Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Aicina ieviest pilnīgu smēķēšanas aizliegumu iekštelpās

Pēdējo divu gadu laikā oglekļa monoksīda (CO) jeb tvana gāzes piesārņojums samazinājies gan smēķētāju, gan nesmēķētāju plaušās, liecina no 2006. līdz 2008. gadam veiktais _HELP COmets _pētījums. Šādu samazinājumu veicinājis progress tabakas apkarošanas kontrolē Eiropā, kā arī eiropiešu ierosmes smēķēšanas apkarošanā un pretsmēķēšanas kampaņas.

Gan smēķētāju, gan nesmēķētāju vidū visaugstākie mērījumu rezultāti tiek uzrādīti publiskās vietās, darba vietās un vietās, kur notiek dažādi kultūras pasākumi, tāpēc kampaņas ietvaros secināts, ka visām Eiropas valstīm būtu jāievieš pilnīgs smēķēšanas aizliegums iekštelpās. Ja tiktu ieviests šāds aizliegums, tas mazinātu gaisa piesārņojumu iekštelpās, uzlabotu gaisa kvalitāti un divkārt mazinātu piesārņojumu nesmēķētājiem. Arī augstu tabakas cenu politikas efektivitāte samazinātu cilvēku radīto CO piesārņojumu smēķētājiem un nesmēķētājiem. Kā rāda kampaņas laikā veiktie CO mērījumi, vislielākais smēķētāju skaits Latvijā ir vecuma grupā no 20 līdz 29 gadiem. Daudz neatpaliek arī jaunieši vecumā no 10 līdz 19 gadiem, tomēr tieši jauniešu vidū tvana gāzes daudzuma mērīšana ir visefektīvākā, jo jaunieši savā starpā rezultātus salīdzina, un kāds no viņiem arī nolemj situāciju uzlabot.Kopumā pētījumā veikti vairāk nekā nekā 340 000 CO mērījumu, tostarp Latvijā aptuveni 8000. Eiropas Komisijas 2005.gadā uzsāktā kampaņu _HELP: Par dzīvi bez tabakas _četru gadu laikā apvienojusi visas 27 Eiropas Savienības valstis, mudinot apzināties smēķēšanas un pasīvās smēķēšanas draudus cilvēka veselībai. Kampaņas ietvaros ieviesta virkne smēķēšanas ierobežojumu sabiedriskās vietās, darba vietās un skolās, kā arī veikta informatīva kampaņa televīzijā un internetā, kā arī CO jeb tvana gāzes testi un dažādas jauniešu aktivitātes un akcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas