Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 12. septembris
Erna, Eva, Evita

Uz izvērtēšanas laiku atstādina Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektori

Uz amatpersonas darbības izvērtēšanas laiku no amata atstādinās Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektori Līgu Lonerti, pēc plašām diskusijām lēma novada dome.

Trešdien domnieki sanāca uz 31.jūlija sēdes otru turpinājumu, lai lemtu par Lonertes atstādināšanu un viņas darbības izvērtēšanas komisijas izveidi. Sēdē tostarp izskanēja priekšlikumi izvērtēt arī iespējamo Sabiedrisko attiecību nodaļas iesaisti dažādu Lonertes publikāciju veidošanā sociālajos tīklos pēdējā laikā.

Tāpat deputāts Uldis Ainārs (JV), komentējot augstas juridisko ārpakalpojumu izmaksas, atsaucās uz kādu pašvaldības dokumentu, kurā tiek minēts, ka domes Juridiskajai nodaļai jau kopš izveides trūkst kapacitātes. Taču Lonerte šādu informāciju deputātiem nav sniegusi, norādīja Ainārs, aicinot vērtēt arī šo aspektu.

Nolemts arī, ka komisija savā darbā var konkrētam darbam var piesaistīt pašvaldības iekšējo auditu, bet tāpat var izmantot arī ārpakalpojumu.

Izpilddirektores atstādināšanu atbalstīja 11 domnieki, trīs bija pret, bet vēl trīs balsojumā atturējās.

Par komisijas priekšsēdētāju apstiprināts Emīls Dobrājs (LA), bet viņa vietniece būs Dina Tauriņa (LRA). Komisijā ievēlēja arī Madaru Lasmani (LA), Gundaru Liepu (NA) un Irinu Dolgovu (S). Neviens no kolēģu izvirzītajiem Lonertes pārstāvētās Latvijas Zemnieku savienības deputātiem komisijā darboties nepiekrita, arī domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola.

Pašvaldībā aģentūru LETA informēja, ka izpilddirektore pašlaik atrodas prombūtnē. Domes lēmums paredz, ka atstādināšana no amata aizsākas līdz ar viņas atgriešanos no prombūtnes.

Jau ziņots, ka pirms divām nedēļām domes sēde pārtraukta, jo nebija skaidrs, vai jautājums par Lonertes atstādināšanu un darbības izvērtēšanu ir iekļaujams kā papildu darba kārtības jautājums. Pirms nedēļas, domes sēdi atsākot, šis un vairāki citi jautājumi darba kārtība iekļauti.

Lēmumprojekts paredz Lonertes atstādināšanu uz laiku, kas nav ilgāks par trim mēnešiem.

Tāpat vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par darba auto izmantošanu privātām vajadzībām Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektorei Lonertei piemērojis naudas sodu.

Jau pavasarī toreizējais Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis (LA), kurš vēlāk no amata atkāpās, rosināja atbrīvot no amata pašvaldības izpilddirektori Lonerti.

Lasmanis savā vēstulē rakstīja, ka 21.martā, "reaģējot uz aizdomām par tīšiem, būtiskiem un sistemātiskiem pārkāpumiem pašvaldības izpilddirektores Lonertes darbā, patvaļīgi rīkojoties ar publisku mantu un pašvaldības finanšu līdzekļiem, esmu sagatavojis un iesniedzis Jelgavas novada domē lēmumprojektu par izpilddirektores atbrīvošanu no amata".

Lasmanis uzsvēra, ka jau 20.martā viņš par tiem informējis pašvaldības deputātus un aicinājis lemt par turpmāko rīcību.

Izpilddirektore, Lasmaņa ieskatā, pārkāpusi savas amata pilnvaras. Viņa esot mainījusi pašvaldības darbinieku atalgojumu, kā arī iejaukusies SIA "Zemgales veselības centrs" pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumu izpildē, kaut pati ar savu rīkojumu nodevusi pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumus Jelgavas novada izpilddirektores vietniekam.

2024.gada februārī patvaļīgi, neievērojot Darba likuma normas, Lonerte esot devusies atvaļinājumā, nesaņemot saskaņojumu no tiešā darba vadītāja. Tāpat izpilddirektore neesot ievērojusi Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma normas, privātām vajadzībām lietojot pašvaldības mantu, par ko pašvaldība esot saņēmusi KNAB pieprasījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst normāla, saprotama skaidrojuma

Par to, kā un kāpēc varēja rasties "krievu drona krīze", kas izvērtusies šaubās par mūsu pretgaisa aizsardzības spējām un nedēļu ilgās komunikācijas kļūdās no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas