Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Reģionos studentu netrūkst

Par spīti sliktajām demogrāfijas prognozēm, reģionālās augstskolas šogad strauju jauno studentu skaita kritumu neprognozē. Jau pirmajā uzņemšanas kārtā aizpildītas gandrīz visas budžeta vietas, kā arī pieprasītas ir maksas vietas. Dažviet studentu skaits pat varētu būt lielāks nekā pērn. Tomēr nemainīgi populāras paliek sociālo zinātņu studiju programmas, savukārt, lai iestātos, piemēram, eksakto zinātņu studiju programmās, nereti studētgribētājiem nav pietiekamu zināšanu, uz ko norāda vidējās atzīmes, beidzot vidusskolu.

Patlaban studijām 11 Latvijas augstskolās pieteikušies 9110 reflektanti, no kuriem 2206 izvēlējušies kādu no reģionālajām augstskolām. Lai gan varētu domāt, ka studentu skaitam šogad vajadzētu būt mazākam, jo arī vidusskolu beidzēju skaits ir krities, tomēr augstskolas uz situāciju skatās optimistiski. It īpaši par uzņemšanas rezultātiem ir priecīgi Vidzemes Augstskolā (ViA). Tās pārstāvis Juris Lūsis Dienai norādīja, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad studijām augstskolā pieteicās ar pirmo prioritāti 219 reflektantu, šogad to skaits kāpis par 43 cilvēkiem. Augstskolai tas bijis pārsteigums, jo pērn, līdzīgi citām augstskolām, arī ViA izjuta demogrāfijas sekas un studentu skaita kritums bijis salīdzinoši liels. Pārsteigums gan nav topošo studentu mācību programmu izvēle - visvairāk pieprasītās joprojām ir IT un tūrisma virziena programmas.

Par studentu skaitu nesūdzas arī Rēzeknes Augstskolā (RA), tas saglabājies pagājušā gada līmenī. RA Uzņemšanas komisijas priekšsēdētāja Alvīne Kazinika Dienai sacīja, ka sākotnēji bija domāts, ka studētgribētāju būs mazāk, bet rezultāti ir ļoti labi. Krities gan ir kopējais pieteikumu skaits, bet studentu, kuri RA izvēlas par savu pirmo prioritāti, ir tikpat, cik pērn. Pēc Kazinikas domām, tas skaidrojams ar to, ka augstskolā stājas arī tie, kuri vidusskolu pabeiguši gadu iepriekš, turklāt studenti mēdz mainīt studiju virzienu. Līdz ar to situācija augstskolās ir labāka nekā vidusskolās. Un arī te tendence ir nemainīga - studenti pārsvarā izvēlas sociālo zinātņu fakultātes, kaut gan pieprasītas ir arī inženierzinātnes un būvniecības studiju programmas.

Visu Annas Bērziņas rakstu lasiet trešdienas, 16. jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas