļas laikā iesniegs ministrijā rīcības plānu objektu demontāžai. Vēlos uzsvērt, ka ministrija nevilcināsies rīkoties, lai gādātu par likumā noteikto normu izpildi,” norāda ministrs.

Otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” Daugavpils domes priekšsēdētājs apgalvoja, ka, pamatojoties uz pašvaldības Satversmes tiesā iesniegto pieteikumu, kas apstrīd likuma “Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā” atbilstību Satversmei, pašvaldība gaida lēmumu par pagaidu noregulējumu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uzsver, ka tas nav iemesls, lai nepildītu likumu un sagaida, ka Daugavpils demontēs minētos objektus noteiktajā termiņā.

Jāatzīmē, ka Satversmes tiesa jau iepriekš ir lēmusi, ka tad, kad iesniegta konstitucionālā sūdzība, likumdevējs nav paredzējis citus pagaidu tiesību aizsardzības līdzekļus kā tiesas nolēmuma izpildes apturēšanu. Attiecīgi pagaidu noregulējumu nav iespējams lūgt, jo šajā likumā par pieminekļu demontāžu tas nav paredzēts.

Tāpat arī ministrijas rīcībā ir informācija, ka Kultūras ministrija (KM) un Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) ir sniegusi Daugavpils pašvaldības lūgto izvērtējumu un secina, ka objekti ir demontējami, tādēļ ministrijas ieskatā šobrīd vairs nav neviena būtiska iemesla, kas varētu kavēt demontāžas procesu.

Kā ziņots iepriekš, 2022. gada 14. jūlija sēdē Ministru kabinets identificēja virkni padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu, ko jānojauc, un to demontāža jāveic ne vēlāk kā līdz 2022. gada 15. novembrim. Latvijas teritorijā ir identificēti kopskaitā 69 demontējami objekti, kas atrodas Dienvidkurzemes, Kuldīgas, Jelgavas, Talsu, Bauskas, Ogres, Ludzas, Krāslavas, Mārupes, Saldus, Alūksnes, Gulbenes, Smiltenes, Tukuma, Valmieras, Balvu, Augšdaugavas un Madonas novadā, kā arī Liepājā, Rīgā, Rēzeknē un Daugavpilī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas