Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 15. septembris
Sandra, Gunvaldis, Gunvaris, Sondra

Vētras un plūdu postījumu novēršanai Jelgavā nepieciešami 3,6 miljoni eiro

Jūlija beigās piedzīvotās vētras un plūdu postījumu novēršanai pašvaldības infrastruktūrai Jelgavā nepieciešami 3 631 927 eiro, liecina trešdien ārkārtas domes sēdē deputātiem prezentētā informācija.

Dome lēma nodrošināt Jelgavas pašvaldības līdzfinansējumu šī gada 28.un 29.jūlija dabas stihijas - vētras, lietavu, plūdu - radīto postījumu seku novēršanai pašvaldības infrastruktūras objektiem un pašvaldības atbalsta sniegšanai iedzīvotājiem.

Pašlaik aplēsts, ka kopā pašvaldībai nepieciešami 3 631 927 eiro, līdz ar to pašvaldības līdzfinansējums būtu jānodrošina 1 019 329 eiro apmērā.

Savukārt attiecībā uz nepieciešamo atbalstu iedzīvotājiem informācija vēl tika apkopota, jo pieteikumi par plūdos cietušajiem mājokļiem vēl tiek saņemti. Līdz šim pašvaldībā saņemti 270 iesniegumi.

Savukārt krīzes pabalsts pēc vētras izmaksāts diviem iedzīvotājiem.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Ministru kabineta sēdē apstiprināto informatīvo ziņojumu Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) iesaka pašvaldībām jūlija vētrā un plūdos cietušo mājokļu atjaunošanai sniegt atbalstu līdz 20 eiro par vienu kvadrātmetru.

VARAM, ņemot vērā naktī uz 29.jūliju vētras laikā radītos postījumus un atbilstoši Krīzes vadības padomes 30.jūlija sēdes protokolam, apkopojusi sākotnējo pašvaldību sniegto informāciju par provizoriskajiem zaudējumiem un nepieciešamā darba apjomu, lai novērstu vētras radītās sekas, attiecīgi sagatavojot informatīvo ziņojumu par situāciju pašvaldībās un turpmāko rīcību seku likvidācijai.

VARAM visām pašvaldībām izsūtīja vēstuli, kurā lūdza pašvaldības apzināt zaudējumus savā teritorijā un nepieciešamā darba apjomus, lai novērstu vētras radītās sekas. Līdz šim VARAM nav saņemts neviens oficiāls pašvaldības pieprasījums līdzekļu kompensēšanai no valsts budžeta.

Informatīvajā ziņojumā pausts, ka vētras laikā radītie postījumi starp pašvaldībām ievērojami atšķiras, kas ietekmē pašvaldību iespējas apsekot visus vētras skartos objektus, tai skaitā veikt bojājumu fotofiksācijas un sagatavot nepieciešamos lēmumus. Tāpēc pašvaldībām būs iespēja pieprasījumus līdzekļu kompensēšanai no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" iesniegt arī pēc Krīzes vadības padomes sēdē noteiktā termiņa, informējot par to VARAM.

Detalizēti aprēķini un pamatojums nepieciešamajam finansējumam no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" tiks sniegts, kad VARAM sagatavos attiecīgu Ministru kabineta rīkojuma projektu.

VARAM iesaka pašvaldībām, sniedzot atbalstu vētras seku likvidācijai, piemērot pieeju, ka atbalsts ārkārtas situācijas seku likvidēšanai būtu piešķirams gan pašvaldību īpašumā esošajiem infrastruktūras objektiem, gan dzīvojamo māju atjaunošanai, kuras attiecīgā vētra. Tostarp atbalsts individuālām dzīvojamām mājām paredzēts kā vienreizējs atbalsts līdz 3000 eiro ar papildu nosacījumu, ka atbalsta apmērs nepārsniedz 20 eiro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības. Arī daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, piešķirot vienreizēju atbalstu, tas nedrīkst pārsniegt 20 eiro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības.

Atbalsts var tikt izmantots gan kā pagaidu risinājums ēkas sakārtošanai un pasargāšanai no bojāejas, gan arī, lai atjaunotu iepriekšējo stāvokli. VARAM arī uzsver, ka atbalsta ietvaros veicamiem pasākumiem jābūt vērstiem uz dabas katastrofu seku likvidāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Aprit gads Siliņas vadītajai valdībai

Šodien aprit gads, kopš strādā ''Jaunās vienotības'' (JV) politiķes Evikas Siliņas vadītā valdība, kas ir 42. Ministru kabineta sastāvs Latvijā un 22. kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas