Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Agresīvo suņu saimnieki divreiz biežāk konfliktē ar likumu nekā pārējie

Kāds saimnieks, tāds suns — šis senais sakāmvārds pavisam noteikti attiecināms uz agresīvāko cilvēces daļu. Rietumvirdžīnijas Universitātes psiholoģe Lorija Ragaca noskaidrojusi, ka tā dēvētos cīņas suņus vislabprātāk izvēlas cilvēki, kuri balansē uz likuma robežas vai pat paspējuši nonākt tās otrajā pusē.

Amerikāņu pētniece kopā ar kolēģiem centās noskaidrot, vai cilvēki, kam pieder suņi, kurus Amerikāņu suņu klubs pieskaitījis cilvēkus apdraudošo grupai, pēc rakstura atšķiras no citiem cilvēkiem. Pētnieki internetā aptaujāja 758 studentus, no tiem 563 plēsīgo suņu īpašnieki atzinās, ka izdarījuši dažādus likumpārkāpumus, piemēram, nodarbojušies ar vandalismu, glabājuši narkotikas un izraisījuši kautiņus.

Journal of Forensic Science publicētajā pētījumā rakstīts, ka par bīstamiem tika atzīti sešu sugu suņi: akita, čaučau, dobermanis, pitbulterjers, rotveilers un vilkusuns. Pētījuma dalībnieki bija galvenokārt baltādaini jaunieši no ASV austrumkrasta. Viņu vidējais vecums — nepilni 20 gadi.

Pētījums notika piecās daļās. Pirmajā tika noskaidrots, kādas sugas un lieluma suns katram dalībniekam pieder, pārējās tika analizēts suņa saimnieks: viņa biogrāfija, rakstura iezīmes, socializācijas spējas, kriminālā pagātne un tamlīdzīgi jautājumi.

L.Ragaca noskaidroja, ka neganto suņu saimnieku vidū 15,2% bija konfliktējuši ar likumu, bet pārējo četrkājaino draugu īpašnieku grupā policijas redzeslokā bija nonākuši 8,2%. Papētot nikno suņu saimnieku rakstura īpašības, atklājās, ka viņi nereti ir kāri uz sensācijām, bezrūpīgi, savtīgi, piedzīvojumu meklētāji un manipulatori. Lielākā daļa neatzinās, ka ir tendēti uz agresīvu rīcību.

Tomēr zinātnieki ieguva citu informāciju. "Ne tikai suņa šķirne, bet arī saimnieka raksturs padara suni agresīvu. Par kausli veido gan daba, gan audzināšana," Floridas Universitātes psihologs Klaivs Vains vortālam LiveScience apstiprina stereotipu, ka nenobrieduši pusaudži, kuri neprot apvaldīt agresiju, nereti padara savus pitbulterjerus nervozākus, nekā viņi ir pēc dabas. Zinātnieks skaidro, ka suņi pieņem saimnieka raksturu, vērojot, kā viņš uzvedas.

Ik gadu pasaulē suņi sakož 4,7 miljonus cilvēku. No tiem 386 tūkstoši tiek smagi savainoti vai pat nogalināti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas