Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Aivars Ozoliņš: Draugi un veterāni

Jaunais ASV prezidents Baraks Obama šķiet iedvesmojam ne tikai Savienoto Valstu draugus, bet pat tos, kuri līdz šim bija pasnieguši sevi kā karotājus pret "ASV imperiālismu". Venecuēlas prezidents Hugo Čavess, kas iepriekšējo ASV prezidentu Džordžu Bušu bija nodēvējis par "sātanu", pagājušās nedēļas nogalē Amerikas galotņu konferencē Trinidādā un Tobāgo paspieda Obamam roku un atzinās: "Es vēlos būt jūsu draugs." Tas gan netraucēja viņam kopā ar citiem kreisiem Latīņamerikas valstu līderiem noraidīt piedāvāto sanāksmes rezolūcijas projektu tāpēc, ka konferencē nepiedalījās Kuba. Šī komunistu mīta garlaicīgā atlūza, ko neviens vairs nedēvē par "brīvības salu", kļuva par vienu no galvenajiem sanāksmes jautājumiem.

Obama pagājušās nedēļas sākumā izpildīja priekšvēlēšanu solījumu un atcēla dažus no tirdzniecības ierobežojumiem, kuri ir spēkā jau 47 gadus. Taču Rietumu puslodes pēdējā diktatūra nevar cerēt uz embargo pilnīgu atcelšanu, kā to sanāksmē prasīja virkne Latīņamerikas valstu vadītāju, kamēr paliek slēgta sabiedrība, kurā režīma politiskie oponenti sēž cietumos un pilsoņiem tiek liegtas demokrātiskajā pasaulē pašsaprotamas tiesības. Obama ir gatavs mainīt līdzšinējo ASV politiku attiecībās ar Kubu, taču nākamais solis acīmredzot tiek gaidīts no Havanas.

Diezin vai jācer, ka Kubas vadonis Rauls Kastro būs gatavs mainīt režīma dabu vai vismaz runāt ar ASV valdību, kamēr ir dzīvs viņa brālis Fidels, kas pērn atkāpās no prezidenta amata, taču saglabā ietekmīgo kompartijas pirmā sekretāra amatu. Tomēr, ņemot vērā abu brāļu cienījamo vecumu (Fidelam šogad paliks 83, Raulam — 78 gadi), jautājums par pārmaiņām Kubā ir nevis "vai", bet gan "kad". Čavesam un citiem Rietumu puslodes "revolucionāriem" vēl būs iespēja novērtēt "kontrrevolūciju" bijušajā revolūcijas eksportētājā valstī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas