Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Teju puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju Lieldienās apēd vairāk par četrām olām

Latvijas iedzīvotāji Lieldienās ir naski olu ēdāji, jo teju puse (45%) aptaujāto Lieldienās apēd vairāk par četrām olām, liecina lielveikalu tīkla „Maxima” veiktā aptauja, noskaidrojot Latvijas iedzīvotāju Lieldienu svinēšanas paradumus.

Taču krāsainās olas nav vienīgais, ar ko mielojamies Lieldienās – kā liecina aptaujas rezultāti, 39% respondentu, iegādājot visu svētku galdam nepieciešamo, šogad plāno tērēt no 11 līdz 20 latiem, bet 30% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju – no 21 līdz 40 latiem. 

Gandrīz katrs piektais aptaujātais (18%) Lieldienas svinēs ekonomiski, svētku mielastam atvēlot ne vairāk kā 10 latu. Savukārt 6% respondentu svētku galdu klās ar vērienu, šim nolūkam tērējot no 41 līdz 60 latiem.

Ja 45% aptaujāto Lieldienu laikā notiesā vairāk par četrām olām, tad 42% respondentu – divas līdz četras olas. Taču 12% Latvijas iedzīvotāju Lieldienās simboliski apēd tikai vienu vai divas olas. Aptaujātie atzinuši, ka ik gadu Lieldienās ievēro arī citas tradīcijas – piemēram, 84% respondentu krāso olas, 72% mērojas spēkiem olu kaujās, katrs trešais (33%) savai ģimenei galdā ceļ sātīgu svētku maltīti, bet gandrīz katrs ceturtais (23%) sacenšas olu ripināšanā.

Taujāti par to, kur Latvijas iedzīvotāji Lieldienās iegādājas olas, vairums respondentu (77%) atzīst, ka olas visbiežāk iegādājas tieši lielveikalos. 12% aptaujāto olas izdēj pašu audzētās vistas, 7% tās iegādājas no paziņām vai kaimiņiem, bet tikai 2% olas iegādājas tirgū.

Aptaujā noskaidrots, ka, klājot Lieldienu svētku galdu, saimnieces visbiežāk visus ēdienus gatavo pašas (60%), bet 24% respondentu vismaz daļu no svētku mielasta iegādājas jau gatavā veidā lielveikala kulinārijas nodaļā. Savukārt, runājot par konditorijas izstrādājumiem, puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju (51%) tomēr biežāk dod priekšroku veikalos nopērkamajiem gardumiem, kamēr nedaudz vairāk nekā viena ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju (27%) arī tortes un kūciņas gatavo mājās paši.

Svētku sagatavošanas pasākumos ietilpst arī svētku galda un mājokļa dekorēšana. Gandrīz puse aptaujāto (48%) rotājumiem izmanto mājās jau esošu Lieldienu atribūtiku (svētku galdautu, krāsainas salvetes, sveces olu formā u.tml.), bet katrs desmitais aptaujātais (10%) ik gadu šos krājumus atjauno, iepērkot jaunus rotājumus. Katrs trešais respondents (37%) rotāšanai pieiet radoši, ik gadu plaucējot koku zariņus, audzējot Lieldienu zālīti un citus augus, savukārt 28% svētkos mājokli rotā ar pirmajiem pavasara ziediem un pūpoliem. 

Aptaujā arī noskaidrots, ka šogad svētkus mājās gatavojas svinēt 65% aptaujāto, vairāk nekā ceturtā daļa (27%) Latvijas iedzīvotāju ciemosies pie radiem, savukārt 4% aptaujāto Lieldienas svinēs draugu pulkā.

Latvijas iedzīvotāju interneta aptauja tika veikta no 11. līdz 15. martam, un tajā piedalījās 1214 respondenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas