Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ventspilī par mēra nomaiņu nedomā

Nedz Ventspils dome, nedz apsūdzētā Aivara Lemberga, kuram piespriests drošības līdzeklis – apcietinājums, partija Latvijai un Ventspilij negrasās lemt par viņa atstādināšanu no Ventspils mēra amata. To Dienai apliecina Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks un partijas Latvijai un Ventspilij valdes loceklis Jānis Vītoliņš.

Viņš turklāt uzsver, ka pirmās instances tiesa ir atcēlusi Lembergam drošības līdzekli pildīt amata pienākumus, līdz ar to viņš pašlaik ir uzskatāms par pilnvērtīgu domes priekšsēdētāju.


Mērs, kurš sēž cietumā

Taujāts, kā Lembergs, atrodoties apcietinājumā, spēs pildīt amata pienākumus, Vītoliņš tikai norāda, ka tas ir labs jautājums. Esot runāts ar juristiem, un Ventspils dome vērsīsies ''atbildīgajās institūcijās'', lai noskaidrotu, kā Lembergs var pildīt savus pienākumus. Vītoliņš pieļauj, ka šī institūcija, kam jāsniedz skaidrojums, varētu būt Tiesu administrācija. 
Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) skaidro, ka ''deputāta pilnvaras izbeidzas pirms termiņa ar dienu, kad likumīgā spēkā ir stājies deputātu notiesājošs tiesas spriedums vai deputāts likumā noteiktajā kārtībā atzīts par rīcības nespējīgu. Šāds spriedums vēl nav stājies spēkā.'' 

Līdz ar to ir izveidojusies situācija, kad pašvaldību vadīs cilvēks, kurš atrodas apcietinājumā, taču nav notiesāts un viņam nav aizlieguma pildīt amata pienākumus.

VARAM uzskata, ka Ventspils domes deputātiem ir jāpieņem atbildīgs lēmums, vai pašreizējā situācijā  Lembergs, atrodoties apcietinājumā, de facto var pildīt savus pienākumus. 

Vienlaikus Vītoliņš stāsta, ka partija Latvijai un Ventspilij Lembergu noteikti iekļaus kandidātu sarakstā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, kurās viņš startēs ar pirmo numuru, jo viņam biedru vidū ir visaugstākais reitings. Šādu lēmumu partijas valde pieņēma jau 11. februārī un pirmās instances tiesas spriedums, kuru Lembergs pārsūdzēs, to nekādā gadījumā neesot mainījis.

Partijas valde savā paziņojumā norāda: ''Izskatās, ka bailēs no sev nelabvēlīga vēlēšanu rezultāta Lemberga politiskie pretinieki dara visu, lai to nepieļautu. Bez tam, ņemot vērā, ka partijas Latvijai un Ventspilij deputāti veido Ventspils pilsētas domes vairākumu, Lemberga pilnīga izolācija ir mēģinājums īsi pirms vēlēšanām negatīvi ietekmēt domes darbu.''


Partija aizstāv

Vītoliņš arī pauž, ka partijas ieskatā Lembergam tiesas piemērotais drošības līdzeklis – apcietinājums, ir nesamērīgs un pārspīlēts, jo tam neesot nekāda pamata. Valdes paziņojumā teikts: ''Ar šādu tiesas spriedumu un neticami bargu drošības līdzekli, kāds vēlas radīt iespaidu sabiedrībā, ka Aivars Lembergs ir vainīgs un viņam jau piemērots piespriestais sods. Valde uzsver, ka spriedums nav stājies likumīgā spēkā, un apcietinājums piemērots kā drošības līdzeklis, nevis kā soda izciešanas veids. Par to, vai un kādā apmērā Lembergs ir vai nav vainīgs, varēs spriest tikai pēc pēdējās instances tiesas sprieduma.

Jāatzīmē, ka Lembergs vairākkārt ir paudis, ka par līdzšinējās tiesvedības gaitā pieļautajiem pārkāpumiem vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Pazīstot Lembergu, mums nav ne mazāko šaubu, ka viņš tiesā aizstāvēs savas intereses līdz pat galīgajai instancei.'' Jāatgādina, ka līdzīgu viedokli paudusi arī Saeimas opozīcijā esošās ZZS valde, kurai ir sadarbības līgums ar Latvijai un Ventspilij


Var kandidēt

Lai gan Lembergs atrodas apcietinājumā, viņš ieslodzījuma vietā neizcieš sodu, līdz ar to var kandidēt pašvaldību vēlēšanās. ''Pašvaldības domes vēlēšanu likuma 9. panta pirmās daļas 1. punkts noteic, ka domes vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un domē nevar ievēlēt personas, kuras izcieš sodu brīvības atņemšanas vietās. Savukārt atbilstoši 3. punktam domes vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un domē nevar ievēlēt personas, kuras ir sodītas par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, izņemot personas, kuras ir reabilitētas vai kurām sodāmība dzēsta vai noņemta,'' skaidro Tieslietu ministrija. ''Konkrētajā gadījumā galīgais tiesas nolēmums vēl nav stājies spēkā, un persona nav uzskatāma par sodītu, kā arī neizcieš sodu brīvības atņemšanas vietā. Attiecībā uz piemēroto drošības līdzekli – apcietinājumu – norādām, ka saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 272. panta ceturto daļu pamats apcietinājumam var būt tiesas spriedums par smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, par kuru piespriests brīvības atņemšanas sods. Ņemot vērā minēto, secināms, ka personai ir tiesības kandidēt pašvaldības domes vēlēšanās.'' 

Pirmās instances tiesa ir nolasījusi saīsināto spriedumu, taču pārsūdzēt var tikai pilno spriedumu.

Pašlaik lūgumu tiesai sagatavot pilno spriedumu lietā ir iesnieguši apsūdzēto aizstāvji Māris Grudulis, Jānis Rozenbergs un Oskars Rode, apsūdzētais Aivars Lembergs, kā arī prokuratūra. Tiesai būs 14 dienu laiks sagatavot pilno spriedumu, tomēr tiesa nepieciešamības gadījumā var vienu reizi pagarināt šo termiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas