Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

14.Saeimas vēlēšanās par vienu deputātu vairāk ievēlēs Rīgā un Vidzemē, bet mazāk - Latgalē un Zemgalē

Rudenī 14.Saeimas vēlēšanās par vienu deputātu vairāk ievēlēs no Rīgas un Vidzemes vēlēšanu apgabaliem, bet par vienu mazāk - Latgalē un Zemgalē, balstoties uz iedzīvotāju skaita izmaiņām, šodien lēma Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Ja pašreiz strādājošajā Saeimā no Rīgas vēlēšanu apgabala tika ievēlēti 35 deputāti, tad nākamajās vēlēšanās būs jāievēlē 36. Vidzemē būs jāievēlē 26 deputāti, Latgalē un Zemgalē - pa 13 deputātiem, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā - 12 deputāti.

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegto informāciju, 2022. gada 31.maijā Rīgas vēlēšanu apgabalā bija reģistrēti 563 356 vēlētāji, Vidzemes vēlēšanu apgabalā - 395 630, Zemgales vēlēšanu apgabalā - 206 194, Latgales vēlēšanu apgabalā - 195 643, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā - 180 456 vēlētāji.

Kopā valstī Saeimas vēlēšanu apgabalos bija reģistrēti 1 541 279 vēlētāji.

Saskaņā ar CVK informāciju, kopš 5.Saeimas vēlēšanām visvairāk pārstāvniecība Saeimā ir sarukusi Latgales vēlēšanu apgabalā kur ievēlamo deputātu skaits ir sarucis par septiņiem deputātiem, Zemgales vēlēšanu apgabalā - par trijiem, Kurzemes vēlēšanu apgabalā - par diviem, bet Vidzemes vēlēšanu apgabalā palicis iepriekšējā līmenī, svārstoties pa atsevišķām vēlēšanām par vienu vai diviem deputātiem.

Savukārt Rīgā ievēlamo deputātu skaits kopš 5.Saeimas vēlēšanām palielinājies jau par 12 deputātiem.

Kā ziņots, Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali - Rīga, Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale, no kuriem parlamentā kopumā jāievēlē 100 deputātu. Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam katrā vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaitu nosaka proporcionāli vēlētāju skaitam, kāds četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas ir reģistrēts Fizisko personu reģistrā. Ārvalstīs dzīvojošie vēlētāji pieskaitāmi Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam.

Vēlēšanās tiesības piedalīties ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās būs arī vēlētājiem ārpus Latvijas, kuri varēs izmantot iespēju balsot pa pastu vai kādā no klātienē izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem.

Kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kas vēlēšanu dienā ir vecāki par 21 gadu. Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana Saeimas vēlēšanām notiks no 13.jūlija līdz 2.augustam.

Kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām drīkst iesniegt reģistrētas partijas, kuras dibinātas ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un kurās ir ne mazāk kā 500 biedru. Ja kandidātu sarakstu iesniedz partiju apvienība, tajā ietilpstošajām partijām arī jābūt dibinātām ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un apvienībā kopā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas