Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Sprūdžs: Pašvaldību budžeti jāaudzē nevis mākslīgi, bet ekonomiskās attīstības rezultātā

Pašvaldību budžeti jāaudzē nevis mākslīgi, bet ekonomiskās attīstības rezultātā, piektien Latvijas Televīzijas raidījumā 100.panta preses klubs sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Viņš paskaidroja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iniciatīva par jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli paredzēta, lai veicinātu pašvaldību motivāciju attīstīt uzņēmējdarbību.

"Pašvaldību budžeti mākslīgi nav jāaudzē. Pašvaldību budžets pret valsti ir tāds, kāds viņš ir. Ja pašvaldību rokās nodotu atsevišķas funkcijas, tad pašvaldību budžetam būtu jāpieaug ekonomiskās attīstibas nodokļa pieauguma rezultātā. Ar nodokļa ienākumu proporcijām nevajadzētu mētāties turpu šurpu - tā nav mūsu lielākā problēma," norādīja Sprūdžs.

Vienlaikus viņš atgādināja, ka valdības mērķis ir samazināt darba spēka nodokļus, tostarp iedzīvotāju ienākumu nodokļi, kas šobrīd veido lielāko pašvaldību budžeta ieņēmumu daļu. "Tas [darba spēka nodokļu samazināšana] ir ārkārtīgi svarīgs priekšnosacīums gan eksportspējas, gan konkurētspējas nodrošināšanai valstī," uzsvēra ministrs un piebilda, ka attiecīgās likumdošanas iniciatīvas mērķis ir, lai pašvaldības var pašas lemt par savu attīstību un attiecīgajiem attīstības plāniem būtu reāls finansējums.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis atzīmēja, ka nodokļu proporcija, ko saņem valsts un pašvaldības nav tik vienkārša sistēma. Viņš uzsvēra, ka pašreizējais proporcionālais nodokļu ieņēmumu sadalījums ir jāmaina. Tomēr arī LPS vadītājs apliecināja, ka pašvaldības neiebilst pret atsevišķiem nodokļu ieņēmumu sadalījuma piedāvājumiem. "Bet visas šīs idejas ir jāskatās attiecīgi pret konkrēto teritoriju," teica Jaunsleinis.

Tomēr viņš norādīja, ka pašreizējā pašvaldību finanšu modeļa sistēma nodrošināja stabilitāti valstī ekonomiskās krīzes laikā, tāpēc aicināja rūpīgi izvērtēt, vai jaunais piedāvājums krīzes situācijā neradīs problēmas. "Esošā finanšu sistēma nodrošināja stabilitāti pašvadlību pusē un līdz ar to valstī. Tāpēc jāmodelē situācija, vai krīzes gadījumā jaunais modelis nenovedīs pie problēmām valstī," sacīja LPS priekšsēdis.

Jau vēstīts, ka VARAM iecerējusi pašvaldību budžetos samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa apmēru, tā vietā novirzot daļu uzņēmumu ienākuma nodokļa. Tāpat pašvaldības varētu pašas noteikt savus nodokļus un jaunas nodevas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas